Ηταν ο Αλ. Τσίπρας μες στην καλή χαρά την Παρασκευή στο Ζάππειο ανάμεσα στους ηγέτες του Νότου της Ευρώπης. Ενιωσε ίσως για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός τόσο πολύ Ευρωπαίος. Από εκεί που πήγε πέρυσι να τινάξει στον αέρα με το δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της ευρωπαϊκής ενότητας και εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών της. Ζούσε την κάθε στιγμή ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ. Αγκαλιές και φιλιά με τους Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, φιλοφρονήσεις, ακόμη και πηγαδάκια μαζί τους. Καμάρωνε. Ε, δεν ήταν και λίγο πράγμα να συγκεντρώσει στην Αθήνα δύο αρχηγούς κρατών, τέσσερις πρωθυπουργούς και έναν εκπρόσωπο πρωθυπουργού. Ολοι αποδέχτηκαν ευχαρίστως την πρόσκλησή του, ακόμη και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα που ήρθε κατευθείαν από το Ρίο, όπου βρισκόταν για τους Παραολυμπιακούς. Και το σημαντικότερο, έβλεπε την παρουσία ξένων δεκάδων δημοσιογράφων –ανάμεσά τους και καμιά δεκαριά Γερμανοί –που καραδοκούσαν για κάποια δήλωσή του.
***

Ηταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να δυσαρεστήσει τους Γερμανούς και συνεχώς επαναλάμβανε ότι η σύνοδος αυτή δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου εναντίον του Βορρά, αλλά συνεργασία των χωρών αυτών με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και κυρίως ότι ο Νότος είναι εδώ, ζωντανός, έτοιμος να προσφέρει στην ευρωπαϊκή ενότητα. Κατά βάθος όμως ένιωθε μια ικανοποίηση που ενόχλησε τους Γερμανούς. Κυρίως όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι όταν συγκεντρώνονται οι σοσιαλιστές δεν βγαίνει και τίποτε σπουδαίο, ή όταν τον πληροφόρησε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι μετά την Αθήνα αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου η Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τους επικεφαλής πέντε χωρών για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας. Ο κ. Τσίπρας έμαθα ότι το εξέλαβε ως… αντεπίθεση της κυρίας Μέρκελ.

Η «πάσα» στον Αναστασιάδη
Βεβαίως δεν ήσαν και οι εφτά του Ζαππείου σοσιαλιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Σόιμπλε από την Μπρατισλάβα, ενώ βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup. Ούτε ο κ. Τσίπρας είναι προς το παρόν σοσιαλιστής, αν και θα ήθελε να τον χαρακτηρίζουν έτσι, παρότι τον καλεί πού και πού ο κ. Ολάντ ως παρατηρητή στις συνόδους των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, εκνευρίζοντας τη Φώφη Γεννηματά. Πολύ περισσότερο δεν είναι σοσιαλιστής (ούτε καν θέλει να ακούει αυτό τον χαρακτηρισμό) ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, αλλά για τον «φίλο Νίκο» ο κ. Τσίπρας είχε ετοιμάσει μια έκπληξη κάνοντας τον Κύπριο Πρόεδρο να φύγει από το Ζάππειο κατενθουσιασμένος. Ενώ γινόταν συζήτηση για τα προβλήματα του Νότου, ο προεδρεύων Αλ. Τσίπρας δίνει τον λόγο στον «φίλο Νίκο» λέγοντάς του: «Τώρα μπορείς να μας αναλύσεις το Κυπριακό, τις εξελίξεις, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις υπαναχωρήσεις των Τούρκων». Ηταν μια ευκαιρία που δόθηκε στον κ. Αναστασιάδη, την οποία δεν άφησε να πάει χαμένη.

Η αυτοκριτική του Πρωθυπουργού
Τώρα θα σας μεταφέρω στη βεράντα του Μεγάρου Μαξίμου, την οποία για πρώτη φορά χρησιμοποίησε την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Τσίπρας για να προσφέρει δείπνο (διάβαζε «ψαροκατάνυξη») στον Πρόεδρο της Κύπρου. Εκεί έγινε μια συνομιλία off the record, ανάμεσα «σε δύο φίλους με διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις», όπως ειπώθηκε, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία να ειπωθούν πράγματα που σε επίσημες συνομιλίες (ούτε καν τηλεφωνικές) δεν λέγονται. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τις προκλήσεις που δέχθηκε και δέχεται ως Πρωθυπουργός και άρχισε να τις απαριθμεί, με πρώτη βεβαίως ότι αναγκάστηκε να υπογράψει Μνημόνιο και ότι δεν μπόρεσε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί. Σε κάποια στιγμή ο παρευρισκόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τον ρώτησε ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε. Ο κ. Τσίπρας χωρίς σκέψη του είπε: «Το Ασφαλιστικό». Και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αν δεν γινόταν κάτι με το Ασφαλιστικό τότε η χώρα θα βυθιζόταν: «Πηγαίναμε κατευθείαν σε βέβαιο ναυάγιο» είπε συγκεκριμένα. Εκανε και μια αυτοκριτική, παρατηρώντας ότι χάνει δημοτικότητα λόγω των μέτρων που πήρε: «Προκαλούν τα μέτρα, όπως είναι φυσικό, διάφορες οδυνηρές συνέπειες στους πολίτες, οι οποίοι εκφράζονται υπό τη μορφή δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό μου και προς την κυβέρνηση» μου μετέφεραν ότι είπε. Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός θέλησε να μάθει όλες τις πτυχές του Κυπριακού και τις προθέσεις των Τούρκων.
Ο Καμμένος προβλέπει… φιάσκο
Ο πολυδιαφημιζόμενος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σχεδόν στον αέρα. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρει ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Κατά την εκτίμησή του μόνον δύο από τους τέσσερις υποψήφιους καναλάρχες διαθέτουν τα λεφτά και τελικά θα πάρουν την άδεια. Και είναι οι κ.κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος. Αν όντως ισχύουν οι εκτιμήσεις του υπουργού, τότε πάμε για φιάσκο κανονικό.

Ο Μητσοτάκης και ο ΕΝΦΙΑ
Πανηγυρίζουν πολλοί νεοδημοκράτες για την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη. Θεωρούν ότι άλλαξε την ατζέντα, ότι αιφνιδίασε τον Πρωθυπουργό όταν είπε ότι σκοπεύει να μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια και κυρίως, λένε, ότι μίλησε ως αυριανός πρωθυπουργός. Το θέμα είναι τι λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για τη συνέντευξη. Οχι πολλά παρά, μόνον ότι «μίλησε οραματικά λέγοντας αλήθειες». Αυτό ήταν και το μήνυμα που ήθελε να περάσει στον κόσμο. Τώρα εάν το πέρασε, θα δείξει…

***
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται τη Δευτέρα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84» για να παρουσιάσει το βιβλίο του Τάσου Αρβανίτη «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν επίσης η Αννα Διαμαντοπούλου και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης.
Ενημέρωση α λα Β. Κορέα
Δόξα Κιμ Γιονγκ Ουν εζήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Με ανακοίνωσή της επέπληξε τα ιδιωτικά κανάλια γιατί δεν διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τις δηλώσεις Τσίπρα, Ολάντ και λοιπών ηγετών από το Ζάππειο. Πόσο να απέχει άραγε η Αρτα από την Πιονγκγιάνγκ;

Του άρπαξε το κινητό
Πήγε ο Π. Π., φωτορεπόρτερ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να ρωτήσει την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα για την εμπειρία της στον έναν χρόνο που δίδασκε στο Ιδρυμα της Κοζάνης. Οπως όμως ο φωτορεπόρτερ καταγγέλλει, η σύντροφος του Πρωθυπουργού του άρπαξε το κινητό, θέλοντας να ελέγξει εάν είχε τραβήξει… βίντεο.
***
Δημιουργήθηκε αμέσως επεισόδιο, με την κυρία Μπαζιάνα να φωνάζει «δεν έχετε κανένα δικαίωμα να έρχεστε στον εργασιακό μου χώρο», λέγοντάς του ότι «εδώ είσαι ανεπιθύμητος».
***
Μάταια ο φωτορεπόρτερ τής ζητούσε να του επιστρέψει το κινητό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε τραβήξει βίντεο και ότι βρισκόταν σε δημόσιο χώρο, στο κυλικείο, και όχι σε εργασιακό χώρο. Η κυρία Μπαζιάνα είπε πως θα κάνει μήνυση και κάλεσε την ασφάλεια. Εμφανίστηκε ένας νεαρός αστυνομικός που επιχείρησε να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα. Πώς; Διαπιστώνοντας ότι όντως δεν έχει τραβηχτεί κανένα βίντεο. Ετσι έληξε το επεισόδιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ