Και οι κρίνοντες κρίνονται. Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στον χώρο της Δικαιοσύνης. Διαπιστώνει συγκεκριμένα ότι έχουν καταστήσει τη Δικαιοσύνη εργαλείο σκοπών και επιδιώξεων. Πολλοί πιστεύουν πλέον ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει δικαιοκρατία. Τα πράγματα αρχίζουν να προκαλούν γενικότερες ανησυχίες ακόμα και εντός του δικαστικού και του εισαγγελικού σώματος για το πώς χειρίζεται τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση. Οι περιπτώσεις που καταγράφονται καθημερινώς, με ρυθμό πολυβόλου, όπως αναιρέσεις δικαστικών αποφάσεων, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων υποψηφίων καναλαρχών, ποινικές διώξεις εισαγγελικών λειτουργών, επιβολή πειθαρχικών μέτρων κ.τ.λ., είναι κραυγαλέες και μόνο με αυτές της εποχής Κουτσόγιωργα θα μπορούσαν να συγκριθούν. Υπάρχουν ορισμένες επίμονες και προφανείς συμπτώσεις. Οι προτεραιότητες φέρ’ ειπείν της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου συμπίπτουν με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης που συνδέονται με τηλεοπτικές άδειες, την ίδια τη Δικαιοσύνη, τους εκδότες, τις τράπεζες κ.τ.λ.
***
Αυτή ακριβώς η κυβερνητική μέθοδος, της χρησιμοποίησης δηλαδή της Δικαιοσύνης ως εργαλείου για την αξιοποίηση κομματικών επιδιώξεων με σκοπό το γάντζωμα στην εξουσία, δεν συναντάται σε άλλες χώρες που είχαν αριστερή διακυβέρνηση, αλλά πρόκειται για μια καθαρά ελληνική πατέντα αριστερής εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει τίποτε το δημιουργικό να επιδείξει. Ούτε υπερασπίζεται τα βασικά συμφέροντα των φτωχών, ούτε προσπαθεί να μειώσει την ανεργία, ούτε ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη, ούτε καν στοχεύει στη δίκαιη κοινωνική πολιτική. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η καταστροφή της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, η αύξηση της ανασφάλειας και η στοχοποίηση των επιχειρηματιών. Ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος θέλησε (για ευνόητους λόγους) να κρατήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν τούτο το διάστημα στη Δικαιοσύνη «πρωτοφανή και ανησυχητικά», τα οποία αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Είπε μάλιστα (και ίσως αυτό να είναι το σοβαρότερο) ότι οι πρόσφατες επιλογές στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης έγιναν με συγκεκριμένους πολιτικούς και κομματικούς στόχους. Και ήδη τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών γίνονται καθημερινώς ορατά.
***
Και μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη Δικαιοσύνη, συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τις δικαστικές ενώσεις ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Τι τους είπε; Οτι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, όπως το Σύνταγμα θέλει να είναι, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και τους προέτρεψε, έστω και με κάποιες μικρές δυνατότητες ανεξαρτησίας που μπορεί να έχει, να την αφήσουν να λειτουργήσει μόνη της. Χωρίς παρεμβάσεις σε νόμους ή σε επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Τι του απάντησαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς; Οτι συμφωνούν απολύτως, με την προϋπόθεση να έχουν τις δυνατότητες ώστε να ενεργούν με ανεξαρτησία στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος. Από τη θεωρία όμως ως την πράξη υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.
***
Ολα έγιναν για το Mega
Αόκνως, εν μέσω θέρους και με κλειστή τη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Ο μόνος που παρέμεινε στο Μαξίμου ασχολούμενος αποκλειστικά με αυτό είναι ο Νίκος Παππάς ωσάν να είναι το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα. Τέτοια είναι η σπουδή που επιδεικνύει ο υπουργός-καναλάρχης για τις άδειες. Υπό κανονικές συνθήκες, όπως λένε οι γνωρίζοντες, σε μια ευνομούμενη χώρα ένας τέτοιος διαγωνισμός θα έπρεπε να αφορά τη δημοπράτηση ενός δημόσιου περιουσιακού στοιχείου και η κυβέρνηση φρόντισε, όπως κατήγγειλε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, να τον μετατρέψει σε ένα κακοστημένο σόου με «καλούς» και κακούς», σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και απόλυτου ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου και της πληροφόρησης. Ισως να πέρασε απαρατήρητο μέσα στον Αύγουστο αλλά ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης (τον οποίο είχαν αποκλείσει) κατάφερε και μπήκε και πάλι στο παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών. Και πώς να έμενε έξω… Κοτζάμ υπουργός Αμυνας, «ο αδελφός» (όπως αποκαλεί ο Πρωθυπουργός τον υπουργό και αντιστρόφως), στήριξε τον επιχειρηματία και εξακολουθεί να τον στηρίζει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλο το δυναμικό του Ιβάν Σαββίδη για τον τηλεοπτικό σταθμό προέρχεται από στενούς συνεργάτες του Πάνου Καμμένου. Ούτε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Γ. Κούσουλας έμεινε απ’ έξω. Τον προορίζουν για διευθυντή ειδήσεων. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, όλα έγιναν για να αποκλειστεί το Mega και μόνον αυτό. Ακόμα και αυτή η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων που είχε αποκλειστεί μπήκε και πάλι στο παιχνίδι διεκδίκησης των αδειών.
***
Η έκπληξη της Μαρέβας
«Συγγνώμη, Κυριάκο, μπορείς να μου πεις τι τους έχεις κάνει εδώ πέρα και όλοι σε λατρεύουν;». Την ερώτηση αυτή έκανε η Μαρέβα Μητσοτάκη στον Κυρ. Μητσοτάκη μετά τις «εκδηλώσεις λατρείας», όπως τις χαρακτήρισε, που είδε για τον σύζυγό της στα Χανιά, όπου το ζεύγος παραθερίζει με τα παιδιά του. Η Μαρέβα, η οποία έχει ζήσει και άλλες διαφορετικές καταστάσεις στα Χανιά με τους Μητσοτάκηδες, δεν πίστευε στα μάτια της πόσο θερμά υποδέχονταν τον σύζυγό της οι Χανιώτες, αλλά και στη Νότια Κρήτη όπου πήγαν εκδρομή. Το ερώτημα βεβαίως έμεινε αναπάντητο, γιατί ουδείς ακόμη γνωρίζει τι πρόλαβε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στα Χανιά. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει στα Χανιά και αντιγράφει τον πατέρα του επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Καθημερινώς κάνει τη βουτιά του στο Μαράθι, πίνει σφηνάκια ρακί, προχωρεί σε διατροφικές παρασπονδίες με κρητικούς μεζέδες, κάνει περιπάτους και γενικά ακολουθεί πιστά τα βήματα του πατέρα του. Οσο για τη Μαρέβα, το έχει ρίξει στο διάβασμα. Διαβάζει ένα βιβλίο που πήρε βραβείο Πούλιντζερ, του Ανταμ Τζόνσον, με τίτλο «The Orphan Master’s Son». Το διάβασμά της διεκόπη την Πέμπτη το μεσημέρι από τον γιο της, που της είπε ότι συνταξίδευε στο αεροπλάνο με τον Βασ. Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων την περασμένη εβδομάδα είχε απευθύνει πρόσκληση για δείπνο με γεμιστά από τα χεράκια της γυναίκας του Νατάσας και με ψάρια στο ζεύγος Τσίπρα, πλην όμως ο Πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε. Και έτσι είπε: Γιατί να κάτσω στην Αθήνα Δεκαπενταύγουστο περιμένοντας τηλεφώνημα από τον Τσίπρα; Ας πάω στα Χανιά να κάνω κανένα μπανάκι.
***
Ο Θεοδωράκης στο Λονδίνο
Ταξίδι-αστραπή στο Λονδίνο πραγματοποίησε, όπως έμαθα, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τώρα πιθανόν να διερωτηθείτε τι γύρευε αυγουστιάτικα στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με στελέχη του που πρωτοστατούν στην καμπάνια «Είμαι και εγώ εδώ» και διεκδικούν ψήφο για τους Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Η καμπάνια θα συνεχιστεί με εκπλήξεις και το φθινόπωρο σύμφωνα με τις «αποφάσεις του Λονδίνου». Και μια και βρέθηκε στο Λονδίνο βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Κέβιν Φέδερστοουν που κατέχει την έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE). Ο κ. Κέβιν πρόσφατα εξέδωσε –μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ –το βιβλίο «Πρωθυπουργοί και το παράδοξο της εξουσίας στην Ελλάδα».
Ο Ευκλείδης έχει έγνοιες
Τον ύπνο του έχει χάσει μαθαίνω ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραθερίζει στην Πάργα. Μπορεί τα απολογιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έλαβε στις 10 Αυγούστου να έδειξαν πως το σύνολο των εσόδων το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 ξεπέρασε τον στόχο, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα δεν πήγαν αντίστοιχα καλά.
***
Εχει διαπιστωθεί πως χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά ως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, χάνουν τη ρύθμιση διότι δεν προλαβαίνουν να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους μέσα σε προθεσμία 15 ημερών.
***
Σε σύνολο 1.000.000 οφειλετών που μπήκαν στις 100 δόσεις από τον Απρίλιο ως και σήμερα έχει χάσει τη ρύθμιση περίπου το 8%, ήτοι 81.000 φορολογούμενοι. Αυτοί πιθανώς να διπλασιαστούν ως το τέλος του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ