Τουλάχιστον ξεκαθάρισε ένα ακανθώδες για την κυβέρνηση θέμα. Αναφέρομαι φυσικά στις κουμπαριές υπουργών της με τον εργολάβο και επίδοξο καναλάρχη Χρ. Καλογρίτσα. Αυτό λοιπόν που ξεκαθάρισε είναι ότι ο ένας εκ των κουμπάρων, ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης (φωτογραφία), δεν έχει σχέσεις με τον πατέρα αλλά με τον υιό Καλογρίτσα! Το αποκάλυψε ο ίδιος στη Βουλή προκληθείς από τον «πράσινο» Ι. Κουτσούκο, ο οποίος αναφερθείς στο κατατετμημένο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος είπε στον υπουργό ότι «τις τρεις εργολαβίες τις έχει πάρει ένας γνωστός εργολάβος, γνωστός κουμπάρος δικός σας και άλλου μεγάλου στελέχους της κυβέρνησης, για τον οποίο λέγονται τα χίλια μύρια». Η «αποστομωτική» όμως απάντηση του κ. Σπίρτζη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Μας κατηγορείτε γιατί ο συγκεκριμένος εργολήπτης πρόσκειται, λέει, στην κυβέρνηση και έχει φιλικές σχέσεις. Εγώ έχω σχέση με τον γιο του, να ξέρετε, για να μην μπερδεύεστε»! Μάλιστα του είπε ευθέως: «Εγώ θα σας πω για τον γιο του ό,τι θέλετε, νίπτοντας τας χείρας μου για τον πατέρα Καλογρίτσα…». Να σημειώσω ότι στις άδειες για τα νέα κανάλια προσήλθε ο γιος Καλογρίτσας, αυτός που έχει… σχέση με τον κ. Σπίρτζη. Ομορφος κόσμος στην Αριστερά, αγγελικά πλασμένος.
No bees, no honey
Μελαγχολικός και προβληματισμένος επέστρεψε, μαθαίνω, από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο υπουργός δέχθηκε σφοδρότατη κριτική στο Euroworking Group από τους ομολόγους του για τα φτωχά αποτελέσματα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που σχετίζονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το κλίμα ήταν βαρύ καθώς οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης τόνιζαν επανειλημμένως και δηκτικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε 60 ημέρες, παρά το γεγονός ότι της προσφέρθηκε τεχνική βοήθεια για όλα τα ακανθώδη θέματα. Μου αφηγούνται δε πως αξιωματούχος χώρας που παραδοσιακά γκρινιάζει για την ελληνική πρόοδο απευθυνόμενος στον κ. Χουλιαράκη είπε: «No bees, no honey, no work, no money» («Χωρίς μέλισσες δεν έχει μέλι, χωρίς δουλειά δεν έχει χρήματα»).
Και οι «53»στην αξιολόγηση
Αλλά μη νομίζετε ότι στο οικονομικό επιτελείο πολυασχολούνται με την αξιολόγηση. Πιστεύουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα και πως θα την κλείσουν με πολιτική λύση (όπως προσπάθησαν και άλλες φορές και απέτυχαν παταγωδώς). Ετσι μεγάλο μέρος της εφαρμογής των προαπαιτουμένων το έριξαν στους ώμους της πλέον άπειρης, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Ελενας Παπαδοπούλου (πρόσκειται στους «53» του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία έχει τις τελευταίες ημέρες πλήθος ραντεβού με κλιμάκια τεχνικής βοήθειας για όλα τα ανοιχτά θέματα. Και έχει, όπως μου λένε, πελαγώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν δεν κλείσουν τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα ως τις 31 Οκτωβρίου, η δόση θα χαθεί και θα μπούμε σε νέες περιπέτειες.
Πόσους συμβούλους έχει ο Τσίπρας;
Ο ακριβής αριθμός των συμβούλων που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ίσως να αποτελεί ένα από τα μείζονα κρατικά μυστικά. Ουδείς λέει πόσοι είναι αυτοί, με τι προσόντα έχουν προσληφθεί, τι μισθό λαμβάνουν και, το κυριότερο, τι στο καλό συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό. Να σκεφθείτε ότι ο γαλάζιος βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης έκανε δύο επίκαιρες ερωτήσεις για να πληροφορηθεί πόσοι και ποιοι είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και απάντηση ακόμη δεν πήρε και ετοιμάζεται να καταθέσει και άλλη ερώτηση. Αν δεν υπήρχε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ουδείς θα μάθαινε για τον Ν. Καρανίκα, τον σύμβουλο του κ. Τσίπρα. Και ενώ το κατά τα άλλα λαλίλαστο Μέγαρο Μαξίμου ποιεί τη νύσσα για τους συμβούλους του Πρωθυπουργού, ένας άλλος βουλευτής, ο Γ. Μαυρωτάς του Ποταμιού, με νέα ερώτησή του ζητεί και αυτός να πληροφορηθεί τον αριθμό των πρωθυπουργικών συμβούλων. Μάλιστα ο εν λόγω βουλευτής δίνει και στοιχείο (επίσημο, όπως το χαρακτηρίζει). Στα τέλη Ιουνίου είχαν καταμετρηθεί 65 σύμβουλοι, αλλά, όπως αναφέρει, «οι απευθείας αναθέσεις και οι συμβάσεις που υπογράφονται κατά καιρούς άλλα δείχνουν». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου εκχώρηση της αρμοδιότητας του συμβούλου και σε… εξωτερικό συνεργάτη, «μετά τη διαπιστωθείσα αδυναμία των επίσημων συνεργατών του Πρωθυπουργού σε θέματα επικοινωνίας».

Σαμαράς: «Quo Vado;»
Στον κινηματογράφο «Αλίκη» στη Δροσιά βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και παρακολούθησε την ιταλική κωμωδία «Quo Vado?» («Πού πάω, Θεέ μου;»), η οποία έχει σπάσει τα ταμεία στους κινηματογράφους της Ιταλίας. Ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε με μικρή καθυστέρηση στην προβολή και κάθησε στις μπροστινές θέσεις του θερινού κινηματογράφου. Μετά την ολοκλήρωση της προβολής έφυγε από τους πρώτους και λίγο βεβιασμένα, ενδεχομένως για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο ενδιαμέσως απόλαυσε τη σατιρική ταινία η οποία περιγράφει την ιστορία ενός ιταλού δημοσίου υπαλλήλου που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει τη μονιμότητα του Δημοσίου, παρά τις κακουχίες στις οποίες τον υποβάλλουν και παρά τα χρηματικά κίνητρα που του προσφέρουν. Κυριολεκτικά ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαρδίστηκε από τα γέλια κατά τη διάρκεια της προβολής, ενώ συχνά-πυκνά έσκυβε στο αφτί της συζύγου του και σχολίαζε τις φαρμακερές ατάκες τού «Quo Vado?». Σε ένα από τα σχόλια αυτά ακούστηκε να λέει, «Una faccia, una razza» εννοώντας προφανώς τις ομοιότητες μεταξύ των ιταλών και των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων.

Τι απέγιναν τα γεμιστά της Νατάσας;

Και στη Νατάσα, σύζυγο του Βασ. Λεβέντη, της έμειναν τελικά τα γεμιστά. Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είχε, ως γνωστόν, προσκαλέσει το ζεύγος Αλ. Τσίπρα – Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα για δείπνο στο σπίτι του στη Βάρη, όπου η Νατάσα θα μαγείρευε γεμιστά και θα έψηνε ψάρια. Ελα όμως που το δείπνο αυτό δεν έγινε ποτέ. Μάλλον ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να πάει, κάτι που έκανε τον Β. Λεβέντη να ανησυχήσει και να του τηλεφωνήσει πριν από πέντε ημέρες και να τον ρωτήσει τι έγινε. Ο Πρωθυπουργός του μίλησε για τα βεβαρημένο πρόγραμμά του, για τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, για την προετοιμασία της ομιλίας του στη ΔΕΘ και του είπε «άσ’ το για αργότερα». Ηρθε μετά και η υπόθεση της αποχώρησης του Γιάννη Καλιάνου από το κόμμα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Λεβέντη ότι κλίνει προς τον κ. Τσίπρα και τα γεμιστά της Νατάσας έμειναν. Αλλά ο κ. Λεβέντης δεν το βάζει κάτω. Θέλει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και όπως αναφέρει είναι πολύ πιθανόν αυτή να πραγματοποιηθεί στη… Νέα Υόρκη, όπου ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, όπως λέει, θα πάει προσκεκλημένος της… Χίλαρι Κλίντον. Δεν διευκρίνισε εάν και ο κ. Τσίπρας είναι προσκεκλημένος της Χίλαρι, αφού θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αποκάλυψε όμως κάτι άλλο. Πρόσφατα είχε τυχαία συνάντηση στους διαδρόμους της Βουλής με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τον χαιρέτησε, παρ΄ότι, όπως του είπε… δεν τον συμπαθεί, αλλά όμως τον συμπαθεί η… γυναίκα του.

HeliosPlus