ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ του κολυμβητηρίου έχουν την ευρύτερη συμμετοχή στην ολυμπιακή ομάδα. Σε σύνολο 91 αθλητών και αθλητριών, 30 συμμετοχές (ποσοστό 30%). Τα αθλήματα είναι τέσσερα (κολύμβηση των δύο χώρων, κολυμβητηρίου 13 και 2 ανοικτής θάλασσας –open water κατά τα διεθνή καθιερωμένα -, υδατοσφαίριση 13 και συγχρονισμένη κολύμβηση 2. Κατά την ιστορική σημειολογία η κολύμβηση ως ολυμπιακή παρουσία χρονολογείται από το 1896 στην πρωτοπορία του ελληνικού αθλητισμού, ενώ η υδατοσφαίριση είναι το ομαδικό άθλημα με τις περισσότερες –από το 1920 –ολυμπιακές συμμετοχές (15).
nnn
Η ΑΝΑΦΟΡΑ στη σωματειακή ταυτότητα εντυπωσιάζει με την αριθμητική κυριαρχία του Ολυμπιακού –16 (σε τρεις χώρους) επί συνόλου 91 της αποστολής στο Ρίο. Στην υδατοσφαίριση η ομοιογένεια ως ομαδικό σχήμα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επίπονη προσπάθεια. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόνο ένας πολίστας έχει ήδη στο μητρώο του τρεις ολυμπιακές παρουσίες, ο Χρ. Αφρουδάκης από το 1984, που αγωνίζεται στον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης. Τέσσερις έχουν μετάσχει σε έναν ή δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οκτώ είναι «πρωτάρηδες»…
nnn
Η ΕΙΚΟΝΑ της σωματειακής ταυτότητας είναι η ακόλουθη: ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Ολυμπιακός: Εμ. Μυλωνάκης, Γ. Δερβίσης, Κ. Γεννηντουνιάς, Ο. Φουντούλης, Κ. Ποντικέας, Ε. Δελακάς, Κ. Μουρίκης, Χρ. Κολόμβος, Αλ. Γούνας (υπό μεταγραφή), Στ. Γαλανόπουλος. ΝΟ Βουλιαγμένης: Χρ. Αφρουδάκης, Κ. Φλέγκας (Υδραϊκός) και Α. Βλαχόπουλος (αγωνίζεται στην ιταλική ομάδα Ποζίλιπο Νάπολι).
nnn
ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ο Ολυμπιακός έχει τη μεγάλη αριθμητική μερίδα ενώ εκπροσωπούνται άλλοι έξι σύλλογοι, με μοναδική παρουσία ενός (Πανσερραϊκός) από την Περιφέρεια. Ετσι στον λογαριασμό του Ολυμπιακού καταγράφονται: Ανοικτή θάλασσα, Σπύρος Γιαννιώτης και Κέλλυ Αραούζου. Για τη μεγάλη μορφή του ελληνικού αθλητισμού, τον Σπύρο Γιαννιώτη, θα είναι η πέμπτη και αποχαιρετιστήρια ολυμπιακή συμμετοχή. Ακολουθούν επίσης του Ολυμπιακού Στ. Δημητριάδης, Απ. Χρήστου, Χρ. Κατραντζής, Θ. Γιαρένη. Εθνικός Πειραιώς Κρ. Γκολόμεβ. ΑΝ Ομιλος Αργυρούπολης, Α. Βαζαίος, Π. Σαμιλίδης. Πανσερραϊκός: Οδ. Μελινίδης, ΑΟ Ωκεανός Ντόρα Δράκου, Ποσειδών Ιλισίων, Α. Ντουντουνάκη Παναθηναϊκός, Δ. Κουλούρης και Κρ. Βουρνά Εθνικός Πειραιώς. Στον Αθλητικό Ναυτικό Μεταμόρφωσης ανήκει η δυάδα Ε. Πλατανιώτη και Εβ. Παπάζογλου, εκπρόσωποι του ωραίου αθλήματος της συγχρονισμένης κολύμβησης. Συμπερασματικά η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία έχει την ευρύτερη συμμετοχή στην ολυμπιακή εκπροσώπηση σε σύνολο 15 αθλημάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ