Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση και το οικονομικό κλίμα στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Κατά τον πρώτο μήνα μετά από το δημοψήφισμα οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο, ενώ σε ετήσια αναγωγή η αύξηση φτάνει στο 5,9%. Το οικονομικό κλίμα στη χώρα αποτυπώνεται και από αυτά και από άλλα στοιχεία να είναι ήδη πολύ καλύτερο από ότι ήταν πριν από το δημοψήφισμα.

Φυσικά, όλοι όσοι έσπερναν τη μαύρη προπαγάνδα κατατρομοκράτησης του βρετανικού λαού επικαλούμενοι την καταστροφή της χώρας, αν όχι και του… κόσμου, τώρα κάνουν πώς δεν ακούν και πώς δεν βλέπουν.

Λαλίστατοι πριν, δημαγωγικοί τρομοκράτες, σώπασαν για τα καλά τώρα που διαψεύστηκαν παταγωδώς στις άτοπες προπαγανδιστικές προβλέψεις τους… Φυσικά, ούτε κουβέντα για αυτοκριτική, ούτε συγνώμη…

Αντιθέτως, η Ε.Ε. είναι εκείνη που τα έχει χαμένα: οι ηγέτες των τριών μεγάλων χωρών της Ενωσης συναντιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιταλία προκειμένου να δουν τι θα κάνουν στη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας εποχή.

Προδήλως, δεν είχαν προλάβει να ετοιμάσουν κάποιο σχέδιο, καθώς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ήταν σίγουροι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης θα απέδιδε τα προσδοκόμενα από αυτούς αποτελέσματα. Ελα όμως που οι πολίτες των νησιών δεν τρόμαξαν και δεν τους έκαναν τη χάρη…

Το κακό είναι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν διδάχθηκαν απολύτως τίποτε από αυτή την εξέλιξη.

Όπως και δεν διδάχθηκαν ούτε από την τραγική αποτυχία τους στο προσφυγικό, στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

Σε όλα αυτά τα μείζονα ζητήματα, όπως άλλωστε και στην υπόθεση του χρέους και των δημοσιοοικονομικών, η Ευρώπη τα έχει απλώς χαμένα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Και το μόνο που κάνει, είναι να βλέπει παθητικά τις αδυναμίες της να επικρατούν σταδιακά όλο και περισσότερο, πλησιάζοντας πια σε βαθμό διαλύσεως…