Δεν ξέρω ποια μύγα τσίμπησε τον Πάνο Καμμένο και ξιφουλκεί κατά του κουμπάρου του, επίδοξου καναλάρχη Χρ. Καλογρίτσα. Ισως γιατί ποντάρει σε άλλο… άλογο, στο οποίο έχει προξενέψει συνεργάτες και κολλητούς του. Ο υπερκαναλάρχης Νίκος Παππάς όμως που δεν βλέπει τίποτε μεμπτό στις κατηγορίες για «μαύρα ταμεία» του κ. Καλογρίτσα, μήπως μπορεί να εξηγήσει τι γίνεται με τα δάνειά του από τη γνωστή για τις αγαθοεργίες της Τράπεζα Αττικής; Πόσα έχει πάρει ο πατήρ Καλογρίτσας, πόσα έχουν πάρει οι συγγενείς και τα έχουν εκχωρήσει στον υιό, πόσα δάνεια πήρε αυτός και με τι επιτόκιο; Γιατί κάτι πήρε το αφτί μου για επιτόκια που αντιστοιχούν στην πιστοληπτική ικανότητα της… Microsoft. Και βέβαια ακόμη περιμένουμε την απάντηση για το πώς του έδωσαν μια τόσο μεγάλη εγγυητική επιστολή για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες.

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα της Αριστεράς
Η ασφάλεια του Δικαίου, λένε έγκριτοι νομικοί, δηλαδή το να μην υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αληθές νόημα των διατάξεων του Νόμου, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας δικαιοκρατούμενης πολιτείας. Ιδού όμως πώς την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση: Δυστυχώς όπως φαίνεται στην Ελλάδα της Αριστεράς η ασφάλεια του Δικαίου αποτελεί το μέγα ζητούμενο με συνέπεια να υπάρχουν πολίτες και δικαιώματα α’ και β’ κατηγορίας. Χαρακτηριστικό, κορυφαίο θα έλεγα, παράδειγμα μιας τέτοιας «ανωμαλίας» αποτελεί η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών…
***
Το καλύτερο όμως για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το άφησα τελευταίο. Μου λένε (και δεν θέλω διαψεύσεις) ότι στον διαγωνισμό υπάρχουν και λαγοί και κυνηγοί. Τουλάχιστον δύο επίδοξοι καναλάρχες (αυτοί που γύρω από το όνομά τους γίνεται και ο μεγαλύτερος σαματάς) θα έχουν στον διαγωνισμό τον ρόλο του… λαγού. Μόνο και μόνο για να ανεβάζουν τις τιμές, ώστε να ακολουθούν οι κυνηγοί.
***
Η διαδικασία στις 30 Αυγούστου φθάνει στο τέλος της (αν και οι περισσότεροι λένε ότι μετά θα αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρον το παιχνίδι). Αυτό όμως που εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμές είναι το άρθρο 15 του Συντάγματος. Εχει ή όχι την αποκλειστική αρμοδιότητα το ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Στο σημαντικό αυτό ερώτημα η απάντηση πρόκειται να δοθεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Δηλαδή, με δυο λόγια, η κυβέρνηση πρώτα θα ορίσει τους δικαιούχους αδειών και κατόπιν η Δικαιοσύνη θα μας πει εάν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι ώριμο ή όχι…
***
Φαίνεται λοιπόν ότι σε καθεστώς πρώτη φορά Αριστεράς όχι μόνον η συνείδηση των πραγμάτων, αλλά –όπως είπε και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας –και η ίδια η Δικαιοσύνη φτάνουν κατόπιν εορτής. Δεν φτάνει καν στην ώρα της!
«Δεν πρόκειται να τα ψηφίσω»
Εν αναμονή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ –για τα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι μόλις τα πιάσουν στα χέρια τους οι φορολογούμενοι θα πάθουν τέτοιο σοκ που «τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν άλλες δύο ή τρεις μονάδες» – έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, κατά την οποία κινδύνευσε η συνοχή της κυβέρνησης. Βεβαίως τα περίφημα non papers του Μαξίμου δεν είπαν λέξη, αλλά όταν ήρθε η ώρα να συζητηθούν τα ειδικά μισθολόγια σηκώθηκε από τη θέση του ο Π. Καμμένος και είπε στον κ. Τσίπρα: «Εάν αγγίξετε τα μιοσθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, εγώ φεύγω»! Προκλήθηκε, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση, με τον πρωθυπουργό, τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη να του λένε: «Φεύγεις, Πάνο; Και πού πάς;». Ο κ. Καμμένος κοίταξε τον κ. Τσίπρα και του είπε: «Να ξέρεις, πρόεδρε, δεν πρόκειται να τα ψηφίσω, δεν πρόκειται να τα ψηφίσει κανένα άλλο κόμμα, συνεπώς δεν περνούν». Ο κ. Τσίπρας του είπε να καθίσει, να ηρεμήσει και ότι θα ξαναεξετάσουν τα μισθολόγια.

Πληρώνει εκατομμύρια η Βουλή
Τελικώς δεν φαίνεται να αποδίδει όσο θα περίμενε κάποιος η προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για «μάζεμα» των μεγάλων εξόδων για τα προς μίσθωση κτίρια στα οποία στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες. Ετσι, θα συνεχίσει να πληρώνει για άλλα τέσσερα χρόνια για το ισόγειο και τους τρεις ορόφους του κτιρίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας 11, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ., καθώς προβάλλεται η «ύπαρξη εξαιρετικής και επείγουσας ανάγκης μίσθωσης κατάλληλων χώρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Βουλής πλησίον του Μεγάρου της Βουλής, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου». Πάντως στη σχετική απόφαση δεν περιλαμβάνονται και οι άλλοι όροφοι που μίσθωνε στο ίδιο κτίριο η Βουλή. Και αυτό προφανώς διότι στο ίδιο κτίριο πληρώνει τέσσερα διαφορετικά μισθώματα για όλους τους ορόφους, δαπάνη που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
***
Οσον αφορά το συμβόλαιο μίσθωσης του ισογείου και των τριών ορόφων, η συνολική μηνιαία δαπάνη για το πρώτο έτος μίσθωσης θα είναι 79.814,55 ευρώ, δηλαδή 957.774 ευρώ ετησίως. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι κοινόχρηστες δαπάνες, καθώς και οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ.), τα οποία θα βαρύνουν τη Βουλή των Ελλήνων. Τα ακίνητα που μισθώνει η Βουλή είναι αρκετά και άρα τα ποσά, παρά τις προσπάθειες εξοικονόμησης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παραμένουν υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016 το σχετικό κονδύλι για ενοίκια είναι 3.477.000 ευρώ (κατά 323.000 ευρώ λιγότερα από το 2015).

Τι σημαίνει «Commonality»
«Commonality» ονομάζεται η ιστοσελίδα της εσωκομματικής πτέρυγας των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όμως «Commonality»; Η μετάφραση της λέξης, όπως πληροφορεί το site τους επισκέπτες του, είναι: α. κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες, β. κοινότητα, ομοιότητα, γ. το να μοιράζεσαι με κάποιον ή κάποιους κοινά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες, δ. ο απλός λαός, οι κοινοί, συνηθισμένοι άνθρωποι, οι πολλοί. Σε αυτά θα προσέθετα και κάτι ακόμη, αν και είναι μάλλον μειωτικό: το λαουτζίκος, ή πόπολο, όπως αναφέρουν τα λεξικά. Ως εκ τούτου, οι εμπνευστές της ιστοσελίδας ίσως έπρεπε να το ψάξουν περισσότερο…
***
Βεβαίως οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως… «όταν χρειάζεται να αφιερώσεις τον μισό σου χρόνο για να εξηγήσεις τι σημαίνει ο τίτλος που επέλεξες για ένα ευρύ site ιδεών, μάλλον ξεκινάς με μειονέκτημα». Και όντως. «Πόσω μάλλον όταν το commonality, για παράδειγμα, δεν είναι πολιτογραφημένο στη γλώσσα σου. Δεν σε διευκολύνει και το λεξικό: κοινότητα, απλός λαός, συνηθισμένοι άνθρωποι, οι πολλοί, μερικές από τις μεταφράσεις που βρήκαμε» παραδέχονται, δηλώνοντας πάντως ότι «είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε όλες τις έννοιες, ή σχεδόν όλες». «Περισσότερο όμως την έννοια της κοινότητας» δηλώνουν, θέλοντας να δώσουν το στίγμα τους ως «κοινότητα με αριστερές, ριζοσπαστικές ιδέες» εν όψει Συνεδρίου, στο οποίο διεκδικούν να παίξουν ρόλο για να μην ξεφύγει τελείως από τις ράγες το «τρένο» του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που εκτροχιάστηκε είναι αργά για δάκρυα…
Αστοχία με τους νικητές
Ηταν τέτοια η βιασύνη να τιμηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ολυμπιονίκες που οι αστοχίες στο πρωτόκολλο ήταν αναμενόμενες. Η εκδήλωση καθυστέρησε επειδή περίμεναν τον Λευτέρη Πετρούνια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο και από εκεί να πάει κατευθείαν στο Προεδρικό. Ξέχασαν να προσκαλέσουν την Αννα Κορακάκη, η οποία, όπως γνωρίζετε, δεν άφησε να περάσει έτσι αυτή η «περιφρόνηση», όπως τη χαρακτήρισε.
***
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε την ομιλία του με άγχος και με την Αννα Κορακάκη λέγοντας ότι απουσιάζει στο Παρίσι και ότι θα τη συναντήσει κατ’ ιδίαν μόλις επιστρέψει. Οι αθλητές μας φαίνονταν κουρασμένοι, ο δε Ισίδωρος Κούβελος, αρχηγός της αποστολής, μετά βίας κρατούσε τα μάτια του ανοιχτά από το ξενύχτι.
***
Δεν μπορούσε να περιμένει λίγες ημέρες ακόμη για να τους τιμήσει ο Πρόεδρος; αναρωτήθηκαν ορισμένοι, ανάμεσά τους και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός θα τους συναντήσει αφού τους αφήσει πρώτα να ξεκουραστούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ