Σε περιόδους κρίσης και μείωσης μισθών και συντάξεων υπάρχει μια ομάδα τεχνοκρατών (ας τους ονομάσουμε έτσι) που αμείβεται καλά. Πολύ καλά, θα έλεγα. Πρόκειται για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τις αμοιβές των οποίων θα καθορίζει εφεξής η Επιτροπή Αξιολόγησης (Selection Panel). Τι σημαίνει αυτό; Με τα ισχύοντα δεδομένα η ετήσια αμοιβή του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ Γ. Μιχελή καθορίζεται σε 105.000 ευρώ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εισπράττουν από 30.000 ευρώ ο καθένας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής 129.000 ευρώ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος 110.000 ευρώ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής 99.000 ευρώ. Εκείνο που έμαθα είναι ότι οι αμοιβές αυτές τίθενται πλέον υπό την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΤΧΣ, η οποία και θα καθορίζει το εύρος των αμοιβών του συνόλου των μελών του Ταμείου. Ετσι κάθε φορά που θα διορίζεται κάποιο νέο μέλος είτε στο Γενικό Συμβούλιο είτε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ το Selection Panel θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών και την αμοιβή εντός του προκαθορισμένου εύρους αμοιβών. Οπως με πληροφορούν, το Selection Panel θα επαναξιολογήσει και τις υφιστάμενες αμοιβές. Δηλαδή, είτε θα πάνε πιο πάνω (όπως τα περισσότερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου επιθυμούν) είτε πιο κάτω. Ετσι, αν συμβεί αυτό, οι αμοιβές του προέδρου αναμένεται να αυξηθούν, ενώ το τι θα γίνει με τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής (αυτός, δηλαδή, που αμείβεται με 129.000 ευρώ) θα καταδειχθεί ως τις 18 Οκτωβρίου, όταν τοποθετηθεί και ο καινούργιος CEO.


Το μυστήριο με τον Κορεάτη

Υπάρχει όμως και ένα άλλο golden boy που αμείβεται καλά αλλά οι αποδοχές του φυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση. Γιατί άραγε; Πρόκειται για τον Κορεάτη κ. Κιμ (σκίτσο), σύμβουλο του Ευ. Τσακαλώτου, για τον οποίο ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβουλεύει τον υπουργό και κυρίως πόσα χρήματα εισπράττει για τις συμβουλές που δίνει. Και όμως τον κ. Κιμ τον συναντάς παντού. Πότε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, πότε σε ειδικές αποστολές, πότε μαζί με τον υπουργό σε σημαντικές συναντήσεις που έχει εντός ή εκτός της χώρας. Παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν ερωτήσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο μισθός του δεν ανακοινώνεται.


Η πρώτη κομματική πειθαρχία του Κυριάκου

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το τέμενος στην Αθήνα. Και τούτο γιατί πολλοί βουλευτές της ΝΔ βρίσκονταν στις παραλίες και σε νησιά και δεν θα εμφανίζονταν στη Βουλή για να ψηφίσουν και, το σημαντικότερο, ο Μάκης Βορίδης ζήτησε συνάντηση μαζί του και του είπε ότι λόγω συνειδήσεως δεν μπορεί να ψηφίσει το τέμενος στην Αθήνα. Προκλήθηκε εκνευρισμός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνέπεια μετά την απόφαση για κομματική πειθαρχία άλλοι να επιστρέφουν άρον-άρον από τις παραλίες για να ψηφίσουν, άλλοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το νησί να στέλνουν επιστολική ψήφο και άλλοι αλλάζοντας ιδέα να ζητούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.


Με ένα ροζ φόρεμα

Την προηγούμενη φορά, όταν διεξαγόταν συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, άνοιξε η πόρτα όπου βρίσκονται τα υπουργικά έδρανα και εισήλθε ένας κύριος ντυμένος στα άσπρα (σαν «παγωτατζής», όπως είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς) και στρογγυλοκάθισε στις θέσεις όπου κάθονται οι υπουργοί. Επαιξε λίγο με τα κινητό του και εν συνεχεία αποχώρησε έτσι όπως ήρθε, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος ήταν και τι δουλειά είχε εκεί μέσα. Τις προάλλες εντοπίστηκε υπουργός (Ν. Ξυδάκης) να φέρνει μαζί του και τον… φραπέ του στα υπουργικά έδρανα. Χθες άνοιξε και πάλι η πόρτα και εισήλθε μια ωραιοτάτη κυρία με μίνι ροζ φόρεμα και κάθισε στα υπουργικά έδρανα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναξαν ποια είναι αυτή προκαλώντας την οργή του προεδρεύοντος Δ. Κρεμαστινού, ο οποίος και έδωσε εντολή απομάκρυνσής της. Ορισμένοι έλεγαν ότι πρόκειται για βοηθό του Γ. Σταθάκη, άλλοι ότι ήταν απλώς μια περίεργη που ήθελε να παρακολουθήσει τη συζήτηση από τα υπουργικά έδρανα.
Θερινό Νταβός

Ο δρόμος για την αναζήτηση επενδυτών έφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα στην Παλαιστίνη. Λέει ότι υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για κατασκευαστικά έργα στη χώρα μας. Ο «υπουργός των Επενδύσεων» με τις φοβερές ιδέες ετοιμάζει και κινηματογραφική παραγωγή για το περίφημο «Θερινό Νταβός» που πρότεινε, πλην όμως ελάχιστοι ως τώρα έδειξαν ενδιαφέρον. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες παραγωγές, ο υπουργός είπε ότι θα παρακαλέσει έναν τηλεοπτικό σταθμό που δεν κατονόμασε να του ετοιμάσει ένα CD για το «Θερινό Νταβός».


Το νησί της γαστρεντερίτιδας

Πρόκειται για ίωση ή για αλλοιωμένα τρόφιμα και κακής ποιότητας νερό; Οπως και να έχει το πράγμα, ένα ολόκληρο νησί, η Ρόδος, υποφέρει αυτές τις ημέρες από αλλεπάλληλα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν ασθενείς στα επείγοντα τη στιγμή που στο Νησί των Ιπποτών βρίσκονται χιλιάδες τουρίστες. Γίναμε διεθνώς ρεζίλι.

HeliosPlus