Ως large τύποι με τους θεσμούς προτείναμε –δηλαδή ο Ευκλ. Τσακαλώτος (φωτογραφία) πρότεινε –τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοπιήσεων (και όχι δύο που προτείνουν οι θεσμοί), πλην όμως και τα τρία πρόσωπα αυτά «κόπηκαν». Οπως έμαθα, τα τρία αυτά πρόσωπα είναι: Γιώργος Σταμπούλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ολγα Χαρίτου, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, και Δ. Ταβλάς, σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικά για τον κ. Ταβλά, μαθαίνω ότι οι θεσμοί επιμένουν ότι η τοποθέτησή του σκοντάφτει, όπως και στην περίπτωση της συζύγου του βουλευτή, στο ασυμβίβαστο, παρότι ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει το αντίθετο. Με δυο λόγια οι δανειστές θεωρούν ότι αφενός υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφετέρου διερωτώνται εάν διαθέτουν τα προσόντα για να αναλάβουν τέτοια σημαντική θέση και για τον λόγο αυτόν τους απέρριψαν.


Ο μεγάλος πειρασμός του Στουρνάρα

Για τους «δικούς» μας της αξιολόγησης στο Χίλτον ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας παίζει τον ρόλο του… Ιππικού στις αμερικανικές ταινίες με τους ερυθρόδερμους. Οποτε τα βρουν δύσκολα τον φωνάζουν. Οπως συνέβη και την Τρίτη το μεσημέρι, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης κλήθηκε στο Χίλτον (κυρίως για το θέμα των «κόκκινων» δανείων) για να συνομιλήσει με τους θεσμούς. Εμφανίστηκε μαυρισμένος (από τις διακοπές), με μαύρο κοστούμι και μοντέρνα γραβάτα. Ελα όμως που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να συναντηθεί μαζί τους στο β’ υπόγειο, εκεί όπου διεξάγονται συνήθως οι συζητήσεις. Ζήτησε να συναντηθεί με τους δανειστές σε μια αίθουσα του ισογείου. Οταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό, απάντησε: «Ο πειρασμός της πισίνας είναι πολύ μεγάλος για μένα. Ασε καλύτερα, να μην τη βλέπω…».


Το μείζον θέμα της Δικαιοσύνης

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, μου λένε, πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για να τον πληροφορήσει ότι σκοπεύει να ζητήσει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο για να του εκθέσει τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν. Ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε στο γραφείο του και μετά από σύσκεψη εξεδόθη η ανακοίνωση της ΝΔ: «Ο πρωθυπουργός θέλει να υπαγορεύσει στη δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν» αναφέρει η ανακοίνωση, με την προσθήκη ότι «ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται πλέον ως μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη». Ακόμα, σημειώνεται ότι στις δημοκρατίες ισχύει η απόλυτη διάκριση των εξουσιών, όχι όμως στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκε η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας (στη ΔΕΘ) για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνει ωμά, κυνικά και απαράδεκτα στο έργο της Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα».


Τι έκανες σύντροφε στη Θεσσαλονίκη;

Ολόκληρο το Μέγαρο Μαξίμου μετακόμισε για ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη, ως συνοδεία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Μπορεί οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού να φρόντιζαν να μη φαίνονται στις τηλεοπτικές κάμερες (της ΕΡΤ), αλλά η παρουσία τους ήταν έντονη, τόση που θύμιζε παλαιές καλές π.Μ. (προ Μνημονίου) εποχές. Αλλά ας αρχίσω με κάτι που δεν έδειξαν οι τηλεοράσεις. Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού (με συναγρίδες και φαγγρί) στην ταβέρνα (πάνω στο κύμα) «Μαϊάμι», στη Νέα Κρήνη. Θα πείτε ίσως τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το γεύμα. Και όμως έχει. Οχι τόσο για τη σύνθεσή του (Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Κόλια, Κουρουμπλής, Μπουτάρης αλλά και Τζιτζικώστας) όσο για την… ασφάλειά του. Ποτέ ίσως κανένας πρωθυπουργός (και οι υπουργοί του) δεν πήγαν να φάνε σε κάποιο εστιατόριο και να πετά από πάνω τους κοτζάμ ελικόπτερο της Αστυνομίας. Και ακόμα μια κλούβα των ΜΑΤ να είχε αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο… Μαϊάμι.
nnn
Ο Πρωθυπουργός «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ωσάν να ήταν η τελευταία φορά που «ανέβαινε» ως πρωθυπουργός. Ισως γι’ αυτό κουβάλησε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, την προσωπική του γραμματέα Ελένη Σταυρακάκη, την επί των δημοσίων σχέσεών του Δανάη Μπαδογιάννη, τον (απαραίτητο) Νίκο Καρανίκα. Θα σταθώ λιγάκι στον πρωθυπουργικό σύμβουλο επί θεμάτων στρατηγικής για να σημειώσω ότι στη Θεσσαλονίκη ήταν στα μέσα και στα έξω. Κανόνιζε πού θα καθίσουν οι υπουργοί, έδινε το πρόσταγμα για το πότε θα φύγουν, έβγαζε selfies με υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, στελέχη της Νεολαίας καθώς και το alter ego του κ. Τσίπρα, υπουργό-καναλάρχη Νίκο Παππά.

nnn
Τα είχε όλα η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν τίποτα δεν βγήκε προς τα έξω. Το κόκκινο χαλί που στρώθηκε προς τιμήν του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, τα τσιμπούσια των υπουργών στα Λαδάδικα, τα english breakfast άλλων υπουργών στο ξενοδοχείο, κλειστές συσκέψεις που έγιναν στο Μακεδονίας-Θράκης, συναντήσεις του Ν. Παππά με επιχειρηματίες (και με τον Ιβάν Σαββίδη), ατελείωτες ώρες αναμονής του Πρωθυπουργού από τους υπουργούς του (ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, έως ότου έρθει ο Πρωθυπουργός έπαιζε… Tetris στο κινητό του), ποδόσφαιρο ανάμεσα σε υπουργούς και Ρώσους που διοργάνωσε ο Ιβάν Σαββίδης με τον Πρωθυπουργό να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα, τα φαντεζί φορέματα της κυρίας Τζάκρη και τα πηγαδάκια ανάμεσα στους Καμμένο και Φλαμπουράρη.

Καρφιά για τη Ζωή

«Καρφιά» για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους που είχε συγκροτήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για το χρέος και την απομείωσή του είπε ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο ή δεν έκανε τίποτα ή η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε, για να μην την σχολιάσω, δεν είχε το κύρος και την συναίνεση που έπρεπε». Βαριές κουβέντες οι οποίες φυσικά δεν θα μείνουν αναπάντητες από την πρώην Πρόεδρο της Βουλής η οποία τόσα είχε επενδύσει στην Επιτροπή Αλήθειας, το έργο της οποίας διαφήμιζε με κάθε τρόπο (θα θυμάστε τις μαραθώνιες συνεντεύξεις Τύπου κλπ.), αν και το πόρισμα που συνέταξε πετάχτηκε …μετ’ επαίνων στο καλάθι των αχρήστων από τον Αλ. Τσίπρα. Πάντως ο Δραγασάκης δεν πρέπει να έχει παράπονο -θα συμπεριληφθεί και αυτός στο «πάνθεον» των κυβερνητικών στελεχών που έχει μισήσει η Κωνσταντοπούλου λόγω της απαξίωσης εκ μέρους τους του έργου της Επιτροπής Αλήθειας.

Εξω ο Καμμένος, μέσα ο Λεβέντης

Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν σε Βρυξέλλες και πετάγονται καμιά φορά στο Παρίσι ή στη Ρώμη μου «σφύριξε» ότι εντείνονται οι πιέσεις των ξένων προς τον Αλ. Τσίπρα να αφήσει τον Π. Καμμένο και να συνεργαστεί στην κυβέρνηση με τον Β. Λεβέντη, εάν θέλει να ενταχθεί στους ευρωσοσιαλιστές. Γιατί με τον Καμμένο στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών και ακόμα ότι δεν μπορεί συνεχώς να προσκαλείται ως παρατηρητής. Και τούτο παρά τα αντίθετα που αφήνει ο υπουργός Αμυνας να διαρρεύσουν ότι, δήθεν, Τσίπρας και Καμμένος «είναι σαν αδέλφια», ότι «συχνά ο κ. Καμμένος μαγειρεύει στο σπίτι του φαγητό στον κ. Τσίπρα που πηγαίνει τα μεσημέρια για να γευματίσουν μαζί» και πολλά άλλα. Να σημειώσω ότι τελευταίως οι σχέσεις τους βρίσκονται σε κάποια απόσταση, κυρίως μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να «πειράξει» τα επιδόματα των ένστολων.

HeliosPlus