Δενδροκομικά και πολιτικά
Η πέργκολα με την κληματαριά και την πασιφλόρα, που την είχε γείρει δεξιά ο ανεμοστρόβιλος, ισορρόπησε. Ηρθε από την Κυλλήνη θηριώδες σκαπτικό μηχάνημα που το λένε «τσάπα», την έσπρωξε εδώ και εκεί στην κορυφή, ήρθε στα σέστα της. Την έδεσε μετά ο Θανάσης με σχοινιά από δύο δέντρα δεξιά και αριστερά, ισορροπεί στο κέντρο βάρους της –πολύ καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλει και αυτός να πάει τη δεξιόστροφη ΝΔ στο Κέντρο.
  • Εκείνο που δεν λέει με τίποτα να ισορροπήσει είναι το πολιτικό σύστημα, ημερολόγιό μου. Ο ανεμοστρόβιλος-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκτονωθεί ακόμη, παλεύει με νύχια και με δόντια να εδραιώσει την εξουσία του για να νιώσει ασφαλής, να γίνει από σπαστική Αριστερά καθεστωτική δύναμη, κατεστημένο κόμμα. Ο στόχος είναι προφανής με όσα συμβαίνουν στα κανάλια αλλά και όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και όσα έγιναν στο γραφείο της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα και στην Τράπεζα Αττικής, την ίδια αγωνιώδη προσπάθεια ηγεμονίας στους κρατικούς και οικονομικούς θεσμούς δείχνουν.
Τα δέντρα που έπεσαν τα έκοψαν, τα πήραν και φύγανε οι υλοτόμοι. Θα καίγονται σε στόβες και τζάκια τον χειμώνα. Εχασα την περήφανη κουκουναριά, το θεόρατο παλιούρι, τρία fleurs d’ amour, έναν μικρό ευκάλυπτο και τρεις συνομήλικές του αχλαδιές. Τα λεμονοπορτόκαλα άντεξαν όλα, κανένα πρόβλημα. Και οι λεύκες, ανθεκτικότατες –μόνο ένα μεγάλο κλαδί έσπασε, προσδεντρώθηκε στη διπλανή μουριά και πρέπει κάποια στιγμή να το προσγειώσω.
  • Στην Αθήνα κατέβασε ρολά ο Ελευθερουδάκης της Πανεπιστημίου, διαβάζω· και ετοιμάζεται να κατεβάσει τους διακόπτες το Mega. Ιστορία 110 χρόνων βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη διαγράφεται από τον χάρτη, μένει μόνο στη μνήμη. Στη θέση του, κάτι που έχει σχέση με το φαγητό και το ποτό θα φυτρώσει, όπως γίνεται παντού όπου κλείνουν μαγαζιά στην πρωτεύουσα: οι μισοί Αθηναίοι μαγειρεύουν και οι άλλοι μισοί τρώνε –πού να τους μείνει καιρός για διάβασμα.
  • Το Mega είχε «μόνο» 27 χρόνων ιστορία. Τον δημοφιλέστερο σταθμό τον αναγόρευσαν οι εντιμότατοι συριζαίοι σε σύμβολο της διαφθοράς και τον έκλεισαν. Τη θέση του θα διεκδικήσουν οι τέσσερις ιπότες της αποκαλύψεως (των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ) που πήραν το χρίσμα από τον Αρχοντα των καναλιών –όχι κροκοδείλια δάκρυα για το Mega, προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός. Διότι είναι παιδιά κατώτερου θεού όσοι εργάζονται εκεί και όχι της Μεγάλης Θεάς, της Πολιτικής, που γεννοβόλησε χιλιάδες άξια τέκνα στην ΕΡΤ και τις παραφυάδες της σε όλη την Ελλάδα.
Μένει η πιο δύσκολη δουλειά του περιβολιού, να κουρευτούν τα πολύ ψηλά δέντρα, και ας είναι απίθανο να έχουμε σύντομα νέο ανεμοστρόβιλο. Πρέπει να έρθει συνεργείο ειδικό και ακριβό, με καλάθι που θα υψώνεται στον ουρανό και από εκεί μέσα εργάτες με αλυσοπρίονα θα πετσοκόβουν τα αγαπημένα δέντρα –προσπαθώ να το σκεφθώ σαν χειρουργική επέμβαση που θα τα σώσει, αλλά δεν τα καταφέρνω. Τα πονάω.
Η βάναυση νέα ελίτ
«Με τον Θεό να τα βάλω, τι να κάνω; Καταστραφήκαμε όμως… 20.000 ευρώ είχα δώσει για το θερμοκήπιο πριν από τρία χρόνια. Εχουν γίνει κουβάρι σιδερόβεργες και πλαστικά, άχρηστα όλα. Πού θα βρω να το ξαναφτιάξω; Πάλι καλά λέω που δεν είμαστε εκεί να δουλεύουμε, να σκοτωθούμε. Σαν γροθιά ήταν το χαλάζι που έπεφτε».
Πέντε στρέμματα θερμοκήπιο είχαν όλα κι όλα ο Βαγγέλης και η Σοφία. Κολοκυθάκια και ντομάτες ήταν η παραγωγή τους. Αλλοτε πουλούσαν καλά, άλλοτε άσχημα, κάτι γινόταν –έστελναν στα δύο παιδιά τους που σπουδάζουν στα Τίρανα· είναι φθηνή η ζωή εκεί, τριπλάσια θα χρειάζονταν σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη.
Για τους μεγάλους παραγωγούς οι ζημιές στα θερμοκήπια και στα καλαμπόκια είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αλλά ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων πληρώνει μόνο τις ζημιές της παραγωγής –δεκάρα δεν θα δώσει για τις καταστροφές στα μικρά θερμοκήπια του Βαγγέλη και της Σοφίας ή τα μεγάλα του Ντίνου ή του Τάκη. Ούτε για το ότι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και θα χάσουν τα έσοδα της χειμερινής περιόδου. Αλλά η Εφορία, το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ θέλουν οπωσδήποτε τα λεφτά τους στο τέλος του μήνα –αλλιώς θα χαθούν οι ρυθμίσεις των παλιών χρεών.
Χρέη επί χρεών, αδιέξοδο –γιατί οι συνεταιρισμοί που θα έπρεπε να λύνουν τέτοια προβλήματα χρεοκόπησαν από τις καταχρήσεις των κομματικών συμμοριών που τους διαχειρίζονταν. Οπως χρεοκόπησαν και οι συνεταιριστικές τράπεζες διαφόρων επιτηδείων. Θα φτιάξει καινούργιες, λέει η κυβέρνηση, ηθικές και υγιείς.
Κατά το πρότυπο της Τράπεζας Αττικής, του πυλώνα του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» που ονειρεύεται ο Γιάννης Δραγασάκης. Με επικεφαλής τον ικανότατο παντός καιρού πολιτικό Παναγιώτη Ρουμελιώτη: αφού δεν κατάφερε να τον κάνει πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 να του κρατάει τη θέση, γιατί να μην τον κάνει τραπεζίτη ο Αλέξης Τσίπρας το 2016; Με ουσιαστικό ιδιοκτήτη, μέσω ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, τον υπερυπουργό Χρήστο Σπίρτζη.
Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η αυγουστιάτικη είδηση πως με νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο (ομογάλακτος του Χρήστου Σπίρτζη) Παναγιώτης Κουρουμπλής καταργείται η υποχρέωση της Τράπεζας Αττικής να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ –αυτό έλειπε, να μην μπορεί ο υπερυπουργός και η παρέα του να διορίζουν όποιον θέλουν! Για το ΔΣ εμπόδιο είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, για το δεύτερο το ΑΣΕΠ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα ελίτ της εξουσίας, ημερολόγιό μου. Και για να μην αποτελέσουν παρένθεση, εφαρμόζουν βιαστικά και βάναυσα όλα τα τερτίπια της παλιάς ελίτ. Το ΑΣΕΠ δικό τους είναι, ό,τι θέλουν κάνουν –αλλά η ΕΚΤ ενδιαφέρεται σφόδρα για την ΤτΕ και δεν θα γίνει δική τους, όσους «ακατάληπτους δεσμούς» και αν κάνει ο πρωθυπουργός μας.
  • Για τον Μπούφο μου, όμως, ποιος θα ενδιαφερθεί εκτός από εμένα τον αδύναμο και ασήμαντο; Δεν έχει εμφανιστεί. Ανησυχώ πολύ. Υποπτεύομαι πως το σπουργίτι που μπαινοβγαίνει στο σπίτι αυτές τις ημέρες κάτι σχετικό θέλει να μου πει –αλλά δεν έχει τη νοημοσύνη του Μπούφου μου, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Μια και η πανίδα η μπουφέικηπαρέμεινε αλώβητη, μην πολυχολοσκάς, Διόδωρε,για τη χλωρίδα σου·η Φύση, πουαπεχθάνεται το κενό,ταχιά και πλέρια θα σ’ την αποκαταστήσει. Ας πράξει δε επιτέλουςτο ίδιοκι ο Μπούφος με την αστεφάνωτη σύντροφό του.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΥΡΟΠΑΘΗΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
***
Μετά από όσα παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ θα σημαίνει πια Διεθνής Εκθεση Θράσους.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ @YAHOO.GR
***
Το είδαμε και αυτό, τις αρχαίες τραγωδίες, στον καιρό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: οι «Επτά επί Θήβας» με τους… «ακατάληπτους δεσμούς» ανέβηκαν στο Ζάππειο, σε σκηνοθεσίαΤσίπρα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
***
Ο καραμπουζουκλίδικος ακκισμός του Κωστάκη, ο ιδεοληπτικός φανατισμός του Χριστόδουλου, ο δημαγωγικός λαϊκισμός του Ανδρέα… Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως αποτελεί το τελειότερο υβρίδιο των χειρότερων πρωτοτύπων της Μεταπολίτευσης και ακριβώς γι’ αυτό η φυγή του θα σηματοδοτήσει και το οριστικό της τελος…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. @HOTMAIL.COM
***
Από αυτά τα 246 εκατομμύρια που θα μοιράσει ο Τσίπρας μήπως κάποια είναι σε είδος (π.χ., βοσκοτόπια); Αν είναι έτσι, μπορώ να πάρω εκείνη τη ραχούλα αριστερά;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
***
Τάκιασε τους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά –η ώρα για το τζάκι έρχεται. Ουδέν κακό αμιγές καλού.
Γ. Κ. @OTENET.GR
***
Α(λαζόνας), Λ(αοπλάνος), Ε(πηρμένος), Ξ(ερόλας), Η(μιμαθής), Σ(πουδαιοφανής).
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ @GMAIL.COM
***
Κεχηνότως διαπορών, Διόδωρε, επήκουσα τον Αλέξιον Α’ τον Φλέδονα, εκ του άμβωνος της ΔΕΘ, δογματίζοντα. Απευθυνόμενος, όλως κυνικώς, σε πολίτες οιονεί λειεγκέφαλους (δι)εκήρυξεν –ως συνήθως, εν παραληρήματι, ασυστόλως ψευδόμενος –ότι υπό την εμπνευσμένην και στιβαράν ηγεσίαν του το μέλλον της χώρας έκλαμπρον έσεται. Αληθώς, πηνίκ’ άττα ελήλυθεν εν τω καυκίω του η τρικυμία;
Ν.Δ., ΚΡΗΤΟΜΑΚΕΔΩΝ
***
Κυρα-Γεροβασίλαινα, τι να γράψω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ