Ως το πρωί της Τετάρτης γνωρίζαμε ότι θα δοθούν τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, πανελλαδικής εμβέλειας. Την Τετάρτη το απόγευμα μάθαμε ότι θα γίνει διαγωνισμός και για θεματικές άδειες, γεγονός το οποίο απέκλειε κατηγορηματικά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ως τη Δευτέρα. Στο ενδιάμεσο, διάφοροι υπουργοί οι οποίοι εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών, τους οποίους εν τω μεταξύ χαρακτηρίζουν παράνομους και διαπλεκομένους, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη άδεια.

Στη συνέχεια άλλοι υπουργοί διαψεύδουν τους προηγούμενους αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον άδεια.

Το πρώτο και απλό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, είναι πως τελικά η διαφημιστική πίτα η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν αντέχει περισσότερους από τέσσερις παίκτες, ξαφνικά αντέχει. Διότι η απλή λογική λέει πως ένα κανάλι θεματικό, για παράδειγμα ψυχαγωγικό, θα πάρει διαφήμιση και μάλιστα πολύ περισσότερη από ένα ενημερωτικό. Εδώ και χρόνια όσοι ασχολούνται με τα media ή έχουν μια ελάχιστη επαφή γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τοποθέτηση προϊόντων όπως και η επιλογή των διαφημιστικών εταιρειών γίνεται και είναι η ψυχαγωγία. Είτε πρόκειται για σόου, είτε για σίριαλ, είτε για παιχνίδι.
Οσο για τα σχόλια των υπουργών, απλώς επιβεβαιώνεται ένα γενικότερο χάος, μια ασυνεννοησία άνευ προηγουμένου που απλώς πλήττει τη μιντιακή και διαφημιστική κοινότητα.
Τ
ο βράδυ της ίδιας ημέρας, της Τετάρτης, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον ενός εκ των διαγωνιζομένων, του κ. Καλογρίτσα, γράφοντας: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…» και παραθέτει link συγκεκριμένου σάιτ στο οποίο ασκείται αρνητική κριτική στον υπουργό.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Καμμένος περιγράφει το προφίλ της διαπλοκής η οποία έρχεται ως νέος παίκτης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ένας εκ των υποψηφίων χρηματοδοτεί, και μάλιστα με μαύρο χρήμα, ιστοσελίδες με στόχο τη συκοφαντία των πολιτικών και κυρίως των υπουργών. Αλήθεια, πώς το γνωρίζει αυτά ο κ. Καμμένος; Οτι δηλαδή ο κ. Καλογρίτσας κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα και ότι διαθέτει μαύρο χρήμα; Επιπλέον, με ποιον τρόπο ασκείται η πίεση για να δοθεί η τηλεοπτική άδεια από τη στιγμή που όλα θα γίνουν κάτω από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, όπου θα τηρηθούν οι κανόνες και θα υπάρχουν αξιοπιστία και εγκυρότητα, σύμφωνα με τα όσα εγγυώνται η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Υπουργός της κυβέρνησης καταγγέλλει μαύρο χρήμα, συκοφαντία και παρανομία και… δεν κουνιέται φύλλο.
Κάπως έτσι είναι μια απλή ημέρα στην πορεία προς τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών… Ακολουθούν κι άλλες πολλές. Και μάλλον ο Ιονέσκο σε λίγο θα δείχνει λογικός σε αυτή τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ