Ε, λοιπόν, δεν μπορεί να κόψει αυτή τη συνήθεια ο Πρωθυπουργός (φωτογραφία). Να λέει αστειάκια στους συνομιλητές του, νομίζοντας πως έτσι θα σπάσει τον πάγο ή πως θα ξεπεράσει την αμηχανία της στιγμής. Τα αστειάκια τα έχει στο DNA του, λένε όσοι τον γνωρίζουν, ακόμα και οι συμμαθητές του στα 15μελή συμβούλια που πολλές φορές κάτι τους πετούσε και όλοι (όσο σοβαρή κι αν ήταν η συζήτηση –εάν δηλαδή θα έπρεπε να γίνει στο σχολείο κατάληψη ή όχι επειδή δεν υπήρχε χώρος… καπνίσματος) ξεσπούσαν σε γέλια. Αυτή τη συνήθεια τη διατήρησε και όταν έγινε πρωθυπουργός. Τον πρώτο καιρό τα αστειάκια, κυρίως για τη γραβάτα, γίνονταν πρωτοσέλιδο. Αλλά οι καιροί άλλαξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει κάθετη πτώση στις δημοσκοπήσεις και τα πρωθυπουργικά αστειάκια έγιναν επικίνδυνα για την πολιτική ζωή του τόπου.
nnn
Πάρτε ως παράδειγμα το πιο πρόσφατο αστειάκι που έκανε ο κ. Τσίπρας εις βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη. Κάλεσε την αστυνομία να τον… συλλάβει. Ο πρόεδρος της ΝΔ είτε δεν κατάλαβε πως ήταν αστείο είτε δεν του άρεσε ο τρόπος του κ. Τσίπρα, αντέδρασε λέγοντας πως «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και τα κυβερνητικά αστειάκια συνεχίστηκαν, με την Ολγα Γεροβασίλη να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη… χιούμορ. Αλλά για πείτε μου, σας παρακαλώ, είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να αστειεύεται με αυτόν τον τρόπο; Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αστειάκια έκανε με την κυρία Μέρκελ, με τον πρόεδρο Ομπάμα, με τον Ρέντσι, με τον Σουλτς, με τον Γιούνκερ, με τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Και έκανε το ακατόρθωτο, όταν κατάφερε με ένα αστειάκι να κάνει ολόκληρη Σύνοδο Κορυφή να σκάσει από τα γέλια (αλλά δεν κατάλαβε ότι γελούσαν εις βάρος του και κατ’ επέκταση με τη χώρα μας). Ηταν η στιγμή που Ντέιβιντ Κάμερον εμφανιζόταν στη Σύνοδο Κορυφής για να μιλήσει για το δημοψήφισμα του Brexit. To κλίμα ήταν βαρύ και ο κ. Τσίπρας προθυμοποιήθηκε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα: «Τέτοιες ψηφοφορίες δεν είναι δύσκολες» τους είπε μιλώντας και εκ πείρας με το δημοψήφισμα που ο ίδιος έκανε: «Υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες αποτελέσματος και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τα δύο. Γι’ αυτό και είμαι έκπληκτος από την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο». Η αίθουσα σείστηκε από τα γέλια…


Μπούμερανγκ ο διαγωνισμός

Είπε όμως ο κ. Τσίπρας και ένα άλλο «αστείο» στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, με το οποίο δεν γέλασε κανένας (αντιθέτως, πάγωσε η αίθουσα). Η πίεση για τα όσα αποκαλύφθηκαν για τον καναλάρχη με τα βοσκοτόπια Χρ. Καλογρίτσα ήταν τόσο μεγάλη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να μην αναφερθεί. Είπε (χωρίς να τον κατονομάζει) ότι όποιος καναλάρχης δεν δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες» του θα εκπέσει στο επόμενο… δευτερόλεπτο. Και βεβαίως δεν έκανε αναφορά για ευθύνες που υπάρχουν. Για το ποιος και γιατί έβαλε τον Χρ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό-φιάσκο, για τον διάτρητο έλεγχο που έγινε ήδη στα «πόθεν έσχες» των καναλαρχών, για το ποιος φταίει για αυτόν τον διαγωνισμό που καταλήγει σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Και ας παραπονέθηκε αργότερα ότι ορισμένοι επιμένουν να λένε ότι λέει ψέματα.


Ραντεβού στα… τσιπουράδικα

Απουσιάζει ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη και οι υπουργοί του εδώ στην Αθήνα το έριξαν στα τσίπουρα. Σε τσιπουράδικο στην οδό Ζαλοκώστα (δίπλα από το υπουργείο Εξωτερικών) απολάμβαναν τα τσίπουρά τους οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Π. Κουρουμπλής μαζί με τον βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα. Ολοι αυτοί ήταν έξω μαζί με παρέα. Στο εσωτερικό του καταστήματος πήρε το μάτι μου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη.

nnn
Ισως να μην το προσέξατε, αλλά όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή να βγουν όλοι μαζί στην εξέδρα, ο μεν κ. Σαμαράς είπε αμέσως «ναι», ο δε κ. Καραμανλής είπε «εγώ θα πρέπει να φύγω τώρα».


Ο Σουηδός της Πειραιώς

Μπορεί ο Σουηδός Arne Berggren να ανέλαβε καθήκοντα ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στην Τράπεζα Πειραιώς μόλις τον Ιούνιο, ωστόσο πριν καλά-καλά συμπληρώσει 100 ημέρες στη θέση του θα κληθεί να αποφασίσει με τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης και Αξιολόγησης Υποψηφίων Μελών ΔΣ της Πειραιώς για το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ποιος στη θέση του προέδρου της Πειραιώς. Οπως μαθαίνω, η short list που επεξεργάζεται η Egon Zehnder –ο σύμβουλος που έχει αναλάβει να αξιολογήσει τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων –έχει γίνει ακόμη πιο short και ενώ αρχικά περιελάμβανε 33 ονόματα, πλέον έχει περίπου 15. Από αυτή τη δεξαμενή υποψηφίων θα επιλέξει και η Επιτροπή Αξιολόγησης τους νέους επικεφαλής της τράπεζας. Απλώς για την ιστορία να αναφέρω πως ο Arne Berggren εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς είναι την ίδια στιγμή και ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Προτού καταλάβει τη θέση αυτή ήταν ανώτερος σύμβουλος-εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ισπανία και τη Σλοβενία, επί τραπεζικών θεμάτων. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως ο 58χρονος είναι άτομο ειδικών προσόντων…

HeliosPlus