Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δεν παρακολούθησε την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη, καθότι εκείνη την ώρα παρέθετε δείπνο στον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Εβαλε όμως την Ολγα Γεροβασίλη και τον (speech writer του) Δ. Τζανακόπουλο να την παρακολουθήσουν. Και όταν τελείωσε τη συνέντευξη, άρχισε ο «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου. Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια τούς αιφνιδίασε και τους προβλημάτισε. Και ιδού πώς ήταν η αντίδρασή τους, όπως ακριβώς μου την περιέγραψε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Πρώτα απ’ όλα είπαν «μίλησε ο Μητσοτάκης αλλά ακόμη να μιλήσει ο Τσίπρας για το τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ». Αν το αναλύσει κανείς αυτό, σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι ο κ. Τσίπρας έχει όντως σκοπό να εξαγγείλει κάτι για τον ΕΝΦΙΑ (ως τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα του αλλάξει όνομα και θα απαλλάξει όσους έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω από 50.000 ευρώ) είτε ότι θα πλειοδοτήσει στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Θα προσφέρει δηλαδή μεγαλύτερη έκπτωση. Εκείνο που έμαθα είναι ότι η ομιλία του στη ΔΕΘ που αφορά τον ΕΝΦΙΑ… ξαναγράφεται.
nnn
Το δεύτερο συμπέρασμα που έβγαλε το Μαξίμου από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν πως «ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια». Και πώς βγάζετε αυτό το συμπέρασμα; ρώτησα. Η απάντηση όντως ξενίζει. Το Μαξίμου «πιάστηκε» από μια φράση του κ. Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια, άρα δεν είπε ότι θα τον μειώσει μόλις κερδίσει τις εκλογές, που τώρα τις ζητεί. Στην παρατήρηση όμως ότι κάτι τέτοιο δεν στέκει η απάντηση ήρθε κάπως νευρικά: «Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με τον Μητσοτάκη και τον ΕΝΦΙΑ (του), έχουμε άλλες σοβαρότερες δουλειές».
Αυταπάτες και στη σύνοδο του Ζαππείου
Ως μείζον ευρωπαϊκό γεγονός παρουσίασε η κυβέρνηση τη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα. Και σε κάθε «μείζον πολιτικό γεγονός» επιχειρεί να κατασκευάσει κάποιον αντίπαλο. Ετσι βρήκε τον (μόνιμο και σταθερό εχθρό του κ. Τσίπρα) κ. Σόιμπλε και «πιάστηκαν» από μια δήλωσή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι συνήθως όταν συζητούν οι Σοσιαλιστές δεν βγαίνει απολύτως τίποτε και στο Μαξίμου το ερμήνευσαν ως… «ενόχληση» της Γερμανίας για τη σύνοδο στην Αθήνα!
Τσακαλώτου πάθη στο Eurogroup
Τελικά στα Eurogroup όλοι περνάνε καλά εκτός από τους δικούς μας. Στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στην Μπρατισλάβα άπαντες ήταν διαχυτικοί και ευτυχείς εκτός από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που εισερχόμενοι στην αίθουσα συνεδριάσεων κάθισαν απευθείας στις θέσεις τους και βυθίστηκαν στα χαρτιά και στις σκέψεις τους. Οι λοιποί συνάδελφοί τους σχολίαζαν το περίφημο κτίριο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σλοβακίας στο οποίο διεξήχθη το Eurogroup. Η Reduta, όπως ονομάζεται το κτίριο, σημαίνει «οχυρό» στα σλοβακικά. Είναι δίπλα στις όχθες του Δούναβη και κτίστηκε το 1919 σε χώρο που κατελάμβανε μια σιταποθήκη. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε στις αρχές του 1913, αλλά πήρε καιρό να αποπερατωθεί εξαιτίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
nnn
Ολα αυτά θα τα μάθαιναν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αν είχαν τον χρόνο να μιλήσουν λίγο παραπάνω με τον οικοδεσπότη τους υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ, τον οποίο όπως μαθαίνω δεν πολυσυμπαθούν διότι είναι πάντα αυστηρός με την Ελλάδα. Για να καταλάβετε πόσο οι δικοί μας ήταν «σαν τη μύγα μες στο γάλα» με τα κατσουφιασμένα πρόσωπά τους, να σας αναφέρω πως ακόμη και ο πολύς κ. Σόιμπλε είχε χθες όρεξη για χωρατά. Εισερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης είδε τους Γάλλους Πιερ Μοσκοβισί (επίτροπος της ΕΕ), Μπενουά Κερέ (μέλος της ΕΚΤ) και Μισέλ Σαπέν (γάλλος υπουργός Οικονομικών) και αναφώνησε «Vive la France» ενθουσιάζοντας την ομήγυρη. Αλλά πώς να μην ήταν κατσουφιασμένοι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, αφού προτού λήξει η συνεδρίαση, με την ανακοίνωση της ισχνής ελληνικής προόδου (έτσι ακριβώς το είπαν), ορισμένοι συνάδελφοί τους έλεγαν το γνωστό «no bees, no honey», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση ότι χωρίς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων δεν έχει χρήμα.
Ο Τάκης και ο Μάκης της Αττικής
Νύκτωρ (ξημερώματα Τετάρτης) και αφού προηγήθηκαν ανατροπές και πλούσιο παρασκήνιο «κλείδωσε» το νέο διοικητικό σχήμα που θα κληθεί να τρέξει τη συριζαϊκή τράπεζα Attica Bank. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Τάκης Ρουμελιώτης, ο άνθρωπος που πάντοτε καταφέρνει με οποιαδήποτε κυβέρνηση να μη μένει χωρίς δουλειά. Από υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, εν συνεχεία ευρωβουλευτής (γλιτώνοντας το Ειδικό Δικαστήριο στο σκάνδαλο Κοσκωτά), εν συνεχεία στο ΔΝΤ, κατόπιν εν αναμονή πρωθυπουργός (υπηρεσιακός) με πρόταση του Γ. Παπανδρέου (τον οποίο «έδωσε» στεγνά για το Μνημόνιο). Με ΣΥΡΙΖΑ βρήκε δουλειά στο «Ελ. Βενιζέλος» (πέρασε και κάποιους μήνες από μεγάλη αστική τράπεζα) και σήμερα στην Τράπεζα Αττικής. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Μάκης Σαπουντζόγλου (γνωστότερος από την Proton Bank και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη). Για να ξέρετε, σχεδόν ταυτόχρονα μπήκαν «επόπτες» από την Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτηρούν τον Μάκη και τον Τάκη.

HeliosPlus