Ετσι θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον τίτλο της διάσημης παλιάς τηλεοπτικής σειράς («Have Gun – Will Travel»). Η ελληνική «αριστερή» εκδοχή της είναι αυτή που διατύπωσε προσφάτως ο πρωθυπουργός μας: «Εχεις τα λεφτά; Παίρνεις την άδεια».
Τώρα, από πού προέρχονται τα λεφτά αυτά ποσώς ενδιαφέρει. Αδιάφορο επίσης είναι αν οι Ανθρωποι με το Χοντρό Πορτοφόλι, οι νικητές της μονομαχίας κάτω από τον καυτό ήλιο ή μάλλον μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα με ένοπλους φρουρούς στις πόρτες, έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο της ενημέρωσης, ή ενδεχομένως παράλληλες δραστηριότητες που καθιστούν αξιοπερίεργη (στην Ελλάδα ζούμε) την όψιμη ενασχόλησή τους με την ευγενή δραστηριότητα της πληροφόρησης του λαού. Αφού έχουν λεφτά, λέει η «αριστερή» λογική, θα αγοράσουν και την τεχνογνωσία και το προσωπικό.
Απολύτως άσχετη, και εκ του πονηρού, είναι και η υπενθύμιση ότι σχετίζονται προσωπικώς με κεντρικά στελέχη του καθεστώτος, υπό τη σιδηρά πυγμή του οποίου διοργανώθηκε το γουέστερν που παρακολουθούμε στις οθόνες μας αυτές τις ημέρες. Ή μάλλον δεν παρακολουθούμε, γιατί οι οθόνες μας είναι μαύρες και αναμένεται να μαυρίσουν ακόμα περισσότερο μόλις λάμψει το φως ιλαρόν «της νομιμότητας» που κομίζει από τα βάθη του εν Καλλιθέα αγίου τάφου ο, όνομα και πράμα, κ. Παππάς.
Τέλος, εντελώς κακόβουλο είναι και το λεγόμενο ότι χίλιοι τουλάχιστον άνθρωποι και οι οικογένειές τους από τα κανάλια στα οποία θα πέσει το επαναστατικό μαύρο θα ριχτούν στην ανεργία. Από εσωτερική πληροφόρηση γνωρίζω ότι (υπό τον όρο ότι θα υπογράψουν δήλωση ότι αποκηρύσσουν τον Σατανά) θα διοριστούν πάραυτα στην ΕΡΤ, η οποία μόνο με 2.500 υπαλλήλους δεν μπορεί να κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της. Κι αν δεν απορροφηθούν όλοι εκεί, υπάρχουν το μετρό και οι υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Μια σκέψη επίσης είναι να ανακηρυχθούν αναδρομικώς επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1995 και να διοριστούν αμέσως με διαταγή του ΣΕ στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης διαπραγματεύονται τη στιγμή αυτή σθεναρώς με την τρόικα για να εξασφαλίσουν τα παραπάνω κατά παράβαση των ορίων του Μνημονίου που υπέγραψαν.
Μέχρι τώρα ζούσαμε με τον φόβο ότι όταν ο κ. Τσίπρας μάς απειλούσε μόλις ανέλαβε ότι «σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη» είχε στο μυαλό του να μας κάνει Βενεζουέλα. Να έχει όμως ο Θεός καλά το επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος κ. Χρυσόγονο που μας άνοιξε τα μάτια ότι ο κίνδυνος έρχεται ακριβώς από τα δυτικά, από την Κολομβία. Γλιτώσαμε, μεγάλος είσαι Γιαραμπή, από τη «διαπλοκή», αλλά -λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –κινδυνεύουμε τώρα από το «οργανωμένο έγκλημα». Προσωπικώς πιστεύω ότι υπερβάλλει. Η ευωδία του Αγίου Μύρου από το κονκλάβιο της Καλλιθέας είναι τόσο έντονη που μόνο κάποιος ανίδεος για τα ελληνικά πράγματα θα διατύπωνε τέτοιες υποψίες. Περιμένω δε με αδημονία το non paper από τις κατακόμβες του Μαξίμου, ή ανακοίνωση από το «αχτίφ» των 53+, που θα αποδεικνύει ότι ο διακεκριμένος συνταγματολόγος είναι ένας από τους εχθρούς του λαού που έχουν διαβρώσει το κίνημα. Προτείνω λαϊκό δικαστήριο στο Σύνταγμα με ζωντανή κάλυψη από την ΕΡΤ.
Στις νομικές και συνταγματικές παραβιάσεις, όπως την κατάργηση του ΕΣΡ, που στιγματίζουν τη φάρσα της αδειοδότησης δεν θα αναφερθώ. Είναι τόσο προφανείς που ακόμα και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ τις υπογραμμίζει.

Θα σταθώ όμως σε μια κρίσιμη σημειολογική της πτυχή. Το πρόσωπο που εκπροσωπεί τα «συμφέροντα του Δημοσίου» (δηλαδή του κ. Παππά) στη διαδικασία έχει λαμπρή προϋπηρεσία στην προσπάθεια υποταγής των ΜΜΕ στην κυβερνητική εξουσία, και για τους αγώνες του αυτούς έχει καταλλήλως κριθεί από την κοινή γνώμη αλλά και τη Δικαιοσύνη της εποχής. Ταυτόχρονα πρωτοστατεί τον καιρό αυτόν στη δίωξη ενός περιοδικού γνώμης και επιστημονικής έρευνας, του οποίου οι απόψεις δεν αρέσουν στους εντολείς του. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη δήλωση των στόχων του κυβερνητικού εγχειρήματος, το οποίο σε καμία φάση δεν τήρησε κανένα πρόσχημα. Το θράσος αυτό οφείλεται μάλλον σε κάποιο αίσθημα παντοδυναμίας, η οποία όμως στην πολιτική δεν υπάρχει.

Μια καταληκτική υπόμνηση. Η επιχείρηση «Βυθίσατε τα ανεξάρτητα ΜΜΕ» συνδυάζεται με την επαναφορά της ανώτατης παιδείας στο καθεστώς της κομματικής ποδηγέτησης και συναλλαγής, καθώς και με τη διάχυση της αντιδημοκρατικής βίας που η κυβέρνηση τουλάχιστον ανέχεται. Προαναγγελία μιας τέλειας καταιγίδας που θέτει εν αμφιβόλω αυτήν την ίδια την ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Υ.Γ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας επιβεβαιώνουν τη στόχευση του εγχειρήματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός κυρίαρχου πόλου στην ενημέρωση με προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς. Η ύπαρξη ανάμεσα στους αδειούχους τηλεοπτικών σταθμών με ηπίως κριτική μέχρι τώρα στάση απέναντι στην κυβέρνηση δεν αίρει το μείζον. Οι επηρεασμοί και εκβιασμοί που μπορούν να ασκηθούν πάνω στους «ανεξάρτητους» ήταν ήδη προφανείς και πριν την διαδικασία, καθώς και η διάθεσή τους να συμβιβασθούν – έστω και για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραίωσε την ηγεμονία του ακριβώς την εποχή της «διαπλοκής» με την ολόθερμη σύμπραξη της πλειοψηφίας των καθεστωτικών δήθεν δημοσιογράφων που σάλπιζαν τη δημαγωγία του από πρωίας μέχρι νυκτός. Η σημερινή νομική αιχμαλωσία όλων των ΜΜΕ, καθώς και το δικό του μακρύ χέρι μέσα στην καρδιά της ενημέρωσης, κάνει αποτελεσματικότερο τον πολιτικό του έλεγχο.
Ο κ. Περικλής Σ. Βαλλιάνος είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ