Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που έχουν αποκτηθεί σε αυτή την κυβέρνηση που δύσκολα μπορούν να κοπούν. Να, πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο (φωτογραφία) που έχει πάθος με τα ελικόπτερα. Οχι απλώς να επιβαίνει σε αυτά, αλλά και να τα πιλοτάρει. Και κυρίως τα στρατιωτικά ελικόπτερα. Ετσι, πήρε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Αθαμάνιο Αρτας για να συναντήσει εκεί τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που χαλάρωνε στην πλατεία του χωριού μετά τα χορευτικά που έκανε την προηγούμενη ημέρα. Ο Πρωθυπουργός, έκπληκτος, πήγε αμέσως να τον προϋπαντήσει, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης που ήταν εκεί φώναζε ενθουσιωδώς «εδώ θα γίνει η κυβέρνηση του βουνού». Μια άλλη συνήθεια που δύσκολα και αυτή ξεπερνιέται είναι τα… κοντοσούβλια που όπου τα βρει τα «τσακίζει» ο κ. Τσίπρας. Ντελίβερι κοντοσούβλι στο Μαξίμου, ποικιλία από κοντοσούβλια (με χοιρινό, αρνί και μοσχάρι) στο χωριό του, όπου τα τίμησε (μετά τον χορό) δεόντως. Ηπιε και τσίπουρο, καθ’ ότι στο Αθαμάνιο κοντοσούβλι χωρίς τσίπουρο είναι σαν χωριάτικη σαλάτα χωρίς κρεμμύδι. Και αφού έφαγε και τσούγκρισε τα ποτήρια του, αφού άκουσε τις «δοξασίες» των συγχωριανών του «μας έκοψες το ΕΚΑΣ, αλλά εμείς σε αγαπάμε, επειδή είσαι καλό παιδί» (και άλλα τέτοια) αποφάσισε να αποσυρθεί στον ξενώνα «Ελατόφιλος» για να ξεκουραστεί από την κουραστική ημέρα που πέρασε με τους συγχωριανούς του. Και επιπλέον να ηρεμήσουν λίγο τα αφτιά του από τις εκκλήσεις των κατοίκων του χωριού του: «Μη βάζεις άλλους φόρους, φτάνει».
nnn
Αλλά, ας επανέλθω στον ιπτάμενο υπουργό Αμυνας. Πήγαινε με το ελικόπτερο για έκτακτη επιθεώρηση στην 8η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και καθ’ οδόν θέλησε να κάνει έκπληξη στον κ. Τσίπρα. Οι κάτοικοι του χωριού μόλις είδαν τον κ. Καμμένο μαζί με τον κ. Τσίπρα στο χωριό τους τον χειροκρότησαν και αυτόν. Ο κ. Καμμένος φαινόταν ότι ήταν μέσα στην καλή χαρά. Τόσο που πρότεινε στον κ. Τσίπρα να τον μεταφέρει στην Αθήνα με στρατιωτικό ελικόπτερο. Το είχε ξανακάνει άλλωστε σε μια στρατιωτική άσκηση. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε δεύτερη φορά σε ελικόπτερο με χειριστή τον κ. Καμμένο και του είπε: «Ασε, Πάνο, θα πάω στα Γιάννενα και από εκεί στην Αθήνα με αεροπλάνο». Αλλά η παρουσία του κ. Καμμένου στο βουνό δίπλα στον Πρωθυπουργό άνοιξε την όρεξη ορισμένων κατοίκων αλλά και βουλευτών για νέα ρουσφέτια. Ζήτησαν, για παράδειγμα, να γίνει από τη ΜΟΜΑ ο δρόμος Τρικάλων – Αρτας…


Η χορευταρού της κυβέρνησης

Ρώτησα έναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές που βρέθηκαν στο Αθαμάνιο μαζί με τον κ. Τσίπρα: «Ποιος χορεύει καλύτερα τους παραδοσιακούς χορούς: ο Τσίπρας ή η Γεροβασίλη;». Η απάντηση, αν και μέσα από τα δόντια, και κάπως φοβισμένη, ήρθε αμέσως: «Η Γεροβασίλη βέβαια επειδή έχει περισσότερη χάρη». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, συγχωριανή του κ. Τσίπρα, βέβαιη πλέον για την αναβάθμισή της στον επερχόμενο ανασχηματισμό (θα πάρει όλες τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ –αυτές που έχει σήμερα ο Νίκος Παππάς), βρίσκεται τούτες τις ημέρες σε κατάσταση υπέρτατης ευφορίας: Ελεγε «κατέχω τον χορό, το έχω στο είναι μου, είμαι αυτοδίδακτη και μπορώ να χορέψω τα πάντα, από παραδοσιακό, ζεϊμπέκικο ως και χασάπικο». Οταν ρωτήθηκε πού έμαθε ο κ. Τσίπρας να χορεύει, είπε ότι ο Αλέξης χόρευε στο χωριό του από ηλικίας πέντε ετών. Το θέμα δεν είναι εάν ξέρει ο κ. Τσίπρας να χορεύει, αλλά εάν θα συνεχίσει να χορεύει έτσι ολόκληρη τη χώρα.


Οι κατά τον κ. Τσίπρα ανόητοι

Αυτό που δήλωσε ο κ. Τσίπρας ότι όποιος ζητάει εκλογές δεν καταλαβαίνει την κατάσταση, ότι είναι ανόητος ή ότι όποιος ζητάει σήμερα είναι διπλά ανόητος, μάλλον ήταν κουβέντες του αέρα, για εσωκομματική κατανάλωση, που ωστόσο αντήχησαν πολύ άσχημα στον πολιτικό κόσμο. Δηλαδή, σχολιάζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, εάν ο κ. Τσίπρας αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, είτε επειδή δεν του βγαίνει το πρόγραμμα είτε επειδή έχει ναυαγήσει το δικό του success story θα αυτοανακηρυχθεί… ανόητος; Ή όταν ζητούσε εκλογές το 2015, το έκανε επειδή καταλάβαινε τότε την κατάσταση ή επειδή νόμιζε πως ήταν επείγουσα ανάγκη να εκλέξει άλλον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από αυτόν που είχε προταθεί;


Ο Τρύφωνας και οι… υποκριτές του ΕΝΦΙΑ

Παίζει με τον πόνο των φορολογουμένων ο Τρύφων Αλεξιάδης (ο υπουργός που βάζει φόρους χαμογελώντας). Χαρακτηρίζει… υποκριτές όσους παραπονιούνται για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ δείχνουν να αγωνιούν πότε θα αρχίσουν να τον πληρώνουν: «Είναι υποκριτές, ανησυχούν εάν θα πάει μία εβδομάδα πίσω ή μπροστά από τα καθορισμένα» λέει. Ο κ. Αλεξιάδης επιπλέον αποκλείει στο μέλλον την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφού λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας φόρος περιουσιακών στοιχείων, όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και συμπληρώνει: «Ο,τι και να γίνει θα πρέπει κάθε χρόνο να εισπράττουμε 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο αυτό, είτε παραμένει ως ΕΝΦΙΑ είτε αλλάξει ονομασία». Οσοι προσδοκούν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, ας το ξεχάσουν, αν και ο κ. Αλεξιάδης λέει ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν όπως και πέρυσι ή ακόμη λιγότερα. Ιδωμεν.

Ο Στουρνάρας ζήλεψε τον Γιαννιώτη

Ξέρετε πώς αντέδρασε ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας στο αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο του υπεραθλητή Σπύρου Γιαννιώτη στον μαραθώνιο ελεύθερης κολύμβησης;: «Και εγώ κάθε ημέρα κολυμπώ στην Σύρο σε ανοιχτή θάλασσα έξι χιλιόμετρα και μάλιστα τα κάνω σε χρόνο τριών ωρών». Αντε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.

Εδρα «Αδαμάντιος Κοραής»

Τούτες τις ημέρες καταβάλλεται μια αξιόλογη προσπάθεια για την εξασφάλιση χρημάτων ώστε να διατηρηθεί η περίφημη έδρα «Αδαμάντιος Κοραής» στο King’s College του Λονδίνου της τόσο σημαντικής για τον ελληνισμό πανεπιστημιακής έδρας. Την όλη προσπάθεια συντονίζει ο Roderick Beaton συγγραφέας μεταξύ άλλων του πολύ πρόσφατου βιβλίου: «Ο Πόλεμος του Λόρδου Βύρωνα». Αρωγός στη συγκέντρωση χρημάτων είναι ο Τράπεζα της Ελλάδος με συντονιστή τον διοικητή της Ι. Στουρνάρα.

Survivor σε… βραχονησίδα

Η πιο περιζήτητη βραχονησίδα για πώληση ή για ενοικίαση αποδεικνύεται να είναι η Αλιμιά η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και στην Χάλκη με μοναδικούς κατοίκους τα κατσίκια, αλλά περιτριγυρισμένη από κοπάδια δελφινιών. Πέρυσι ιταλικός επενδυτικός τουριστικός κολοσσός πρόσφερε 70 εκατ. ευρώ στον Μιχ. Πατρό , δήμαρχο της Χάλκης (όπου η βραχονησίδα ανήκει διοικητικά) για τη δημιουργία πρότυπου τουριστικού οικισμού για 50 χρόνια. Εφέτος τουριστικές και οικιστικές επιχειρήσεις απ΄όλον τον κόσμο προσέφεραν στον Δήμαρχο ακόμα και ένα δισ. ευρώ για να ενοικιάσουν την βραχονησίδα από 50 έως και 99 χρόνια, πλην όμως ο δήμαρχος, αν και χρειάζεται τα χρήματα για τη σωτηρία της Χάλκης, δεν μπορεί να την πωλήσει ούτε να την ενοικιάσει, αφού ο νόμος του το απαγορεύει. Θεωρείται ακριτική περιοχή. Ετσι θορυβημένος που δεν μπορεί να την αξιοποιήσει τι έκανε νομίζετε; Την πρόσφερε δωρεάν σε βελγικό τηλεοπτικό συνεργεί για να γυριστεί εκεί πάνω ανάμεσα στα κατσίκια ένα ριάλιτι, το περίφημο Survivor: «Τουλάχιστον μ΄αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Αλιμιά σ΄όλη την Ευρώπη», είπε. Στη βραχονησίδα με επιφάνεια 7,4 τ. χιλιόμετρα και μήκος ακτών 21 χιλιόμετρα δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο που κτίστηκε το 1475 από τους Ιωαννίτες ιππότες. Το 2014 το καλοκαίρι έμειναν στην Αλιμιά ο πρίγκιπας Κάρολος μαζί με την Καμίλα. Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των υποβρυχίων του Μουσολίνι και οι ανασκαφές έβγαλαν στο φως και ρωμαϊκούς τάφους.

HeliosPlus