Σε αυτή τη σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των oλυμπιονικών (φωτογραφία), με πορτοκαλάδες και βυσσινάδες, συνέβησαν και ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα που δεν τα έδειξαν οι κάμερες. Για παράδειγμα, το αίτημα της μητέρας της Κατερίνας Στεφανίδη (αθλήτρια και αυτή από την Αρτα) που ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να φροντίσει ώστε να δοθεί ελληνική υπηκοότητα στον αμερικανό σύζυγο και προπονητή της κόρης της Μιτς Κρίερ.

Ηταν ένα αίτημα που αιφνιδίασε τους πάντες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει κάτι για διαρκή άδεια παραμονής στη χώρα μας. Προηγουμένως όμως ο κ. Παυλόπουλος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον προπονητή και σύζυγο της κυρίας Στεφανίδη: «Do you feel Greek;» τον ρώτησε και αυτός με χαμόγελο του είπε πως ό,τι έκανε το έκανε για τη χώρα, για την Ελλάδα. Με τη μητέρα της κυρίας Στεφανίδη να παρεμβαίνει και να λέει με καμάρι στον Πρόεδρο: «Είναι ο πιο καλός σύζυγος που μπορούσε να βρει η κόρη μου». Εν συνεχεία ήταν το ξέσπασμα του Στ. Κοντονή για όσα γράφτηκαν περί Πύρρου Δήμα στην «Αυγή». Τα χαρακτήρισε… αρλούμπες, αλλά δεν θέλησε να ξεφύγει και από την κομματική γραμμή: «Κοιτάξτε, το άρθρο ήταν σωστό, εάν δεν αναμείγνυε τον Πύρρο» είπε. Ο κ. Κοντονής πάντως στην ομιλία του προς του oλυμπιονίκες επιχείρησε να κομματικοποιήσει την εκδήλωση στο Προεδρικό. Εκανε συνεχείς αναφορές στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε χάος στον αθλητισμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες και κάμερες κατάφερε να παραδίδει στάδια που ήταν προηγουμένως σε άθλια κατάσταση.

nnn
Για τον κ. Παυλόπουλο αυτή η εκδήλωση ήταν σημαδιακή. Οχι μόνον επειδή μίλησε επί μακρόν με θερμά λόγια στους Ολυμπιονίκες («το μετάλλιο σας ανήκει γιατί η προσπάθειά σας είναι μοναχική, σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνετε υπερήφανους» τους είπε), αλλά τους έβγαλε ακόμη έναν λόγο εκτός μικροφώνου και μίλησε σχεδόν με όλους ιδιωτικά, λέγοντάς τους μάλιστα να κοιτάξουν και την επαγγελματική τους καριέρα. Χάρηκε όταν πήρε ως δώρο την ελληνική σημαία με τις υπογραφές των μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, τους έδωσε και αυτός ένα μετάλλιο (με το εθνόσημο που έγραφε «Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας»). Ακόμη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τους αθλητές πληροφορήθηκε ότι η Κατερίνα Στεφανίδη εκεί στην Αμερική κάθε φορά που προπονείται πληρώνει την προπόνησή της. Ο Πρόεδρος είχε ένα άγχος και το έδειχνε. Το άγχος της Αννας Κορακάκη που δεν ήταν παρούσα. Να σκεφτείτε ότι άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι απουσιάζει στο Παρίσι και ότι μόλις επιστρέψει θα τη δει κατ’ ιδίαν.

Παντού… Παππάς
Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς! Είναι γνωστό ότι ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, βρίσκεται πίσω από όλα. «Παππάς = Τσίπρας» λένε οι καλά γνωρίζοντες για να περιγράψουν τη σχέση τους. Και όντως, ό,τι δεν μπορεί να πει ευθέως ο Πρωθυπουργός, το λέει ο αντ’ αυτού κ. Παππάς, δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεων της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, διαμορφώνοντας παράλληλα την ατζέντα. Οπως στην περίπτωση της συζήτησης που εξελίσσεται εντός των κομματικών τειχών για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς, ένθερμος θιασώτης της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του κόμματος, διεμήνυσε προς όσους «τσινάνε» ότι «ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος». Και για όσους συριζαίους δεν κατάλαβαν («53» κ.ά.), η μετάλλαξη συνεχίζεται. Καλοτάξιδοι.
Ξένα κέντρα και παράλληλο τραπεζικό σύστημα
Πολλές ειδήσεις έβγαλε η συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αλλά δύο είναι οι πιο ενδιαφέρουσες. Η πρώτη είναι πως ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ξένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διεκδικώντας ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί. Δεν τα κατονόμασε. Κατά κάποιους η αιχμή του πήγαινε προς τους fund managers που το τελευταίο διάστημα θέτουν προσκόμματα στις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές συμμετοχές σε αυτές. Κατά κάποιους άλλους τα «ξένα κέντρα» είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ που έχει λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
nnn
Η δεύτερη είδηση που έχει ειδικό βάρος είναι πως ο αντιπρόεδρος επέμεινε μιλώντας στους τραπεζοϋπαλλήλους πως υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός «συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων» που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας. Κάποιοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν πως πολιορκητικός κριός στην προσπάθεια σχηματισμού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων θα είναι η γνωστή συριζαϊκή τράπεζα και όχι το ΕΤΕΑΝ και πως απλά η κυβέρνηση κρύβει τις πραγματικές της προθέσεις. Αυτά ακούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και προφανώς θα του σηκώνεται η τρίχα…

Μια φίλη από τα παλιά

Μια στενή πολιτική φίλη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα θα επισκεφθεί το Σάββατο την Χίο για το προσφυγικό. Ο λόγος για την γερμανίδα αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων -και συνυποψήφιά του για την προεδρία της Κομισιόν το 2014- Σκα Κέλλερ, σύμμαχο σε αρκετές περιπτώσεις των ελληνικών θέσεων, με την οποία συναντάται συχνά (τελευταία συνάντηση προ διμήνου στις Βρυξέλλες). Μάλιστα την έχει δεχθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκείνη τον έχει προσκαλέσει στο παρελθόν να …αυτομπουγελωθεί στο πλαίσιο του Ice Bucket Challenge, κάτι, όμως, που ο κ. Τσίπρας δεν έπραξε. Δεν ήθελε ούτε το μπουγέλωμα, ούτε τον αυτομπουγέλωμα.

***

«Καπάκι» στον Καπάκο


Εξαιρετικά… ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του Γενικού Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλου είναι όπως μαθαίνω η κυβέρνηση. Και πώς να μην είναι ικανοποιημένοι εκεί στο Μαξίμου, αφού είναι ο άνθρωπος τους, αυτός που πλασάρει την κομματική γραμμή. Απλώς να θυμίσω το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το Αθαμάνιο, με την αγιογραφία που έγινε προς τον κ. Τσίπρα, όταν επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ή να θυμίσω την προνομιακή μεταχείριση που έχει το ΑΠΕ στις συναντήσεις όχι μόνον του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων υπουργών;

Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούνται στο να δείξουν την «ευγνωμοσύνη» τους με ένα απλό κτύπημα στην πλάτη -όπως έπρατταν άλλοι στο παρελθόν-, αλλά ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν τον κ. Ψύλο, μέσω γενναίας… αναβάθμισης (έτσι ακριβώς την ονομάζουν). Όπως μαθαίνω του προτείνουν να αναχωρήσει από την οδό Τσόχα που στεγάζεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για θα «ανηφορίσει» προς την Μεσογείων και την ΕΡΤ. Ο ίδιος βεβαίως το αρνείται, λέγοντας ότι θα παραμείνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ότι εάν του γίνει τέτοια πρόταση θα την απορρίψει ασυζητητί.

Οι σύντροφοι του στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τον προορίζουν στην ΕΡΤ για μια τυχαία θέση, αλλά αυτή του γενικού διευθυντή ενημέρωσης, που σήμερα καταλαμβάνει ο Σταύρος Καπάκος, ο οποίος ήταν επί τριετία ήταν και διευθυντής σύνταξης της «Αυγής». Δεδομένου ότι η θητεία του κ. Καπάκου εκπνέει στις 17 Φεβρουαρίου 2017, η τυχόν τοποθέτηση του κ. Ψύλου θα χαρακτηριζόταν αρχικά ως «ενδυνάμωση» του ενημερωτικού τμήματος μέσω της «πλαισίωσής» του με τον νυν επικεφαλής του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση, είτε αποδεχθεί την πρόταση ο κ. Ψύλλος είτε όχι, ετοιμάζεται, πληροφορούμαι, να «καπακώσει» τον Καπάκο.

***
Καρανίκας Νο2

Επειδή προφανώς φορτώθηκε πολλή δουλειά στις πλάτες του πρωθυπουργικού συμβούλου Κ. Καρανίκα, που ως γνωστόν διαθέτει γραφείο στη Βουλή και έχει τοποθετηθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να διορίσει άλλον έναν σύμβουλο στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, τον 56χρονο Αναστάσιο Πολιτίδη, εργαζόμενο σε εταιρία κέτερινγκ. Η τοποθέτηση του οποίου δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προφανώς ο πρωθυπουργός εξετίμησε τις συμβουλές που παρείχε μέσω FB στους πολίτες κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων την περασμένη άνοιξη που τους έγραφε: «Εάν αυτές τις ημέρες νιώσατε ηρεμία και γαλήνη, εάν ισορρόπησε το νευρικό σας σύστημα, εάν ερωτευτήκατε λίγο παραπάνω, εάν αγαπήσατε τους άλλους γύρω σας και νιώσατε να σας πλημμυρίζουν αισιόδοξες σκέψεις, εάν, λέω εάν, δεν θέλετε να τα χάσετε όλα αυτά, απαιτήστε να συνεχίσει η απεργία στα ΜΜΕ»!!!

HeliosPlus