Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης έχει μεταφερθεί στον επάνω όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς όμως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη. Χρέη πραγματικών υπουργών Ανάπτυξης εκτελούν δύο άλλοι υπουργοί, οι πλέον έμπιστοι του Πρωθυπουργού, οι Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης (φωτογραφία). Τα γραφεία τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, επάνω από το πρωθυπουργικό γραφείο, και από εκεί περνούν σχεδόν καθημερινώς, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επισήμως το παραμικρό, υποψήφιοι επενδυτές για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για κάθε λογής επενδύσεις. Αλλος θέλει να κάνει μια επένδυση με ανεμογεννήτριες, άλλος για φωτοβολταϊκά ή ακόμη και για να δημιουργήσει μια επιχείρηση. Με δυο λόγια, αντί όλοι αυτοί να πάνε στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, φαίνεται πως για να είναι σίγουροι ότι θα εισακουστούν και θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους πηγαίνουν απευθείας στο Μαξίμου και καταθέτουν τα επενδυτικά τους σχέδια στους Παππά και Φλαμπουράρη. Ακόμη και όταν επισκέφθηκε το Μαξίμου ο Τόνι Μπλερ ως εκπρόσωπος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας δεν πέρασε από το γραφείο του κ. Τσίπρα, αλλά πήγε να συναντήσει τον κ. Παππά. Ολα αυτά, βεβαίως, προκαλούν κάποιες απορίες. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί ατύπως (αλλά ενεργώς) στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπουργείο με δύο υπουργούς Επικρατείας; Και ο (κανονικός) υπουργός Ανάπτυξης πώς αντιδρά όταν τον υποκαθιστούν άλλοι υπουργοί;


Οπου φύγει φύγει…

Το σύνθημα για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις των πολιτικών το έδωσε το κλείσιμο της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός μετακόμισε ήδη στο εξοχικό σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο και θα περάσει λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο στη γενέτειρά του στο Αθαμάνιο Αρτας: «Του το ζήτησαν τα παιδιά του, έχει εκεί μια πλατεία και τους αρέσει να παίζουν», όπως μου εξήγησε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του. Το χωριό του Πρωθυπουργού προσφέρεται για περιπάτους, όπως ο ίδιος λέει, και απέχει 64 χιλιόμετρα από την Αρτα και μόλις 15 χιλιόμετρα από τον Αχελώο. Στις 25 Αυγούστου θα βρεθεί στην Ιταλία, ως παρατηρητής της Συνόδου των Σοσιαλιστών του Νότου, έπειτα από πρόσκληση του ιταλού πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης θα πάει λίγες ημέρες στα Χανιά, ο Στ. Θεοδωράκης θα πηγαινοέρχεται στην Κρήτη, αν και, όπως λέει, θα παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα στην Αθήνα, δραττόμενος της ευκαιρίας να είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος που θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα όταν οι άλλοι θα λείπουν. Λέτε να έχει κάτι στο μυαλό του; Η Φώφη Γεννηματά είναι κάπου στον Αγιο Νικόλαο στο Λασίθι. Ο Δημ. Κουτσούμπας βρίσκεται στις παραλίες του Θεολόγου και της Λαμίας. Από τους βουλευτές, άλλοι πήγαν στις εκλογικές τους περιφέρειες και άλλοι (όπως η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) μακριά από αυτές, φοβούμενοι πιθανή κατακραυγή από τους ψηφοφόρους τους. Πολλοί νεοδημοκράτες προτίμησαν τις Κυκλάδες (Μύκονο, Σαντορίνη) ή τα Δωδεκάνησα (Πάτμο, Ρόδο, Κω).


Η υφαρπαγή από το ΤΑΙΠΕΔ

Λίγοι το πρόσεξαν, αφού έγινε νύχτα με μια βιαστική τροπολογία, την τελευταία στιγμή που έκλεινε η Βουλή, αλλά υπήρξε συνδυασμένη ενέργεια «υφαρπαγής» περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τα λεγόμενα «προσφυγικά» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, που είχαν περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ και επρόκειτο να πωληθούν. Αλλά με τροπολογία, για την οποία φρόντισε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, πέρασαν στον έλεγχο της Περιφέρειας. Δηλαδή, στην αρμοδιότητα της Ρένας Δούρου. Και ιδού τι θα απογίνουν. Από τα οκτώ ακίνητα, τα δύο ανήκουν σε ιδιώτες και θα ανακαινιστούν. Αλλα δύο θα μεταβιβαστούν στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» ώστε να διαμένουν εκεί συγγενείς καρκινοπαθών. Αλλα δύο επίσης θα μεταβιβαστούν στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να παραμένουν εκεί χρόνια πάσχοντες, προκειμένου να μη δεσμεύουν κλίνες στο νοσοκομείο. Και τα υπόλοιπα δύο θα μετατραπούν σε μουσείο («σε αυτά φαίνονται ακόμη τα ίχνη από τις σφαίρες στους τοίχους τους», όπως μου εξήγησαν). Ετσι, ξαφνικά, το ΤΑΙΠΕΔ έχασε σε μια νύχτα ακίνητα και όχι μόνον. Με την ίδια τροπολογία πέρασε επίσης στην κυριότητα της Περιφέρειας από το ΤΑΙΠΕΔ και ο Φαληρικός Ορμος. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, εκεί θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, πλαζ με ελεύθερη πρόσβαση, μαρίνα, γήπεδα κ.τ.λ.
Το τζαμί και ο Αδωνις

Δύο φορές είχε ψηφίσει στη Βουλή εναντίον της κατασκευής τεμένους ο Αδωνις Γεωργιάδης και επιχειρηματολόγησε για τη στάση του. Αυτή τη φορά, όμως, όταν ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας, τι να έκανε; Ψήφισε. Αλλά πώς ψήφισε… Κρύφτηκε στα πίσω έδρανα, τα επονομαζόμενα και ορεινά (εκεί όπου συνήθως δεν εστιάζουν οι τηλεοπτικές κάμερες) και είπε ένα «ναι» που μόλις ακούστηκε. Τι ήθελε να το πει; Αρχισε αμέσως από γαλάζιους βουλευτές το πείραγμα: «Αντε, τώρα θα πουλάς από την τηλεόραση και το Κοράνι» ή «με ένα «ναι» άλλαξες τα πιστεύω σου» και πολλά άλλα, κάνοντας τον Αδωνι να φύγει από την Ολομέλεια της Βουλής τρέχοντας. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος, να σημειώσω, ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να απέχει, για λόγους συνειδήσεως, από την ψηφοφορία, πλην όμως ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας και αναγκάστηκε να ψηφίσει. Και αυτός από τα ορεινά της Βουλής, με ένα ξεψυχισμένο «ναι».

HeliosPlus