Ένα πανάκριβο δώρο έκανε ο κ. Παππάς στον κ.Τσίπρα. Του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανισθεί την επόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ και- ελλείψει κυβερνητικού έργου και πειστικών υποσχέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη, για μείωση φόρων και για ρύθμιση του χρέους – να καυχηθεί δημόσια ότι υποχρέωσε κάποιους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας να πληρώσουν στο κράτος συνολικά σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Να υποστηρίξει δηλαδή -σε μία περίοδο που γίνεται σαφές στους πολίτες με τις μειώσεις συντάξεων , τις αλλά και τις αυξήσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους κορόιδεψε κανονικά- ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς τα βάζει με τους ισχυρούς και κερδίσει.

Ωστόσο είναι εμφανές ότι η επιτυχία αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί να «κόψει εισιτήρια» στη ΔΕΘ στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα αποδειχθεί σύντομα ότι αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης που η ίδια η πρώτη φορά Αριστερά τοποθέτησε .
Προσέξτε: Πέρα από τις έντεκα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που θυροκολλήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και αναμένεται να κριθούν σύντομα , εκκρεμεί για το επόμενο μήνα και η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της διενέργειας του διαγωνισμού για τις άδειες και της ουσιαστικής κατάργησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση . Παράλληλα έπεται ασφαλώς και η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία .
Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα υποστεί δριμεία κριτική και θα έχει να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις ,στο εσωτερικό και το εξωτερικό , από την απόφασή της να μειώσει τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα και να ρίξει «μαύρο» στα υπόλοιπα!
Οι αντιδράσεις θα είναι τόσο σε πολιτικό επίπεδο από όλους αυτούς που συνεχίσουν να την κατηγορούν ότι φιμώνει την ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό των μέσων και ότι επέλεξε να πουλήσει τις άδειες ενημέρωσης του ελληνικού λαού σ αυτούς που έχουν την πιο «παχουλή πορτοφόλα» κι όχι σε εκείνους που έχουν πρότερο έντιμο βίο ή έχουν σχέση με την ενημέρωση του κόσμου .
Οι αντιδράσεις θα είναι ,όμως , και σε επίπεδο κόσμου καθώς από το κλείσιμο των υπόλοιπων καναλιών θα βρεθούν στο δρόμο περισσότεροι από χίλιους εργαζόμενους – δημοσιογράφοι, εικονολήπτες , τεχνικοί, διοικητικοί ,οδηγοί, καθαρίστριες κλπ. Όχι αστέρες της τηλεόρασης και ακριβοπληρωμένοι «άνκορμαν» αλλά εργάτες της ενημέρωσης οι περισσότεροι με μισθούς κοντά στα 1000 ευρώ το μήνα.
Σκληρή κριτική ασκείται όμως και από φίλους και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ουσιαστικά λένε ότι με τις τέσσερις άδειες επιχειρείται να στηθεί μία Αριστερή διαπλοκή στα μέτρα της κυβέρνηση με την βοήθεια επιχειρηματιών «φίλα προσκείμενων» που θα εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος τις στενές σχέσεις τους με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Διότι – με εξαίρεσητον Antena και τον Sκy που ήδη λειτουργούν- πώς θα καταστεί βιώσιμο το κανάλι π.χ. του κ.Μαρινάκη και του κ.Καλογρίτσα με 73,9 εκατομμύρια ευρώ και52,6 εκατομμύρια ευρώ κόστος αντίστοιχα κόστοςαδειοδότησης, όταν είναι πασίγνωστο ότι με την σημερινή διαφημιστική δαπάνη κανένα κανάλι δεν μπορεί να είναικερδοφόρο ; Πόσο μάλλον αν έχει να πληρώσει- πέρα από την άδεια λειτουργίας- καιγια νέα μηχανήματα, εγκαταστάσεις ,κτίρια και νέο πρόγραμμα; Είναι, με άλλα λόγια,επιχειρηματικές κινήσεις μεγάλου ρίσκουπου δεν μπορούνφέρουν κέρδη στα δέκα χρόνια που διαρκεί η άδεια λειτουργίας των νέων καναλιών εκτός κι αν οι ιδιοκτήτες τουςπεριμένουν κάποιουείδους ανταλλάγματα (επιχειρηματικά ή άλλα )από την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον κ. Καλογρίτσα -ο οποίος είναι πλέον ο ένας από τους δύο νέους καναλάρχες – ο υπουργός Άμυνας και συνέταιρος του κ.Τσίπρα στην κυβερνητική πλειοψηφία Π. Καμμένος , έχει εκφράσει ανοιχτά διαφωνία του να πάρει μέρος στο διαγωνισμό τόσο για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του εργολάβου δημοσίων έργων και του καναλάρχη όσο και για τον βίο και πολιτεία του .«Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…» είχε σημειώσει σε ανάρτησή του στο Twitter, o κυβερνητικός εταίρος.
Στο ίδιο πνεύμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος έχει αφήσει σκληρά υπονοούμενα για υποψήφιο (που πήρε τελικά άδεια) ο οποίος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Ο κ.Χρυσόγονος έχειμιλήσει μάλιστα για «προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο των ΜΜΕ» ενώ εμμέσως πλην σαφώς απονομιμοποίησε την διαδικασία αδειοδότησης λέγοντας : «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ» !
Συμπέρασμα: η κυβέρνηση προσπάθησε (και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό) με την διαδικασία αδειοδότησης να φιμώσει τις φωνές κριτικής που ακούγονται για το ανύπαρκτο έργο της εισπράττοντας μάλιστα σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ. Θα βρεθεί όμως σύντομα να βάλλεται από παντού για το πραξικόπημα στην ενημέρωση ανοίγοντας περισσότερα μέτωπα απ όσα μπορεί να διαχειρισθεί σε μία πολύ δύσκολη πολιτικά και οικονομικά περίοδο . Κάτι που είναι βέβαιο ότι δεν βοηθάει στην μακροημέρευση της κυβέρνησης Τσίπρα.