Ως πολιτική δίωξη και ως πράξη ρεβανσισμού προς το πρόσωπό του εκλαμβάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας την «έφοδο» του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου στην Κηφισιά. Ενα από τα κεφάλαια που «ενόχλησαν» το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η στάση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στη συριζαίικη Τράπεζα Αττικής. Ιδού η ιστορία.
nnn
Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πολύμηνο μπρα ντε φερ μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του υπουργού Μεταφορών, Δικτύων κ.τ.λ. Χρ. Σπίρτζη (φωτογραφία). Οπως μαθαίνω, ο κ. Σπίρτζης, ως πρώην επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), διεκδικούσε ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Αττικής. Επειδή η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι συστημική, ο υπουργός θεώρησε ότι θα μπορούσε να την ελέγξει και να δημιουργήσει μια τράπεζα δική του, τράπεζα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που φρόντισε να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έναν παλιό καλό του φίλο από τα συνδικαλιστικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τον Κώστα Μακέδο. Ο κ. Μακέδος, ο οποίος με το που ανέλαβε άρχισε να έχει παρεμβατικό ρόλο, έφερνε, μου λένε οι γνωρίζοντες, εμπόδια στην τοποθέτηση τραπεζικών στελεχών. Αλλά όχι για πολύ…
nnn
Είδε και απόειδε η υπό τον κ. Στουρνάρα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους χειρισμούς Σπίρτζη – Μακέδου και, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πίεζε για να καλυφθούν τα κεφαλαιακά ανοίγματα της Αττικής, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να τοποθετηθεί επαγγελματίας μάνατζερ στην τράπεζα ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της. Η πρόταση του πάντα πρόθυμου Τάκη Ρουμελιώτη και του Μάκη Σαπουντζόγλου (που είχαν καταθέσει οι Σπίρτζης και Μακέδος) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του επαγγελματία μάνατζερ (η επίσημη κομψή δικαιολογία), κάτι όμως που γνώριζαν και οι ίδιοι, αλλά επέμειναν στην τοποθέτησή τους. Οσον αφορά τον κ. Μακέδο, μου λένε ότι η δράση του στην Αττική ήταν τόσο ενεργητική που είχε υποκαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις και τη (μη εκτελεστική) πρόεδρο Αννα Πουσκούρη, η οποία εν τέλει παραιτήθηκε.
nnn
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Αττικής – Στουρνάρα ήταν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης αποφάσισε να τραβήξει τα γκέμια και ενημέρωσε ότι προτίθεται να διακόψει τη χορήγηση νέων δανείων προς την Τράπεζα Αττικής και απέρριψε ως ανεπαρκή τα πρόσωπα που του προτάθηκαν. Ο Τάκης (Ρουμελιώτης) προοριζόταν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τελικά έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος και ο Μάκης (Σαπουντζόγλου) για πρόεδρος αλλά κόπηκε εντελώς. Πληροφορίες που φέρουν τον Νίκο Παππά να έχει πλήρη γνώση του χειρισμού Σπίρτζη τελούν ακόμη υπό διασταύρωση.


Σιγά τα ωά

Και μια ο λόγος για τον Χρ. Σπίρτζη, σας πληροφορώ ότι τον άκουσα τυχαίως στο ραδιόφωνο του Alpha και με εντυπωσίασαν οι λόγοι που επικαλέστηκε για όσους τον…«χτυπούν». Είπε λοιπόν ότι δεν τον χτυπούν λόγω του Χρ. Καλογρίτσα ούτε για την Τράπεζα Αττικής, ούτε καν για την ανάθεση των μεγάλων έργων. Αλλά, όπως είπε, τον «χτυπούν γιατί σπάει αβγά»! Σιγά τα ωά.


Τσακαλώτος μεταφράζει… Φίλη

Ηταν η σειρά του Νίκου Φίλη να περάσει την Παρασκευή από το «πραιτόριο» του κουαρτέτου στο «Hilton» και να συναντηθεί με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Φόρεσε ένα κατακόκκινο Polo Lacoste και εισήλθε στην αίθουσα περιχαρής διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον ενδυματολογικώς… «ταίριαζε» με την Ντέλια με το κατακόκκινο λινό σακάκι που φορούσε. Αλλά όταν άρχισαν οι ερωτήσεις, άρχισαν και τα δύσκολα. Η Ντέλια μάλλον δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγε ο κ. Φίλης. Πώς να αντιληφθεί τα ρητορικά αριστερίστικα σχήματα που της αράδιαζε ο υπουργός Παιδείας. Πού να καταλάβει η γυναίκα αυτό το «δίκαιη ανάπτυξη και στα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια»; Ετσι εκλήθη στην αίθουσα ο Ευ. Τσακαλώτος, όχι για να δώσει χέρι βοηθείας στον σύντροφό του επί της Παιδείας, αλλά για να κάνει τη μετάφραση του Φίλη. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, ο Ευκλείδης ομιλεί καλύτερα την αγγλική απ’ ό,τι την ελληνική. Ελα όμως που και με μετάφραση δεν έπεισαν την Ντέλια ότι ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση ήταν επαρκής και σύμφωνα με τη φιλοσοφία των δανειστών. Και ότι οι ενστάσεις που εκ των υστέρων προβάλλει το ΔΝΤ για τη ρύθμιση που σχετίζονται με τις απολύσεις καταστρατηγούν τον Pacta sunt servanta (οι συμφωνίες είναι τηρητέες).
Εις υγείαν των συντρόφων

Δεν φτάνει που δεν έκλεισε η αξιολόγηση, αλλά οι σύντροφοι της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές στο «Hilton» το διασκέδασαν κιόλας. Εμαθα ότι έκαναν ένα είδος send off πάρτι με την ευκαιρία της αναχώρησής τους από την Ελλάδα. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης κέρασαν ένα ποτήρι λευκό δροσερό κρασί τους δανειστές και τους συνεργάτες τους. Μόνο η Ντέλια δεν μετείχε σε αυτό το πάρτι αποχαιρετισμού αφού παραμένει στη χώρα μας.
Στο Μαξίμου παίζουν στοίχημα

Είδα μια ανοιχτή επιστολή της εφημερίδας «Χωνί», εκδότης της οποίας ή διευθυντής (θα σας γελάσω) είναι ο Γ. Χριστοφορίδης, εκ των ακραιφνών συμβούλων της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη. Ε, λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε. Η εφημερίδα προκαλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να βάλουν στοίχημα 100.000 ευρώ (παρακαλώ) ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Δεν ξέρω αν θα ανταποκριθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά μου κάνει εντύπωση μια συριζαίικη εφημερίδα να διαθέτει τόσα λεφτά για στοίχημα…

HeliosPlus