Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι πολίτες που αποτελούν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, έχουν κουραστεί ,έχουν εξοργιστεί να ακούν και να διαβάζουν μεγαλόπνοα σχέδια κατά της φοροδιαφυγής που είτε δεν εφαρμόζονται ποτέ, είτε καταλήγουν στα αζήτητα. Δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει σχέδια επί χάρτου που αποδείχθηκαν ανεδαφικά και ανεφάρμοστα.

Τώρα ανακάλυψαν τα social media, την Google ,την τεχνολογία για να καλύψουν την ανοργανωσιά τους και κυρίως το έλλειμμα πολιτικής βούλησης να υλοποιήσουν τα αυτονόητα.Ακούμε επαναλαμβανόμενες μάχες κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής στα καύσιμα,τα τσιγάρα, τα τελωνεία αλλά αποτέλεσμα μηδέν.Λες και χρειάζεται να ανακαλύψουν την πυρίτιδα για να καταπολεμήσουν τη μάστιγα της φοροκλοπής.

Η on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών καρκινοβατεί,το ίδιο και η γενίκευση της χρήσης πλαστικού χρήματος, αλλά οι κυβερνητικοί φωστήρες θα πιάσουν τους φοροφυγάδες από το Facebook…Έχουν γονατίσει τον κόσμο από την υπερφορολόγηση αλλά τα έσοδα ,όπως αποκαλύπτεται από τα τελευταία στοιχεία είναι χειρότερα από πέρυσι παρά την εκτίναξη του ΦΠΑ.Το διαπίστωσαν άλλωστε όσοι κατάφεραν να πάνε διακοπές καθώς τα περισσότερα μαγαζιά απέφευγαν να εκδώσουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.
Οι πολίτες δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητήσουn αποδείξεις, οι καταστηματάρχες έχουν ισχυρότατο αντικίνητρο να κόψουν, αποτέλεσμα για μια χρονιά ακόμα η φοροδιαφυγή να βασιλεύει σε πείσμα των υπουργικών φετφάδων. Με αυτό το φορολογικό σύστημα, που απομυζά και από τους συνεπείς καταναλωτές και εμπόρους το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, ούτε η οικονομία πρόκειται να ορθοποδήσει, ούτε τα δημόσια έσοδα πρόκειται να ανακάμψουν.
Με αυτή την αντίληψη να επικρατεί θα ακούμε συνεχώς άσφαιρες μάχες κατά της φοροκλοπής και θα αγωνιούμε για το πώς θα αποφύγουμε νέα μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.Κοινή λογική χρειάζεται και πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί ένα ρεαλιστικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα ,που άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες.

Φαίνεται όμως πως στην Ελλάδα και η κοινή λογική και η πολιτική βούληση είναι είδη εν ανεπαρκεία για τους εκάστοτε κυβερνώντες…

ΤΟ ΒΗΜΑ