Κατά καιρούς η κυβέρνηση βομβαρδίζει τα μέσα ενημέρωσης με εκθέσεις και πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τηλεοπτικών καναλιών και γενικότερα των ΜΜΕ. Ομως κρατά ένα πόρισμα καλά κρυμμένο. Είναι το περίφημο πόρισμα της Τράπεζας Αττικής. Ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας και ποτέ δεν έφθασε στη Βουλή. Γιατί άραγε; Τι και ποιους προστατεύουν; Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και θα έρθει ο καιρός που το καυτό αυτό πόρισμα θα βγει στη δημοσιότητα και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
nnn
Επ’ ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι υπογείως και παρασκηνιακώς γίνεται μεγάλη μάχη για την εξυγίανση της συριζαϊκής αυτής τράπεζας. Προσπαθούν οι κυβερνώντες να ελέγξουν τις εξελίξεις αλλά από ό,τι πληροφορούμαι είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι και εδώ και στη Φρανκφούρτη. Φτάνει να σας μεταφέρω τι έλεγε ένας καθ’ ύλην αρμόδιος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις: «Πρωτίστως θα πρέπει να καθαρίσει η Αττικής από τα λαμόγια, χωρίς να θιγεί η λειτουργία της τράπεζας. Και λαμόγια βρέθηκαν πολλά στη συγκεκριμένη τράπεζα». Τα υπόλοιπα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
nnn
Εν όψει της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, μαθαίνω ότι κινητοποιούνται διάφοροι και όχι κατ’ αποκλειστικότητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιφανής στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, κλείνει ραντεβού και έχει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με δημοσιογράφους για στελέχωση καναλιού επίδοξου καναλάρχη.
Γιατί χαίρονται στο Μαξίμου


Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου (διάβαζε Ολγα Γεροβασίλη και λοιποί «επικοινωνιακοί») προσπαθεί να μεταδώσει το τελευταίο διάστημα ότι στην κυβέρνηση επικρατεί χαρά και ευτυχία. Οτι ο κ. Τσίπρας στην ουσία πέρασε τον κάβο των δυσκολιών, ότι κυβερνά χωρίς αντίπαλο και άλλα τόσα χαρούμενα που τα μεταφέρουν με διάφορα non papers για εσωκομματική κατανάλωση και αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Σαν να νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο και δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Ενδεικτικό αυτό που συνέβη στο Αθαμάνιο Αρτας, τη γενέτειρα του κ. Τσίπρα. Παρά τα όσα πλάνα… λατρείας έδειξε η ΕΡΤ και περιέγραψε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου το κλίμα ήταν και παρέμεινε ψυχρό και εν πάση περιπτώσει δεν είχε σχέση με αυτά του παρελθόντος στο ίδιο χωριό. Ούτε είδατε προφανώς κάποιο πλάνο από απελπισμένους συγχωριανούς του κ. Τσίπρα να τον ικετεύουν να μη βάζει άλλους φόρους, ούτε κατοίκους του χωριού να κρατούν κάποια απόσταση από αυτόν, αλλά και από τον Π. Καμμένο που προσγειώθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Αθαμάνιο για να τον συναντήσει και να δημιουργήσουν μαζί την… «κυβέρνηση του βουνού», όπως φώναζε τρέχοντας από πίσω τους (και μέσα στα τηλεοπτικά κρατικά πλάνα) ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης.
nnn
Η αίσθηση που επικρατεί στον κόσμο είναι ότι τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του σφίγγουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Μέσα στο φθινόπωρο η αμφισβήτηση αναμένεται ότι θα φθάσει στα ύψη. Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές έχουν βγει από το κάδρο. Και το μόνο που έχει απομείνει στον Πρωθυπουργό είναι πώς θα κερδίσει χρόνο, με το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει προς το πρόσωπο και την κυβέρνησή του και που πλέον είναι εμφανές.
nnn
Η οίηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας κυβερνά χωρίς αντίπαλο, έχει χτυπήσει κόκκινο. Χωρίς να εγκαταλείπει ουσιαστικά τις διακοπές του στο Σούνιο, ο κ. Τσίπρας «εμφανίζεται» τούτες τις ημέρες κάποιες στιγμές στο πρωθυπουργικό γραφείο (εμφανώς μαυρισμένος και με λευκό λινό πουκάμισο ή πόλο μπλούζα) για να πραγματοποιήσει μερικές συσκέψεις πότε για το Προσφυγικό, πότε για τη ΔΕΘ ή για να κάνει κανένα τηλεφώνημα στον τούρκο ομόλογό του. Αυτά μεταφέρονται προς τα έξω από τα γνωστά non papers για να δείξουν ότι ο Πρωθυπουργός αυγουστιάτικα και εν μέσω καύσωνος εργάζεται. Σύσκεψη όμως με ποιους; Οταν ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του (με γραφείο στο Μαξίμου, που και αυτός παραθέριζε σε παραλίες της εκλογικής του περιφέρειας) τι είδους συσκέψεις είναι αυτές και αν όντως άρχισε να απασχολεί τον Πρωθυπουργό τι θα πει στη Θεσσαλονίκη (όπου να σημειώσω ότι οι παραγωγικές τάξεις και τα συνδικαλιστικά σωματεία του ετοιμάζουν θερμή υποδοχή), ιδού τι μου απάντησε: «Ποιες συσκέψεις; Ολοι απουσιάζουν σε κάποιο νησί ή σε κάποια παραλία. Από την εβδομάδα που έρχεται και βλέπουμε» (αυτό ακριβώς μου είπε). Δεν παρέλειψε να μου υπενθυμίσει τη νέα επικοινωνιακή συριζαϊκή καραμέλα ότι «ο Τσίπρας παίζει χωρίς αντίπαλο» και δεν έχει λόγο να βιαστεί.
nnn
Και όμως υπάρχουν μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ που άρχισαν (κάπως αργά είναι η αλήθεια) να θυμούνται το «ανθρώπινο, το λαϊκό του κόμματος» όπως το ονομάζουν. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, για παράδειγμα, που ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των φτωχών: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε καήκαμε» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Αλλά πώς να το κάνουν; Οπως αναγνωρίζει και ο ίδιος όμως είναι δύσκολο να γίνει, λόγω προϋπολογισμού.
Χάθηκαν 57 εκατ. ευρώ


Κουίζ: Από ποιον μεγάλο δήμο της χώρας λείπουν 57 εκατ. ευρώ; Εγινε, όπως με πληροφόρησαν, αιφνιδιαστικός διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και βρέθηκε μια μαύρη τρύπα 57 εκατ. Ο δήμαρχος τα έχει χαμένα γιατί ήδη του ζητούν εξηγήσεις και η υπόθεση οδεύει ολοταχώς προς τη Βουλή και τους εισαγγελείς. Και το σημαντικότερο, κάνει πως δεν γνωρίζει πού πήγαν τόσα εκατομμύρια.
Οι βόλτες με ελικόπτερο


Αλλά ας επανέλθω στις εναέριες ενασχολίες του Πρωθυπουργού. Του αρέσουν, βλέπετε, τα εναέρια στρατιωτικά μέσα και μόλις του πει ο κ. Καμμένος «πάμε μια βόλτα με ελικόπτερο» δεν λέει όχι. Οπως συνέβη και στο Αθαμάνιο όπου ο υπουργός Αμυνας έφερε εκεί ένα ελικόπτερο Χιούι και τον προσκάλεσε να θαυμάσει την περιοχή του από ψηλά. Στη θέση του χειριστή κάθισε ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη θέση του συγκυβερνήτη ο Π. Καμμένος και πίσω ακριβώς ο κ. Τσίπρας με τα γυαλιά Ray ban. Το στρατιωτικό ελικόπτερο (που είχε δράσει κυρίως στον πόλεμο των Αμερικανών με τους Βιετκόνγκ) έκανε βόλτες πάνω από την περιοχή και μάλιστα πέταξε πολύ χαμηλά, τόσο που το απαγορεύουν οι κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας. Αλλά ποιος να τους κάνει παρατήρηση; Και εκεί ακριβώς, στον αέρα, ο κ. Καμμένος έκανε μια πρόταση στον κ. Τσίπρα, ο οποίος τη δέχτηκε αμέσως: Να δημιουργηθεί ένα μουσείο εθνικής συμφιλίωσης, όπως το ονόμασε. Η εναέρια βόλτα με στρατιωτικό ελικόπτερο τελείωσε με τον κ. Καμμένο να προσκαλεί τον κ. Τσίπρα στην Ικαρία και συγκεκριμένα στο Καρκινάργι για να φάνε… πεταλίδες. Ο Πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε, ήθελε να πάει στο Σούνιο, στα παιδιά του.
Πήγαν Σπέτσες οι διάσημοι

Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή, την ίδια ώρα, το μεσημέρι, βρέθηκαν στο ίδιο νησί, στις Σπέτσες, ένα σωρό επιχειρηματίες, σελέμπριτις και βεβαίως πολιτικοί. Ηταν εκεί ο Νίκος Παππάς (καναλάρχης-υπουργός), ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης (με διάθεση easy rider, αφού κυκλοφορούσε με μια πράσινη «γουρούνα»), η πρώην βουλευτής της ΝΔ Πόπη Φουντουκίδου. Τις προηγούμενες ημέρες παραθέριζε εκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.
nnn
Από επιχειρηματίες ήταν ο κουμπάρος του ταλαντούχου Τζορτζ Σόρος Στέλιος Ζαβός, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο Mr Jumbo κ. Βακάκης, ο πρώην πρόεδρος των εφοπλιστών Γ. Ευθυμίου και πολλοί άλλοι, αφού το βράδυ διοργανώθηκε ένα λαμπερό πάρτι-αρραβώνας της Μαριάννας Γουλανδρή και του Φίλιππου Λαιμού.
Από σελέμπριτις ήταν ο διάσημος σταρ Ρέιφ Φάινς και ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ