Δεν θα αποφύγει ο πολυπράγμων Ν. Παππάς (φωτογραφία) τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στον οποίο θα υποβληθεί από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Παππάς θα κληθεί να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για ένα σωρό πράγματα –για το πώς παρέκαμψε το ΕΣΡ και χορήγησε αυτός τις τηλεοπτικές άδειες, για τον νομικά ευάλωτο τηλεοπτικό διαγωνισμό, για το «πόθεν έσχες» των καναλαρχών, για τον Χρ. Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια του, αλλά και τα δάνεια που εξασφάλισε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ καναλάρχης από την συριζαίικη Τράπεζα Αττικής. Ηταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί αυτή την περίοδο στον υπουργό-καναλάρχη, ο οποίος δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις.
nnn
Απόδειξη; Η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε τα πάντα ώστε να αποτρέψει… το μοιραίο, αλλά ο «σατανικός» Ευ. Βενιζέλος κατόρθωσε, σε συνεννόηση με τη ΝΔ και το Ποτάμι, να ανατρέψει το σκηνικό. Πώς; Με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο προβλέπει ότι οι ακροάσεις προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών «είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής». Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, οκτώ βουλευτές: πέντε από τη ΝΔ (Μ. Βορίδης, Κ. Τζαβάρας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Αθ. Αθανασίου και Κ. Τσιάρας), ένας από το ΠαΣοΚ (ο κ. Βενιζέλος), ένας από το Ποτάμι (ο Σπ. Λυκούδης) και ένας από το ΚΚΕ, συγκεκριμένα ο Ν. Καραθανασόπουλος, η τοποθέτηση του οποίου ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς την τύχη του αιτήματος να κληθεί ο κ. Παππάς, αλλά και οι τέσσερις υπερθεματιστές. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Ετσι, ο υπουργός Επικρατείας θα αναγκαστεί να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών όπου τον περιμένουν πώς και πώς. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο συνεχείς συνεδριάσεις και μόνο, ενώ ερωτήσεις θα υποβάλουν η πρόεδρος της επιτροπής, τρεις βουλευτές από την πλειοψηφία, δύο από την αξιωματική αντιπολίτευση και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα. Κάτι μου λέει ότι δεν θα αρέσει καθόλου στον αντ’ αυτού…


Οταν διαφωνούν οι… τσάροι

Οχι ένα, αλλά δύο μεσοπρόθεσμα προγράμματα έχουν καταρτισθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (κάτι που κατάφερε κι αυτό να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΑΖΑΝΕΛ). Το ένα είναι του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και το άλλο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Η διαφορά του ενός μεσοπρόθεσμου από το άλλο δεν είναι καθόλου αμελητέα, πλησιάζει τα… 8 δισ. ευρώ! Το μεσοπρόθεσμο του κ. Χουλιαράκη προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 έως το 2021 θα είναι το 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Το μεσοπρόθεσμο του κ. Τσακαλώτου προβλέπει ότι το πλεόνασμα μετά το 2019-2021 θα είναι στο 2% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια αυτό που προβλέπει ο κ. Χουλιαράκης το προβλέπουν και οι δανειστές (θεσμοί, δηλαδή). Αυτά τα 8 δισ. ευρώ μη νομίζετε ότι θα έρθουν ουρανοκατέβατα, αλλά από αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Κάτι που ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να αποφύγει. Γιατί όμως; Επειδή σύμφωνα με τον «ορίζοντα Τσίπρα» το 2019 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, οπότε ο πολυπράγμων Ευκλείδης θέλει να αποφύγει τα χειρότερα. Οσο για τον κ. Χουλιαράκη, δεν αποκλείεται το 2019 να έχει επιστρέψει στο Μάντσεστερ και στη θέση του λέκτορα για να διδάσκει τους φοιτητές τους με ποιον τρόπο να περιμένουν την ανάπτυξη.


Αριστερός με δεξιά τσέπη

Ποιον νομίζετε ότι αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερό με δεξιά τσέπη»; Τον Γ. Χουλιαράκη. Και ξέρετε γιατί; Οχι επειδή έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια όπως κανείς θα μπορούσε να υποθέσει, αλλά γιατί όταν είναι είτε στη Βουλή είτε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο εμφορείται από συμπεριφορές… αριστερού παρτιζάνου, ωστόσο όταν βρίσκεται εντός των κλειστών αιθουσών του Χίλτον (ή των Εurogroup) θυμάται τα οικονομικά της σχολής του Σικάγου, αυτά που ορισμένοι σύντροφοί του αποκαλούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος και στο υπουργείο και στη Βουλή και στο Χίλτον ομιλεί (έτσι όπως ομιλεί τα ελληνικά) με αριστερό τρόπο αλλά όταν έρχεται η ώρα να πάρουμε τη δόση οι ιδέες του υποχωρούν για να… «μένουμε Ευρώπη» όπως λέει.

HeliosPlus