από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Γιατί έχουμε ανάγκη από ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο ολοκληρώθηκαν με πολύ χορό, πολλά χρώματα και ένα μήνυμα για το περιβάλλον που καταστρέφεται, που είχε και αρκετή αυτοκριτική.

Η  Βραζιλία, όπως κάθε διοργανώτρια χώρα, προσδοκούσε λάμψη,  οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Όμως, η ηθική πολιτική και οικονομική κρίση, που ξέσπασε την τελευταία διετία, κατέστρεψε κάθε προσδοκία.
Η  προετοιμασία και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκάλυψαν το εύθραυστο θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο του φιλόδοξου πρωταγωνιστή της νέας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής συμμαχίας των BRICS.
Οι  συγκρίσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, είναι αναπόφευκτες.
Είναι όμως, αδιέξοδες και αναποτελεσματικές, γιατί δεν γίνονται με ψυχραιμία και ειλικρίνεια.
Η συζήτηση και η αξιολόγηση δεν στηρίζεται σε μελέτες, από έγκυρους  φορείς, εκτός από μία προσπάθεια του ΙΟΒΕ.
Έτσι, όπως συνηθίζουμε στην χώρα μας, ο καθένας έχει την δική του αλήθεια στηριγμένη στην πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση, ακόμη και σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή τη φορά όμως, η κομματική αντιπαράθεση ήταν πιο ανούσια, από κάθε άλλη φορά. Με ευθύνη μάλιστα, ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων, έγινε και αστεία.
Το αποτέλεσμα όμως είναι οδυνηρό, γιατί δεν μας επιτρέπει, σχεδόν ποτέ, να αξιολογήσουμε με ορθολογικά κριτήρια, τις  επιλογές μας για μεγάλα θέματα και να προγραμματίσουμε το μέλλον.
Το θέμα όμως,  που απασχόλησε περισσότερο τα ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες ,είναι οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και η συνδρομή της πολιτείας.
Το στερεότυπο γνωστό και επαναλαμβανόμενο:
 «Οι Έλληνες αθλητές και ειδικά οι Ολυμπιονίκες  είναι ήρωες και η πολιτεία ανάλγητη».
Το στερεότυπο περιέχει την μισή αλήθεια, ακόμη και σήμερα που η κρίση, ανάγκασε την πολιτεία να περιορίσει δραστικά τις επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους αθλητές.
Οι επιχορηγήσεις και τα προνόμια, με ευθύνη των κυβερνήσεων και για πολλά χρόνια, ξεπερνούσαν πολλές φορές τα όρια της σπατάλης και της αναγκαίας φροντίδας της πολιτείας, για την μελλοντική οικονομική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποστήριξη των διακριθέντων αθλητών.
Οι μεμονωμένες αδικίες, ή οι ελλείψεις, που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, δεν αλλάζουν την γενική εικόνα.
Ποτέ όμως , δεν αναπτύχθηκε στον δημόσιο χώρο, μια συζήτηση για το πνεύμα και το υπόβαθρο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ούτε φυσικά η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας, σ' αυτούς.
Με συγκινεί και με γοητεύει, όπως και κάθε Έλληνα, όταν βλέπω την Ελληνική αποστολή με την Ελληνική σημαία, να μπαίνει πρώτη, σε κάθε τελετή έναρξης και λήξης των αγώνων.
Είναι τιμητικό για την χώρα μας, αλλά είναι δάνειο ανεξόφλητο, από τους Αρχαίους Έλληνες και δεν πρέπει να μας ικανοποιεί.

Έχουμε αποδεχθεί την απόλυτη εμπορευματοποίηση τους, την κυριαρχία των πολυεθνικών, των ορατών και μη χορηγών και φυσικά το πνεύμα του ακραίου ανταγωνισμού αθλητών, εταιρειών, κρατών, ακόμη και θρησκειών.
Η μικρή και αποσπασματική προώθηση των Ολυμπιακών αξιών, όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία, που επιχείρησε η χώρα μας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Αγώνων στην Ελλάδα, δεν είχε συνέχεια.
Η Ελλάδα, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, που θα υποστηριχθούν, με συνέπεια και συνέχεια, από όλους, για την ανατροφοδότηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με το πνεύμα του Ολυμπισμού, στην σύγχρονη έκφρασή του.
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», είτε με την εκδοχή του Λατίνου ποιητή Γιουβενάλη, είτε με την τροποποιημένη των Αρχαίων Ελλήνων.
Ο υγιής νους και το υγιές σώμα, η Ολυμπιακή εκεχειρία, η ευγενής άμιλλα, η μάχη κατά των ναρκωτικών και των αναβολικών, η προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να είναι θέματα,  που θα αναμορφώσουν και θα ανατροφοδοτήσουν με υψηλές αξίες τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, στα πεδία της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού, τού περιβάλλοντος και της εξάλειψης κάθε κοινωνικής, φυλετικής και θρησκευτικής ανισότητας, μπορούν να δώσουν περιεχόμενο στην σύγχρονη ταυτότητα μας.
Σε μια χώρα όμως, που έχει χάσει τα ηθικά και ταυτολογικά της αποθέματα και αναζητά την απενοχοποίηση και την συνέχεια, χωρίς την αναγκαία προσπάθεια, η αναζήτηση ηρώων την καθησυχάζει και την εξαγνίζει.
Οι επιτυχίες των «αθλητών-ηρώων», της κλείνουν τα μάτια μπροστά  στην πραγματικότητα και τις δυσκολίες της .
Την αφοπλίζουν από την δύναμη της σκέψης και της λογικής, βασικές προϋποθέσεις για να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της.
Πόσο δίκιο είχε ο ΜΠΡΕΧΤ, που έλεγε στα χρόνια της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, βλέποντας το τέρας του Ναζισμού να σηκώνει κεφάλι : "Αλίμονο στις χώρες, που έχουν ανάγκη από ήρωες".
Μαζί με τα μπράβο μου, στους διακριθέντες  αθλητές των αγώνων και σε όσους συμμετείχαν, θέλω να αναφέρω τις δηλώσεις δύο πρωταγωνιστών του Ρίο.
Του προπονητή του Λευτέρη Πετρούνια, που είπε, ότι:
"Η επιτυχία του Λευτέρη οφείλεται στο φυσικό του ταλέντο, την δουλειά που έκανε και την κάθε είδους υποστήριξη που είχε".
Της Γερμανίδας αθλήτριας, εκ μέρους της ομάδας της, που ήρθε δεύτερη, για δέκατα του δευτερολέπτου και είπε :
"Είχαμε προετοιμαστεί  πολύ,  για να βγούμε πρώτες, αλλά οι Βρετανίδες ήταν πιο δυνατές. Είμαστε πολύ χαρούμενες".
Λόγια γεμάτα ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια. Όλα τα άλλα είναι δημιουργήματα των ΜΜΕ και όλων εκείνων που θέλουν να εμπορευτούν τις επιτυχίες των αθλητών, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Δυστυχώς μεταξύ αυτών και αθλητές.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κ. Μαγριώτη έχετε δίκιο | 26/08/2016 22:21
  Εύστοχη και πλήρης ανάλυση. Η οικονομική κρίση ανέδειξε όλες τις παθογένειες, τα ελλείμματα του κράτους αλλά και της νοοτροπίας των πολιτών, με αποτέλεσμα τους να εισπράττουμε στην καθημερινή μας ζωή την πτώση του βιοτικού επιπέδου και την ανασφάλεια. Συνέπεια αυτού καθώς και της έλλειψης προοπτικής η απαισιοδοξία. Η ανάγκη των ηρώων σε τέτοιες συνθήκες αυτονόητη, ως ακτίδα ελπίδας. Ο κ. Μαγκριώτης αποδίδει τεκμηριωμένα και με πληρότητα αυτό που περιγράφει στον τίτλο. Συγχαρητήρια στο Βήμα που φιλοξενεί τέτοια άρθρα Εύχομαι στους επόμενους ολυμπιακούς να έχουμε πολλές αθλητικές πρωτιές, χωρίς όμως να χρειαζόμαστε 'ήρωες"
  9 Febrouar 2011
  απάντηση50
   
   
  Απάντηση στους μηδενιστές του Άρθρου! | 25/08/2016 21:15
  Ένα άρθρο που στέκεται με θετικό κριτικό τρόπο στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες, από την πολιτική οπτική. Αυτό που με εκπλήσσει στους αναγνώστες επικριτές αλλά και τους υπόλοιπους αναγνώστες είναι ότι δεν στέκονται στην ουσία της φράσης "Αλίμονο στις χώρες, που έχουν ανάγκη από ήρωες", αλλά αναλώνονται στην ιστορική ακολουθία, και την πατρότητα της φράσης. Ο κ Μαγκριώτης εκφράζει μια αλήθεια με ουσία και περιεχόμενο, καταδεικνύοντας το έλλειμμα της εποχής μας σε Πολιτικό και Αξιακό επίπεδο. Η κριτική στον τύπο χωρίς να έχουμε αντιληφθεί την ουσία, κατά την άποψη μου επαληθεύει τον γράφοντα κ. Μαγκριώτη
  Alex
  απάντηση131
   
   
   
  " Νους ..." | 24/08/2016 22:09
  Θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με το "αλίμονο στις χώρες που έχουν ανάγκη από Ήρωες", (όχι φυσικά "τύπου ...Γρηγορόπουλου ή Γιαγκούλα) , φράση που αποδίδετε στον Μπρέχτ, κ.Μαγκριώτη. Πρέπει όμως να σας πληροφορήσω ότι η "πατρότητα" του ρητού "Νους υγιής εν σώματι υγιεί" ,δεν ανήκει στον Λατίνο ποιητή Γιουβενάλη (1ος μ.Χ.). Αναφέρεται από τον Πλάτωνα στην "ΠΟΛΙΤΕΙΑ". Στο ανεπανάληπτο νοητικό δημιούργημα, που αποτελεί διαχρονική Πολιτική Διακήρυξη. Ως πολιτικός είμαι βέβαιος ότι το μελετήσατε. Όπως θα έπρεπε να το έχουν μελετήσει όλοι όσοι επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους την ιδιότητα του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ. Μάλιστα ο Σωκράτης διαφωνεί με την κυρίαρχη και κρατούσα σημασία του .
  Έκτωρ
  απάντηση44
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  πω πω | 24/08/2016 12:18
  Δεν μας εφτανε που σε βλεπαμε 25 ωρες την ημερα στις τηλεορασεις τωρα ηλθες κι απο δω!
  ρε τι τραβαμε!
  απάντηση1216
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο Μπρέχτ και οι ήρωες! | 24/08/2016 10:13
  Η φράση " Ατυχη η χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες" εμφανίζεται στο έργο του Μπρέχτ " Η Ζωή του Γαλιλαίου", που έγραψε το 1938-1939. Ο Χίτλερ "ανέβηκε" στην εξουσία το 1933, άρα το τέρας του Ναζισμού είχε σηκώσει προ πολλού κεφάλι και η δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν ήδη παρελθόν!
  Θανάσης
  απάντηση153