Αγωγιάτες και υποζύγια
Καλή χρονιά να έχουμε, ημερολόγιό μου. Τέλειωσε ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, συμμαζεύεται σιγά-σιγά το αυγουστιάτικο σκορποχώρι· κατεργάρηδες και έντιμοι, όλοι πίσω στους πάγκους μας να συνεχίσουμε τα έργα μας, όπως τα κατέχει καθένας.
Αφού είχαν γίνει τόσα κακά τον Ιούλιο, λογικό ήταν να κυλήσει ήρεμα ο Αύγουστος. Αν είχε λείψει και το μεγάλο κακό της Ιταλίας, με τον σεισμό που άφησε πίσω του 250 νεκρούς, θα λέγαμε ότι πραγματικά ήταν ήρεμος μήνας. Θα είχαμε να συζητάμε μόνο για τον καιρό και την ποιότητα των αυγουστιάτικων σύκων.
  • Εντιμοι και κατεργάρηδες, καθένας στον πάγκο του λοιπόν –και οι νέοι μεντιοκράτες στα κανάλια τους, ο αγώνας της εγχώριας σπαστικής Αριστεράς κατά του νεοφιλελευθερισμού, των μονοπωλίων, της διαπλοκής και της διαφθοράς δικαιώνεται: τρεις εφοπλιστές και ένας ημέτερος κομματικός πήραν άδεια από τον Αρχοντα των Καναλιών, τον Επικρατή Νίκο Παπά, να εκπέμπουν στην επικράτειά του.
Τι είναι για τους εφοπλιστές 40 ή 50 ή 70 εκατομμύρια; Ενα ναύλο πετρελαιοφόρου; Ενα αγώι που λέμε εμείς οι στεριανοί; Το αγώι, ως γνωστόν, ξυπνάει τον αγωγιάτη –αλλά ταλαιπωρεί τα υποζύγια. Τον ξενυχτάει κιόλας, να δίνει εκατομμύρια στον ολονύκτιο τζόγο για σκληρούς και πλούσιους παίκτες που οργάνωσε ο Αρχοντας. Τι είναι για τον κομματικό εβδομήντα εκατομμύρια; Υποθέτω ελπίδες για παραπάνω ψήφους στις εκλογές από τα υποζύγια, δεν ξέρω πόσες, ημερολόγιό μου.
  • Το είχα σίγουρο πως ο Σκάι θα έπαιρνε την πρώτη άδεια, για να δείξει στην κυβέρνηση πως δεν χαμπερίζει. Πως θα την έπαιρνε με το χαμηλότερο κιόλας τίμημα, αυτό ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό, άλλωστε όλοι προέβλεπαν πως η πρώτη άδεια θα είναι και η ακριβότερη –αστέρι στη θεωρία παιγνίων ο διαπραγματευτής Κώστας Κιμπουρόπουλος, chapeau!
  • Αλήθεια, εκείνος ο μεγάλος γκουρού των παιγνίων που τα πλήθη τον θαύμαζαν –λιγότερο πάντως από όσο θαύμαζε ο ίδιος τον εαυτό του -, αυτός που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα γονάτιζε το Eurogroup, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την υπόλοιπη οικουμένη, τι έχει απογίνει άραγε;
Στόλο έχει βέβαια και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που προτίμησε όμως να μη διακινδυνέψει τα εκατομμυριάκια του –τι θα γίνει λοιπόν με Star, Mega, Alpha, Epsilon και τους 1.500 περίπου εργαζομένους και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών τους; Μένει να δούμε τι θα πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν θα δεχθεί ότι μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παραμερίζει το ΕΣΡ και να ορίζει αυτή πόσες και με ποιους όρους θα δίνει άδειες για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα.
Σκέφτομαι όμως πως η μισή ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει μηνύσει την άλλη μισή, θυμάμαι τις δικαστικές περιπέτειες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δεν αισιοδοξώ καθόλου. Υπάρχουν βέβαια και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά αυτά θα βγάλουν αποφάσεις μετά από χρόνια –ζήστε εργαζόμενοι των Star, Mega, Alpha, Epsilon να φάτε τριφύλλι.
Το πιθανότερο είναι πως θα φάνε τριφύλλι μόνο οι νυν μέτοχοι, που θα τους επιδικάσουν αποζημιώσεις τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το κλείσιμο των σταθμών τους. Θα τις πληρώσουμε εμείς, φυσικά, οι φορολογούμενοι. Θα είναι κάπως σαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που θέλουμε να μας πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι.
Ο Ρομπέν των Καναλιών
Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά μπορούμε να αναρωτηθούμε: είναι σωστότερο να δίνονται δωρεάν δύο άδειες σε δέκα εκδότες εφημερίδων, όπως έγινε το 1989, ή να δίνονται έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων σε εφοπλιστές και κομματικούς; Εγώ είμαι υπέρ της πρώτης διαδικασίας, ημερολόγιό μου –για τούτο και συμπεραίνω πως σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι χειρότερο από του 1989, που κάποιοι το αποκαλούν «βρώμικο». Αν εκείνο ήταν βρώμικο, το σημερινό είναι δυσώδες.
Αν η ανελέητη κομματική διαμάχη, που την κανοναρχεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει τη Δικαιοσύνη σε αυτό το χάλι, μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στη διοίκηση, στην εκπαίδευση, στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας. Το τι έχει πληρώσει η κοινωνία, με την εφτάχρονη ύφεση και την ανεργία, το ζούμε καθημερινά. Η πολιτική ελίτ του τόπου έχει διαλύσει τα πάντα με τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς της.
  • Αλλά οι φτωχοί ας παρηγορηθούν, θα διανείμει ψηφιακό μέρισμα ο Αλέξης Τσίπρας, τα 246 εκατομμύρια που θα αποφέρει ο διαγωνισμός: «Δεσμεύομαι ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός –ο Ρομπέν των Καναλιών για να ακριβολογούμε, που παίρνει εκατομμύρια από τους πλούσιους εφοπλιστές και τα μοιράζει στους φτωχούς.
Οι λέξεις «δημαγωγία» και «λαϊκισμός», όσα επίθετα και αν τους προσθέσουμε, είναι πολύ φτωχές για να κατατάξουν αυτή τη δήλωση σε κάποια πολιτική κατηγορία. Από άλλα λεξιλόγια πρέπει να αντλήσουμε, το ηθικό και το αισθητικό: ντροπή, εξευτελισμός, αναγούλα, εμετός –τέτοιες λέξεις μού έρχονται στον νου.
Κάποιος κυνικός της επικοινωνίας είχε πει «κανείς δεν έχασε ποτέ επειδή υποτίμησε τη νοημοσύνη του κοινού» –προφανώς, το ίδιο σκέπτονται και οι κυνικοί πολιτικοί. Αλλά αυτό ισχύει ως τη στιγμή που το κοινό θα αντιδράσει όχι με τη λογική αλλά με το θυμικό και θα αντιληφθεί ως ύβρι αυτό που δεν είναι παρά υποτίμησή του. Βρίζοντας το κοινό, απέτυχαν όσοι διεκδικούσαν μαζικά ακροατήρια, γιατί είναι εγωιστικό το κοινό.
Παίζει λοιπόν με τον εγωισμό του κοινού ο Αλέξης Τσίπρας όταν παριστάνει τον Ρομπέν των Καναλιών –γιατί μπορεί να αρέσει σε πολλούς να βλέπουν να εξευτελίζονται οι ισχυροί, σε κανέναν όμως δεν αρέσει να τον θεωρούν βλάκα. Ούτε στις «ευπαθείς ομάδες», ούτε στους Θεσσαλονικείς, που προσπαθεί να τους ταΐσει με το κουτόχορτο του «παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου» στην πόλη τους.
Καλή χρονιά λοιπόν να έχουμε, ημερολόγιό μου. Κάθε αρχή και δύσκολη, για τούτο ας μην απογοητευόμαστε από όσα συμβαίνουν τις πρώτες ημέρες της.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε και το δημοτικό τραγούδι. Τούτος ο Αύγουστος μετέτρεψε –τη φροντίδι απαιδεύτων πολιτιστικών συλλόγων –και τα τελευταία γνήσια πανηγύρια σε υπαίθρια σκυλάδικα με εκκωφαντικά ηλεκτρικά όργανα· και με το μπουζούκι έτοιμο πλέον να εξοβελίσει βιολί και κλαρίνο.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
***
Από το σύνθημα «η δημοκρατία νίκησε!» των Παπανδρέου, περάσαμε στην ιαχή «η δημοπρασία νίκησε!» των Τσιπροκαμμένων.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
***
Δεν άρεσαν καθόλου τα ολυμπιακά μετάλλια των αθλητών μας, του Ρίο αλλά και παλαιότερα, στην «Αυγή» και στον βουλευτή Κυρίτση. Περιμένουν να θεσμοθετηθεί σαν ολυμπιακό άθλημα η«κωλοτούμπα» –το μοναδικό που διαπρέπουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αν καθιερωθεί και το «άλμα εις βάθος», τότε να δεις χαρές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
***
Αίγινα: η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας σ’ όλο το μεγαλείο της –ο «σκαφάτος» (κουτσαβάκης) Ελληνας, μπρος στο κέφι του δεν υπολογίζει ούτε ανθρώπινες ζωές. Βίβα Κοεμτζή.
Γ. Κ. @OTENET.GR
***
Αφού μας χόρεψε στο ταψί και μας έχει όλους πια στα κάγκελα γιατί να μη χορέψει ο Πρωθυπουργός «καγκελάρη» στο χωριό του;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ, @YAHOO.GR
***
…φήμες λένε πως στην τελευταία βολή, τη χαριστική, η Κορακάκη σκέφτηκε σαν στόχο τους κυρίους που την έστειλαν να προπονείται στα νταμάρια και στα τσίγκινα υπόστεγα… η ευστοχία ήταν δεδομένη…
Πέτρος Τς., @hotmail.com
***
Κυρία σχολίαζε δημοσίως το πόσο όμορφα αισθάνθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε συναυλία του Καβάκου στο Μοντρέ. Εμείς εκείνο το Σάββατο είχαμε πάει για καφέ, αφού περάσαμε από το ΑΤΜ να πάρουμε κανένα χαρτζιλίκι…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
***
Καρχαρίας Γροιλανδίας: το μακροβιότερο σπονδυλωτό, διαβάζω στην εγκυκλοπαίδεια. Πρωθυπουργός Ελλάδας: το μεγαλύτερο ασπόνδυλο, μαθαίνω από τις εφημερίδες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ