Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες –καλοκαιριάτικα –η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει με 200 ψήφους την απλή αναλογική ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές, προχώρησε σε μια επικοινωνιακή φιέστα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εγκαινίασε ένα άδειο νοσοκομείο στη Σαντορίνη το οποίο (μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε) στελεχώνεται με προσωπικό από το Αττικό, ενώ ανακοίνωσε μέτρα –κοροϊδία –κοινωνικής πολιτικής (π.χ. σου παίρνω 300 ευρώ τον μήνα από επικουρική ή ΕΚΑΣ αλλά σου δίνω 50 ευρώ για φάρμακα). Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έφτασε να κόψει την κορδέλα του αεροδρομίου της Πάρου το οποίο κατασκευάστηκε ουσιαστικά επί Σημίτη –το κτίριο των επιβατών χρηματοδοτήθηκε από την Aegean και την τοπική κοινωνία.
Ετσι όπως πάμε θα αρχίσουν τους πανηγυρισμούς και για τις ηλεκτρονικές πινακίδες που μπήκαν σε κάποιες στάσεις λεωφορείων. Ωστόσο με τη δοκιμασμένη στρατηγική της κορδέλας και των πολιτικών πρωτοβουλιών (ασχέτως αν είναι τουφεκιές στον αέρα) η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει έργο. Και να σκεπάσει ειδησεογραφικά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, την άνοδο στις τιμές των αγαθών, τα νέα φορολογικά μέτρα, τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας με την αυγουστιάτικη επιχείρηση ξαναμοιράσματος της τράπουλας των τηλεοπτικών αδειών (ακόμη κι αν κάποιοι από τους μνηστήρες έχουν περισσότερες σχέσεις με τη Δικαιοσύνη και την αριστεροδεξιά διαπλοκή παρά με τα ΜΜΕ) θέλει να φιλοτεχνήσει την εικόνα του πολεμίου των μεγάλων συμφερόντων και να κρατήσει ζεστή την επιλογή των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που πετύχει κάτι θετικό για το χρέος το φθινόπωρο. Ή αντιθέτως αν αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης με την τρόικα θα συντρίψει μεσοπρόθεσμα την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εναλλακτικά, είναι φανερό ότι με τα κολλητιλίκια που έχει αποκτήσει ο κ. Τσίπρας με τον πρόθυμο για όλα κ. Λεβέντη ελπίζει να διευρύνει πρακτικά την κυβερνητική πλειοψηφία της στη Βουλή ώστε να αποτρέψει τυχόν ατύχημα στην περίπτωση που υπάρξουν νέες δύσκολες ψηφοφορίες, π.χ. στα εργασιακά.
Συμπέρασμα: δεδομένου ότι η κατάσταση στην οικονομία παραμένει στάσιμη, η μακροημέρευση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν έναντι του κ. Τσίπρα οι δανειστές. Οι οποίοι –πάντως –έκαναν, λόγω Brexit, τα στραβά μάτια στα πρόσφατα δημοσιονομικά ολισθήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ