Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ. Κατασκοπεύει το ένα κόμμα το άλλο σχετικά με το τι θα εξαγγείλουν οι αρχηγοί στη Θεσσαλονίκη για τον ΕΝΦΙΑ. Βεβαίως το Μαξίμου έχει όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς ως κυβέρνηση να κατασκοπεύει καλύτερα, αλλά και η ΝΔ δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Ετσι οι «πράκτορες» των δύο στρατοπέδων συλλέγουν καθημερινώς πληροφορίες και τις αναλύουν στους λεγόμενους πρωινούς καφέδες. Ιδού λοιπόν τι συνέλεξε η ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) εγκαταλείπει τα σχέδια για επανίδρυση του ΕΝΦΙΑ και θα επιμείνει για άλλη μία φορά στην… κατάργησή του. Οχι ολοκληρωτικά αλλά μερικώς!

Δηλαδή, θα εξαγγείλει ότι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ και κάτω δεν θα πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ. Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει, μου λένε, πού θα μετακυλίσει το βάρος ώστε να συμπληρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται από τους δανειστές για τον ΕΝΦΙΑ. Εκείνο για το οποίο πρωτίστως (αν τελικά ακολουθήσει την παραπάνω εισήγηση) ενδιαφέρεται είναι να καλλιεργήσει τον ταξικό διαχωρισμό. Αλλοι θα πληρώνουν και άλλοι όχι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εκείνοι που δεν θα πληρώνουν είναι σημαντικός αριθμός και νομίζει ότι θα του μείνουν πιστοί ως τις εκλογές.

nnn
Η «κατασκοπεία» του Μαξίμου προς τη ΝΔ και αυτή καλεί κρατεί. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (υπεύθυνος για τους φόρους και για τον ΕΝΦΙΑ) Τρ. Αλεξιάδης να λέει συνεχώς ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον ΕΝΦΙΑ και ότι «το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης είναι οι εξαγγελίες της ΝΔ στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ», ωστόσο, όπως πληροφορήθηκα, κάτι πήρε τ’ αφτί τους. Εμαθαν, φέρ’ ειπείν, ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να εξαγγείλει όχι την κατάργηση αλλά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και πώς θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2,65 δισ. ευρώ που απαιτούνται από τους δανειστές για τον ΕΝΦΙΑ; Σε αυτή την ερώτηση υπάρχει γαλάζια απάντηση. Οτι, για παράδειγμα, τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν δεν είναι 2,65 δισ. ευρώ αλλά 3,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θεωρεί τα 2,65 δισ. ως προσδοκώμενα προς είσπραξη. Συνεπώς η ΝΔ θα προσπαθήσει να εισπράξει αυτά τα 2,65 δισ. (ίσως με άλλους τρόπους) αλλά θα επιμείνει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
nnn
Η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα οι ομιλίες των αρχηγών στους παραγωγικούς φορείς, επιμένουν να λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, θα αφορούν μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός τον οποίο ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει (και έτσι κέρδισε τις εκλογές) είναι ένα δημοσιονομικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής. Το κύριο σύνθημα που θα έχει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι γενικά η μείωση των φόρων, με πρώτο τον φόρο των επιχειρήσεων, αλλά με προϋποθέσεις. Θα μειώνει τον φόρο σε επιχειρήσεις όταν αυτές συμβάλλουν στην απασχόληση. Με δυο λόγια, μην απολύεις ή προσλάμβανε προσωπικό αν θέλεις να μειωθεί ο φόρος στην επιχείρησή σου.
nnn
Ο Αλ. Τσίπρας έλεγε κάποτε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ότι «την καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σαμαρά κάνει ο ΕΝΦΙΑ». Αυτό τώρα το βρίσκει μπροστά του, με τη ΝΔ να λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ «αποδόμησε τόσες κυβερνήσεις και τόσους πρωθυπουργούς, δεν τη γλιτώνει με τίποτα ο κ. Τσίπρας, ό,τι και αν τάξει. Αφήστε δε που δεν τον πιστεύουν πια». Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι μερίδα των φορολογουμένων πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά γεγονός είναι ότι υπάρχουν και φορολογούμενοι (και δεν είναι λίγοι) που θα πληρώσουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πλήρωσαν πέρυσι. Κυρίως αυτοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους οικόπεδα.
Χαμηλό βαρομετρικό στον Λεβέντη
Εντύπωση προκαλεί ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε από το κόμμα του Β Λεβέντη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (και μέχρι πρότινος «κολλητός» της οικογενείας Βασ. Λεβέντη στη Βουλή) Γιάννης Καλλιάνος. Παραιτήθηκε, λέει, γιατί δεν ανεχόταν τις «παλαιοκομματικές νοοτροπίες που φωλιάζουν μέσα στο κόμμα». Χρειάστηκαν 18 μήνες για να αντιληφθεί τις παλαιοκομματικές αυτές νοοτροπίες, αλλά τελικά ο μετεωρολόγος του κόμματος το αντελήφθη. Και ξέρετε πώς; Οταν ανακάλυψε (κάπως αργά, θα έλεγα) ότι ο αρχηγός του ήταν έμμεσος υποστηρικτής «ενός πρωθυπουργού που διέλυσε τη χώρα, ενός πρωθυπουργού που αποδείχθηκε ότι είναι ο πλέον αναξιόπιστος». Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Η φανουρόπιτα του Καραμανλή
Δεν έχουν τελειωμό οι διακοπές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Διακοπές όμως από τι; Από τη Χαλκιδική στη Σκόπελο και από τη Σκόπελο στην Κω και από την Κω στην Ψέριμο, συντροφιά με το (απαραίτητο) ζεύγος Βαληνάκη, δεν άφησε νησί να μην πάει. Εκεί στην Ψέριμο και συγκεκριμένα στην ταβέρνα «Μανωλάς» ο κ. Καραμανλής «τσάκισε» το κατσίκι Ψερίμου (κοκκινιστό) φτιαγμένο από τα χέρια της συζύγου του ταβερνιάρη Φωτεινής. Εφαγε επίσης θαλασσινά, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα, αλλά και φανουρόπιτα λόγω της εορτής του Αγίου Φανουρίου. Ουδείς γνωρίζει αν έχασε κάτι και ζήτησε τη φανουρόπιτα για να το βρει. Εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι στις περιηγήσεις του στα νησιά συναντά καμιά φορά και βουλευτές της ΝΔ και συνομιλεί μαζί τους. Τους λέει μάλιστα ότι θα πρέπει να βοηθήσουν το έργο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κόκκινο τηλέφωνο με τους… δανειστές

Τα κόκκινα τηλέφωνα είχαν επινοηθεί στον καιρό του ψυχρού πολέμου με στόχο να αποφεύγονται θερμά επεισόδια ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Ηταν η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες της (τότε) Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ, μήπως και κάποιος απ΄αυτούς μετά από ένα επεισόδιο ή ακόμα μετά από κάποια παρεξήγηση πατήσει το κουμπί των πυρηνικών. Κόκκινα τηλέφωνα (άσχετα εάν σπανίως είχαν χρησιμοποιηθεί) υπήρξαν (και υπάρχουν) στα υπουργεία Αμύνης της χώρας μας και της Τουρκίας. Αλλά κόκκινα τηλέφωνα ανάμεσα στον Ευ. Τσακαλώτο και Πιέρ Μοσκοβισί είναι πως να το κάνουμε πρωτόγνωρο γεγονός. Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα κόκκινο τηλέφωνο για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών προκειμένου να επιλύονται άμεσα θέματα.

HeliosPlus