Μπορεί Μοσκοβισί και Τσακαλώτος να συμφώνησαν για τη λειτουργία μιας κόκκινης γραμμής για απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών, ώστε να λύνονται πιο γρήγορα τα ανοικτά ζητήματα, αλλά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις παραμένουν, ναρκοθετώντας την αξιολόγηση.Τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί παραμένουν σε εκκρεμότητα ,ενώ το αγκάθι που δημιούργησε η παραπομπή Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Η ύφεση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο είναι χειρότερη από αυτή που είχε προϋπολογιστεί. Τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, είναι αισθητά κατώτερα αυτών που αναμενόταν, καθώς το 25 % των φορολογουμένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τον ίδιο μήνα μείωση σημείωσαν επίσης οι καταθέσεις στις τράπεζες, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2013!

Και από χθες εκατομμύρια φορολογούμενοι έλαβαν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ που σημαίνει νέα αφαίμαξη εισοδήματος και καταθέσεων με αμφίβολα αποτελέσματα.Συνολικά μέχρι το τέλος της χρονιάς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 9 δις για να καλύψουν τη λαίλαπα των υποχρεώσεων τους.

Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει κάθε ικμάδα των πολιτών αλλά έχει υπονομεύσει πλήρως και την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική ,ενώ οι υπουργοί της υπονομεύουν παράλληλα με την αδράνεια και τις ιδεοληψίες τους, κάθε επενδυτική προσπάθεια .Κωλυσιεργούν και εξαντλούν το ρόλο τους σε επιθέσεις κατά του ΤΑΙΠΕΔ ,μόλις εμφανιστεί στον ορίζοντα και η παραμικρή πρόθεση ιδιωτικοποίησης δημόσιου οργανισμού ή περιουσίας.

Με αυτή τη λογική όμως η χώρα δεν πάει πουθενά. Θα συνεχίσει να βουλιάζει στην ύφεση και να απομυζά ότι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Το αναπτυξιακό ευχολόγιο που ετοιμάζεται να εκφωνήσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός,όπως διαρρέουν οι συνεργάτες του,δεν πείθει πλέον κανένα.Η χαμένη αξιοπιστία του ίδιου και της χώρας συνολικά, δεν αποκαθίστατ αι με δηλώσεις άνευ αντικρίσματος και συνάξεις ηγετών στην Αθήνα .Οι πολίτες , ακόμα και αυτοί που τον εμπιστεύθηκαν,έχουν πλέον αντιληφθεί ότι με «θα» και υποσχέσεις σωτηρία δεν υπάρχει…

ΤΟ ΒΗΜΑ