Ολοι οι διάλογοι που γίνονται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, φωτογράφων και διαπιστευμένων δημοσιογράφων, είναι διάλογοι ελεγχόμενοι. Δηλαδή και ο Πρόεδρος αλλά και οι συνομιλητές του έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για το τι ακριβώς θα πουν δημοσίως, ώστε να δοθούν τα πρέποντα μηνύματα. Τι γίνεται όμως μόλις φύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες και ο σεφ του Προεδρικού Στέφανος (εκ Καλαμάτας) φέρνει τον φρέσκο χυμό από πορτοκάλια και νεράντζια του προεδρικού κήπου; Τι είδους συζητήσεις γίνονται άραγε στο ερμητικά κλειστό προεδρικό γραφείο, χωρίς γραμματείς ή πρακτικογράφους, με μόνους μάρτυρες τις εικόνες αγίων που το διακοσμούν και τα νομικά βιβλία του Προέδρου; Να, πάρτε για παράδειγμα τη συνάντηση που είχε ο Πρ. Παυλόπουλος με τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα (φωτογραφία από τη συνάντησή τους), λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα ο Νίκος Παππάς. Ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες ξεκίνησε με καλοκαιρινή διάθεση με το εάν βρισκόμαστε σε στάδιο διακοπών και συνεχίστηκε με τις διαπιστώσεις Στουρνάρα ότι είναι θετικότερες οι εξελίξεις, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ότι οι φόροι δεν φτάνουν να φέρουν ανάπτυξη.
nnn
Οταν έσβησαν οι προβολείς και έμειναν εντελώς μόνοι οι δύο «παλιόφιλοι», όπως αποκαλούνται (αφού είχαν συνεργαστεί στενά στην περίοδο των 17ωρων διαπραγματεύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να μας έρθει στο κεφάλι το πιο σκληρό μνημόνιο), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για δύο πράγματα: Πρώτον, για τον λεγόμενο «αφελληνισμό» των τραπεζών και δεύτερον, για τα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών. Ειδικά για το πρώτο ζήτημα ο κ. Στουρνάρας έμαθα ότι είπε στον Πρόεδρο: «Ποιος αφελληνισμός; Από τα 33 μέλη οι τρεις είναι ομογενείς και οι άλλοι τριάντα ελληναράδες». Οσον αφορά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε λεπτομέρειες, με τον κ. Στουρνάρα να του λέει ότι σαφώς θα επηρεάσουν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Απετάξαντο τον… κουμπάρο

Πρώτα ήταν ο Π. Καμμένος που γύρισε την πλάτη στον κουμπάρο του, στον υποψήφιο καναλάρχη Χρ. Καλογρίτσα. Οπως ενθυμείσθε είπε ότι δεν πρέπει να χορηγούνται τηλεοπτικές άδειες σε εργολάβους. Εν συνεχεία ήρθε η ώρα του έτερου κουμπάρου του κ. Καλογρίτσα, του υπουργού Μεταφορών Δικτύων κ.τ.λ. Χρ. Σπίρτζη. Και αυτός τον αποποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ηταν η ώρα που ο Κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε στη Βουλή πώς είναι δυνατόν να κόβεται σε πολλά κομμάτια ένα οδικό έργο μόλις 75 χιλιομέτρων (Πατρών – Πύργου) μόνο και μόνο για να πάρει μέρος και ο κ. Καλογρίτσας. Ο κ. Σπίρτζης (που όπως μαθαίνω άρχισε ήδη τις διαβουλεύσεις ώστε να παραμείνει στο πόστο του στον επερχόμενο ανασχηματισμό –γιατί λέει ότι έχει… έργο να ολοκληρώσει) σηκώθηκε και είπε ότι τον κατηγορούν ότι είναι κουμπάρος του Καλογρίτσα, ενώ ο στενότερος συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ. Οσο για τη δική του κουμπαριά και γιατί ευνοείται από το σπάσιμο του έργου, ο υποψήφιος καναλάρχης δεν είπε κουβέντα.


Οι τρεις παράδες του Βαρουφάκη

Ε, λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης αρχίζει και εγκαταλείπει σιγά-σιγά τις χλιδάτες συνήθειες, όπως για παράδειγμα τα καλοκαίρια στη βίλα του στην Αίγινα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που λένε ότι δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει στην Αίγινα. Υπάρχει και η κατακραυγή του κόσμου. Ετσι, αφού υποσχέθηκε ότι θα κάνει δικό του κόμμα και ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Eurogroups, πήρε με τη μηχανή του τη Δανάη και πήγαν φιλοξενούμενοι (στον αδελφό της γυναίκας του) στις Σπέτσες. Το βράδυ της Δευτέρας, όταν η κίνηση στην Ντάπια κόπασε, έσκασε μύτη στο εστιατόριο On the Verandah του Poseidonion Grand Hotel για ένα ρομαντικό δείπνο με τη γυναίκα του. Ουδείς όμως ασχολήθηκε μαζί του. Αλλά και στο φαγητό του ο Γιάνης είναι παράξενος. Ιδού τι παρήγγειλε: Ξεκίνησε με σαλάτα «Βόλτα στο μποστάνι» που περιλαμβάνει βιολογικά λαχανικά σε διάφορες υφές. Συνέχισαν με ορεκτικό Red hot Chilli σαγανάκι που περιλαμβάνει γαρίδα bloddy ούζο. Για κυρίως πιάτο ο Γιάνης παρήγγειλε «Τραγανή Σπετσιώτα» με λαβράκι, χωριάτικο ψωμί, ντομάτες και βασιλικό. Η Δανάη παρήγγειλε σφυρίδα α λα πολίτα που συνοδεύεται από αγκινάρα, άνηθο και όστρακα. Για το τέλος παρήγγειλαν… «Γαλακτομπούρεκο σε αποδόμηση», γλυκό που περιέχει καραμέλα, κραμπλ σιμιγδάλι και μανταρίνι. Και εκεί που έδειξε τον… ακτιβισμό του στο ποτό ήταν όταν ζήτησε να του ανοίξουν το κρασί «Τρεις, τρεις παράδες» από το κτήμα Γ. Κοκοτού. Εφαγαν, πλήρωσαν και έφυγαν χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί, ούτε τα γκαρσόνια δεν τους έδωσαν σημασία.


Ο πολιτικός που μισεί τις διακοπές

Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν πάει ποτέ διακοπές. Δεν του αρέσουν. Προτιμά το γραφείο του, το διάβασμα, την περισυλλογή, όπως λένε οι συνεργάτες του. Τον Δεκαπενταύγουστο θα πάει στην Παναγία Σουμελά. Οχι στην Τήνο. Οταν ρωτήθηκαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αν ο κ. Τσίπρας θα μετάσχει στους εορτασμούς της Μεγαλόχαρης, απάντησαν κοφτά: «Θα βρίσκεται σε διακοπές, φεύγει στις 11 Αυγούστου». Κάποιοι θυμήθηκαν τα περιστέρια που άφησε ελεύθερα στην εορτή των Θεοφανίων. Αλλά τότε ήταν αντιπολίτευση, ήθελε να πείσει τον κόσμο.

HeliosPlus