Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των αθλητών και αθλητριών της χώρας μας στο μεγαλύτερο –ανά τετραετία –θεματικό και θεαματικό γεγονός ασκεί, χωρίς ενδοιασμό, συναρπαστική έλξη. Η διαφορά του έργου (750 σελίδων) του γνωστού αθλητικού δημοσιογράφου Γιώργου Λιβέρη –διετέλεσε και πρωταθλητής της Σκοποβολής –από προηγηθείσες χρονικά σχετικές εκδόσεις έγκειται σε ένα ιδιαίτερα λειτουργικό-χρηστικό στοιχείο. Την αναφορά κατ’ αθλητή της προσφοράς του από την εθνική και κοινωνική σκοπιά. Πληρέστατη, δηλαδή, πληροφόρηση και γνώση, ακόμη και για κατά περίπτωση σχολιασμό.
***
ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ αυτό σχηματοποιείται και εκφράζεται με αποτελεσματικό τρόπο στο «WHO IS WHO 1573 Ολύμπιανς» –πρόκειται για τους συμμετάσχοντες από την Ελλάδα στους Αγώνες από το 1896 ως το 2012. Παράλληλα με τους αριθμούς, δηλαδή τις επιδόσεις και τις θέσεις κατάταξης κατ’ αγώνισμα (τα αθλήματα είναι 31), προσφέρονται με φραστική λιτότητα αλλά και με έγκυρη ιχνηλασία και πολυετή, επίμονη ενημέρωση τα βασικά «συστατικά» της ταυτότητας του αθλητή και της αθλήτριας, όποια και αν είναι η αγωνιστική απόδοση.

***
ΜΕΣΑ από το αθλητικό πορτρέτο, σε στίβους, γήπεδα, κολυμβητήρια κ.λπ. οικοδομείται, όνομα με όνομα, η κοινωνική προσωπική εικόνα, με αξιοποίηση των κατά περίπτωση στοιχείων τόσο από αγωνιστικής όσο και από εξωαγωνιστικής πλευράς. Πολύ σημαντικό είναι και το ότι παρουσιάζεται ο αθλητής χωρίς τη χαοτική, συχνά, διάσταση του αφηγήματος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και στους μαχητές, στους «σταρ» και τους ταπεινούς αλλά άξιους συντελεστές της αγωνιστικής άμιλλας (αν προτιμάτε ανταγωνισμό).
***
ΑΛΛΟ άξιο προσοχής και επαίνου στοιχείο της εργώδους αυτής προσπάθειας –με αίσια κατάληξη –αφορά το ότι καταγράφονται ή δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν πέραν του ατόμου και ευρύτερα αθλητικοκοινωνικά γεγονότα. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά λήμματα που αφορούν τους αρχηγούς και τους σημαιοφόρους των εθνικών αποστολών. Η προσφορά έγινε προς την Ενωση Ελλήνων Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) στην οποία ο συγγραφέας ανάλωσε πολλά ευδόκιμα χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ