Είναι εύκολο να απευθύνεις κατηγορίες σε άλλους. Οταν όμως φθάνει η ώρα να δώσεις απαντήσεις για τα του οίκου σου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτό συνέβη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αυγής» Δ. Στούμπο (φωτογραφία) όταν κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ. Δεν απάντησε ποιος κρύβεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία Atlas Trust LTD που κατέχει πέραν του 2% των μετοχών της «Αυγής», το ίδιο δηλαδή ποσοστό που κατέχουν και δύο… υπουργοί (οι Νίκος Φίλης και Δ. Σκουρλέτης), παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του υπέβαλε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Αρνήθηκε ότι η κυπριακή εταιρεία είναι offshore. Δεν μπόρεσε να δώσει πειστική εξήγηση με ποιες εγγυήσεις έπαιρνε τραπεζικά δάνεια, λέγοντας απλώς ότι η εγγύηση ήταν η μικρή κυκλοφορία της εφημερίδας. Απέκρυψε ότι για να πάρει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα η «Αυγή», έστειλε σημείωμα ο ΣΥΡΙΖΑ («δήλωση πατρωνίας», ο νομικός του όρος). Μετά από ερώτηση πάλι παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτεί την «Αυγή». Τελευταίως έδωσε 900.000 ευρώ. Δεν απάντησε πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ που χρηματοδοτείται από το κράτος για τις λειτουργικές και τις προεκλογικές του δαπάνες να χρηματοδοτεί μία κομματική εφημερίδα. Και το σημαντικότερο –κόμπιασε, αλλά το είπε –πως η «Αυγή» δεν είναι… κομματική εφημερίδα.
Απάντηση για χειροκρότημα
Η απάντηση πάντως που έκανε εντύπωση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ δόθηκε από τον εκδότη-διευθυντή των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη. Τον ρώτησε ως εξής ο (ταλαντούχος στις ερωτήσεις) Ν. Νικολόπουλος: Επειδή σας είδαμε σε φωτογραφίες μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μπορείτε να μας πείτε τι σχέση έχετε μαζί του; Ο κ. Κουρτάκης απάντησε αμέσως. Είπε ότι με τον κ. Μαρινάκη είναι φίλοι, για να συμπληρώσει αμέσως μετά «πολύ στενοί φίλοι» και ότι ο εφοπλιστής δεν ανακατεύεται στις εκδοτικές του επιχειρήσεις. Πήγε να τον διακόψει με άλλη ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής και ο κ. Κουρτάκης σήκωσε το χέρι του λέγοντας ότι ούτε αυτός ανακατεύεται στις τηλεοπτικές επιδιώξεις του κ. Μαρινάκη. Και όπως παρατήρησε ο γαλάζιος βουλευτής Δ. Σταμάτης «ήταν απάντηση για χειροκρότημα».
Πολύφερνη νύμφη
Ο πλέον ιδιότυπος νεο-καναλάρχης κ. Καλογρίτσας είχε συνάντηση με το «αφεντικό» του Alpha Δ. Κοντομηνά στα γραφεία του, στην Κάντζα. Εκείνο που έμαθα είναι τι έλεγε ο κ. Κοντομηνάς μετά τη συνάντηση, γιατί λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε ή τι συμφωνήθηκε μεταξύ τους μόνο με τους νομικούς του συμβούλους το συζήτησε: «Ο Alpha έχει γίνει πλέον πολύφερνη νύμφη» είπε. Και τίποτε άλλο. Εμαθα επίσης ότι πιθανές επαφές του κ. Κοντομηνά και με άλλους καναλάρχες ή επίδοξους καναλάρχες σταματούν προσωρινά. Ο λόγος; Πάει ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κάτι ακόμη. Δόθηκε εισαγγελική εντολή να παραδοθεί στον Alpha το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγωνισμού-πόκερ. Ψάχνουν έμαθα για το… drone.
Ο περιπατητής πρέσβης
Αναχωρεί από την Ελλάδα στο τέλος του έτους ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Τζον Κίτμερ. Μετατίθεται στο Foreign Office στη διεύθυνση των υπερατλαντικών κτήσεων (Φόκλαντ, Νήσοι Κέιμαν, Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ κ.τ.λ.). Αλλά στο Λονδίνο όπου θα πάει θα ολοκληρώσει και τη διδακτορική διατριβή του. Και ξέρετε σε ποιο θέμα; Στον Γιάννη Ρίτσο. Αλλωστε ο πρέσβης Κίτμερ είναι λάτρης της Ελλάδας. Το καλοκαίρι έκανε με τα πόδια τη διαδρομή Σπάρτη – Καρδαμύλη (περίπου 100 χιλιόμετρα) στα βήματα, όπως τα περιγράφει στο βιβλίο του, του σερ Πάτρικ (Πάντι) Μάικλ Λη Φέρμορ, του βρετανού συγγραφέα, λογίου και στρατιώτη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης. «Ελληνας από επιλογή», όπως ονομάστηκε. Ο πρέσβης προτού αναχωρήσει από την Ελλάδα σκοπεύει να διασχίσει το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου από το Μονοδένδρι στη Δρακολίμνη.
Το «ανκόρ» της Εφορίας
«Δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο, για άλλα δάκρυα δεν έχω πια καιρό, βιάζομαι κλείσε, ο πόνος είσαι, και δεν μπορώ να σου μιλήσω ούτε λεπτό».
Κάπως έτσι, για να χρησιμοποιήσω δικούς του στίχους, αντιμετώπιζε μέχρι προσφάτως ο γνωστός τραγουδιστής Mιχάλης Χατζηγιάννης την Εφορία. Και λέω μέχρι προσφάτως διότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε πλήρως τον τραγουδιστή για την υπόθεση του ελέγχου των οικονομικών του χρήσεων από το 2009 έως και το 2011. Η δικαστική διένεξη του Χατζηγιάννη με το Δημόσιο αφορούσε εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο την περίοδο 2010-2011 και για τα οποία του επιβλήθηκε κύριος και πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβών δηλώσεων. Το Διοικητικό Εφετείο πάντως έκρινε ως άκυρα τα πρόστιμα της Εφορίας και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να του επιστρέψει ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» δόσεις 800.000 ευρώ.
nnn
Οπως πάντως μαθαίνω η ΓΓΔΕ δεν θα πέσει «αμαχητί» στη συγκεκριμένη υπόθεση και έχει ήδη στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα κάνει τις σχετικές ενέργειες για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. «Θα κάνει και η Εφορία το ανκόρ της» μου μετέφερε πράκτοράς μου. Το εάν η υπόθεση πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει ήδη εκφράσει γνώμη για τους χειρισμούς της διοίκησης στην περίπτωση του Mιχάλη Χατζηγιάννη, αυτό μέλλει να καταδειχθεί.

***

Κάποιος βιάζεται να βγάλει είδηση

Δεν ξέρω αν προσέξατε τη διαρροή υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters περί έκδοσης ενός ή δύο μικρών ομολόγων αφού η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ… Μου λένε ότι ο «διαρροέας» είναι πράγματι υψηλόβαθμος, υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και αναμφίβολα βιάζεται να βγάλει είδηση…

***
Υπείροχον έμμεναι άλλων

Από το Ζαγόρι Πηλίου όπου παρέστη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δέχθηκε και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο τους ολυμπιονίκες που δεν είχαν παραστεί στην προηγούμενη εκδήλωση. Τότε είπε ότι θα συναντηθεί κατ΄ιδίαν με την Αννα Κορακάκη ( που ξέχασαν να την προσκαλέσουν), αλλά τελικά συναντήθηκε με καμιά δεκαριά που δεν είχαν έρθει επειδή απουσίαζαν στο εξωτερικό. Η τελετή ήταν σεμνή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαινιάζει και το καινούργιο του διάφανο αναλόγιο με το εθνόσημο τοποθετημένο στο κέντρο. Και τι δεν τους είπε: από αρχαία αποφθέγματα όπως το «ευ αγωνίζεσθαι» ή «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», έως και αναφορά στον Τζων Κέννεντυ που είπε το «μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η Αμερική για σας, κοιτάξτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την Αμερική» Για να συμπληρώσει: «Εσείς κάνετε για την Ελλάδα χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, χωρίς κανένας Πρόεδρος να σας το επισημάνει…». Ορισμένοι ζήτησαν εάν μπορεί να επαναφέρει τα προνόμια που είχαν οι ολυμπιονίκες πριν από το Μνημόνιο (εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων κτλ), κάτι που ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα το κοιτάξει στα πλαίσια βεβαίως των αρμοδιοτήτων του.

HeliosPlus