από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Η Ευρώπη μετά το Brexit

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την ίδια τη χώρα. Ηδη σημειώνεται η πρώτη πολιτική συνέπεια, ο κλονισμός των ηγεσιών και των δύο μεγάλων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών.  Μια άλλη συνέπεια πολύ οδυνηρή θα είναι αν η ζωηρή επιθυμία της Σκωτίας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εκφράστηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία η οποία στο δημοψήφισμα ψήφισε υπέρ της παραμονής, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα επανεξετασθεί η θέση της χώρας του στο ΗΒ, οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Είναι επίσης ενδεχόμενο τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει και η Ιρλανδία, η οποία και αυτή θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά και η βρετανική οικονομία θα πληγεί βαρύτατα τα προσεχή χρόνια, προβλέπουν το ΔΝΤ και σοβαροί οικονομικοί αναλυτές. Το εύρος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία η οποία θα συναφθεί μεταξύ του ΗΒ ως τρίτης πλέον χώρας με τους ευρωπαίους πρώην εταίρους του. Είναι όμως εξίσου βέβαιον ότι οικονομική ζημιά θα υποστεί και η Ευρώπη και ειδικότερα τα κράτη εκείνα τα οποία διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με το ΗΒ.
Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι αποφεύχθηκε το ντόμινο το οποίο θα παρέσυρε και άλλα κράτη σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο ορισμένοι πιθανολογούσαν.

Τώρα πλέον ήρθε η ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ευρώπης. Θα πρέπει να παραδεχθούν ότι δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που αγγίζουν τον μέσο ευρωπαίο πολίτη. Γι' αυτό, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την Ενωση και πλαισιώνουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Τώρα όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ατολμία και τη διστακτικότητα και με θάρρος, αγνοώντας τις τυχόν αντιδράσεις, να προχωρήσουν στην ουσιαστική προώθηση των μεγάλων προβλημάτων.

Θα πρέπει ακόμη να προγραμματίσουν με σύνεση και ψυχραιμία τα μελλοντικά τους βήματα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η απουσία του ΗΒ διευκολύνει τις ενοποιητικές προσπάθειες. Θα πρέπει, π.χ., να αποφασίσουν τη δημιουργία κοινού στρατού και την τοποθέτηση κοινοτικού υπουργού Οικονομικών για τη σιγά-σιγά ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών-κρατών-μελών της Ενωσης

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι σημερινοί ηγέτες των κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών θα απαλλαγούν από δογματισμούς και υπερφίαλους εγωισμούς και θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Μόνον έτσι ελπίζω ότι το κλίμα θα αλλάξει.

Ο κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης είναι πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Πολύ στραβός είναι ο γιαλός | 01/08/2016 14:51
    Ωραία ... δεν μας φτάνουνε δηλαδή οι διάφοροι Γιούνκερ, Σούλτς και Τουσκ, θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερους μη-εκλεγμένους και ανυπόλογους στην συλλογή μας μπας και δούμε προκοπή.
    ΠΔ
    απάντηση00