Δύο φορές ο Αλ. Τσίπρας έκανε το ίδιο σαρδάμ στην ομιλία του στο Κομμένο της Αρτας. Ηταν ένα σαρδάμ για το οποίο οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού (που δεν απέχει πολύ από εκεί που κατάγεται ο Πρωθυπουργός) φοβούνταν ότι θα γίνει. Και έγινε: Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του μπέρδεψε το Κομμένο με τον Καμμένο: «Εδώ στο Καμμένο…» είπε. Από κάτω του φώναξαν «Κομμένο». Το διόρθωσε αμέσως. Και μετά από λίγο επανέλαβε το ίδιο σαρδάμ χωρίς όμως κανείς να το αντιληφθεί. Αλλωστε τα διορθώνει τα σαρδάμ με μια ευκολία, χαμογελώντας. Αλλά θα μου πείτε όλα αυτά είναι μικρολεπτομέρειες, αφού ο κ. Τσίπρας είναι συνηθισμένος στα σαρδάμ, κυρίως όταν του γράφουν οι άλλοι τις ομιλίες του. Στο Κομμένο είχε συγκεντρωθεί ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής. Από την Ολγα Γεροβασίλη (η οποία την προηγούμενη ημέρα άφιξης του κ. Τσίπρα εξήγγειλε έργα), τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Βαρεμένο, τους βουλευτές Αρτας, Ιωαννίνων, Τρικάλων και Κοζάνης, τον περιφερειάρχη, τον δασάρχη, τον μητροπολίτη (ο οποίος του ευχήθηκε… «καλό κουράγιο» και να μην ξεχνά τον λαό, ώστε να μπορεί να τους κοιτάζει στα μάτια), την ηγεσία των κομματικών οργανώσεων, νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. «Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία» είπε χειροκροτούμενος. Κάποιος τόλμησε να πει ότι κάτι τέτοιο είχαν ακούσει να το λέει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πλην όμως ουδείς έδωσε σημασία.
nnn
Δεν έδωσαν σημασία στη Ζωή, ούτε στους τότε λόγους της, διότι είχαν έναν πρωθυπουργό στα μέρη τους. Και θεώρησαν χρυσή την ευκαιρία να του μεταφέρουν και ορισμένα αιτήματα («ρουσφέτια» τα λέγαμε επί Δεξιάς). Για παράδειγμα του ζήτησαν να παραμείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του στον επερχόμενο ανασχηματισμό, ως ο πλέον επιτυχημένος υπουργός. Του ζήτησαν (και υποσχέθηκε πως θα το κάνει) να αφαιρέσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τα δασαρχεία και να τα εντάξει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά όταν του ζήτησαν να υπάρξει μια ενωτική εκδήλωση για τον Γράμμο και να μεταφερθούν οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων της εθνικής αντίστασης με πούλμαν στο οποίο να επιβαίνει και ο ίδιος εξέφρασε απορία: «Μα να τους βάλουμε στο ίδιο πούλμαν, γίνεται;». Βεβαίως δεν ξέχασε και το Γεφύρι της Αρτας. Η Ολγα Γεροβασίλη επέλεξε ένα ταβερνάκι εκεί κοντά και πήγαν όλοι μαζί συναδελφωμένοι και εθνικά υπερήφανοι να τσιμπήσουν κανένα κοψίδι.


To δείπνο Σαμαρά στη Ρόδο

Εμοιαζε με προσκλητήριο από τα παλιά. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κάλεσε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας της Ρόδου (και κατ’ επέκταση της Δωδεκανήσου) για δείπνο με θαλασσινά και πολιτική συζήτηση. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο σε κεντρικό ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί οι πάντες μετά συζύγων ευχόμενοι ο ένας στον άλλον «Χρόνια πολλά, Καλή Παναγιά». Πρώτος στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, μαζί με την Ευγενία Μανωλίδου που είχαν έρθει στη Ρόδο την προηγούμενη και έβγαζαν αγκαλιασμένοι σέλφι στις παραλίες, δήθεν ότι η παρουσία τους στο νησί ήταν αποκλειστικά για διακοπές. «Εγώ ήρθα στη Ρόδο με τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, την πεθερά μου και τον σκύλο μου για διακοπές» έλεγε. Ηταν εκεί πρώην βουλευτές όπως οι Β. Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη (που έφυγε από τη ΝΔ, πήγε στους ΑΝΕΛ και επανήλθε στη ΝΔ), ο πολιτευτής Ι. Παππάς, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας δεν παρέστη, αν και εκλήθη, επειδή υπήρχε απαγορευτικό από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν.
nnn
Το δείπνο έγινε χωρίς να ενημερωθεί η ηγεσία της ΝΔ και όταν το πληροφορήθηκε από την Κρήτη όπου βρισκόταν προσπαθούσε να μάθει λεπτομέρειες και κυρίως εάν συζητήθηκε σε αυτό το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πλήρωσε και το τον λογαριασμό, έβαλε τις συζύγους να καθίσουν σε διαφορετικό τραπέζι ώστε να διεξάγεται άνετα η συζήτηση και η Γεωργία Σαμαρά κάθισε δίπλα στην Ευγενία Μανωλίδου, η οποία όλο το βράδυ φαινόταν αγριεμένη με τη συμπεριφορά των Συριζαίων έναντι του συζύγου της στη Βουλή. Η μοναδική στιγμή που διεκόπη η συζήτηση ήταν όταν άρχισε η μετάδοση της χρυσής προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια. Το χάρηκαν, είπαν «ευχαριστούμε, Λευτέρη» και ξανακάθισαν. Στην αρχή η συζήτηση αφορούσε ιστορίες του παρελθόντος, πόσο καλά τα πήγε τότε η κυβέρνηση και πόσο δίκαιο είχαν. Εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προκηρύξει πρόωρες εκλογές: «Αν κάνει εκλογές τώρα, το πολύ ίσαμε τα Χριστούγεννα, είναι πιθανόν να περισώσει ένα 20% της εκλογικής του δύναμης. Αν το καθυστερήσει όμως ίσως να επιστρέψει στο 5% ή το πολύ, ανάλογα με τη συγκυρία, στο 10%» είπε. Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές. Πάντως ήταν όλοι προσεκτικοί. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον κ. Γεωργίου, ούτε για την ηγεσία της ΝΔ.

Τα greek statistics στο Eurogroup

Το θέμα του κ. Γεωργίου πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία θα απασχολήσουν, πέραν της συζήτησης για το χρέος, όπως με πληροφορούν τις εργασίες του Euro working Group στις 29 Αυγούστου, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Στο πρώτο θα συμμετάσχει ο Γ. Χουλιαράκης, από τον οποίο θα ζητηθούν εξηγήσεις για την τροπή που πήρε η υπόθεση Γεωργίου στην Αθήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι προβληματική την όλη εξέλιξη (με την αναίρεση της υποθέσεως) δεν δέχονται σε καμία περίπτωση ότι με την άποψή τους, επεμβαίνουν στην Δικαιοσύνη και επιθυμούν να ολοκληρωθεί η υπόθεση έως τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτο-δοξάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα θα σας διηγηθώ πως την κυβέρνηση… «δοξάζει» ο ένας στον άλλον. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, τον Δεκαπενταύγουστο ο Παν. Κουρουμπολής δέχεται ένα ευχετήριο τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Τι το κακό θα πείτε που ο πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον υπουργό για να του ευχηθεί χρόνια πολλά για την εορτή του; Τίποτα. Αλλά το τηλεφώνημα, όπως έμαθα, επεκτάθηκε και πέραν των ευχών. Ο κ. Τσίπρας έδειξε την ευαρέσκειά του για τη συνέντευξή του έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε κυριακάτικη εφημερίδα: «Τα είπες πολύ καλά εύγε» του είπε, κάνοντας τον κ. Κουρουμπλή να καμαρώσει. Τι ήταν όμως αυτό που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό απ΄όλη την συνέντευξη; Ηταν, όταν ο πρώτος τη τάξει υπουργός του τον χαρακτήρισε «εχέφρονα άνθρωπο» και ότι δεν οδηγήσει την χώρα πρόωρα σε εκλογές. Εως τώρα ουδείς αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «εχέφρων». Τον έχουν στολίσει με διάφορα επίθετα άλλα καλά, άλλα κακά, αλλά «εχέφρων» κανείς δεν τόλμησε να τον χαρακτηρίσει. Ο κ. Κουρουμπλής όμως στις ιδιωτικές συζητήσεις του δεν παραλείπει κάθε φορά να «δοξάσει» τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι μεγάλος ηγέτης με κοφτερό πολιτικό μυαλό. Και μετά απ΄όλα αυτά, εμφανίζεται κάτι περισσότερο από βέβαιος ότι θα παραμείνει στο θέση του στον επερχόμενο ανασχηματισμό.

HeliosPlus