Ελληνική ιδιαιτερότητα


Και να τος ο μήνας που κάποτε έτρεφε τους έντεκα αλλά ακόμη και σήμερα μπορεί να περηφανευτεί πως δεν έχει δόσεις ούτε για τον φόρο εισοδήματος ούτε για ΕΝΦΙΑ. Του χρωστάει ο Αύγουστος χάρες πολλές του αυθέντη των εσόδων Τρύφωνα Αλεξιάδη που μετέθεσε για τον Σεπτέμβριο την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ –που προκειμένου να γίνει υπουργός είχε υποσχεθεί πως θα καταργούσε.
Θα γεμίσουν οι παραλίες, θα φορτωθούν τουρίστες τα νησιά, θα λυγίσουν από το βάρος των μελωμένων τους καρπών οι συκιές και τα αμπέλια, αγόρια και κορίτσια θα μαυρίζουν κάτω από τον ήλιο και θα ερωτεύονται κάτω από το φεγγάρι, θα πλημμυρίσουν μουσικές και χοροί τις πλατείες των χωριών τον Δεκαπενταύγουστο. Ολα θα είναι τέλεια και δεν θα μας χαλάσει τη διάθεση ούτε το θέαμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανηφορίζει μπουσουλώντας στην Τήνο.
Θα το εντάξουμε στις διασκεδάσεις του Αυγούστου και αυτό, όπως εντάξαμε στις στενοχώριες του Ιουλίου τη δήλωσή του «Τα λάθη του πρώτου Μνημονίου ταλανίζουν ακόμα τη χώρα» –αυτό κατάλαβε ο σημαντικότερος των Ελλήνων από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ και τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση: «επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες [Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία] εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του Προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» –τις κρίσεις που δημιούργησαν αντιμνημονιακοί βουλευτές όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και συνδικαλιστές όπως ο Τρύφων Αλεξιάδης. Για να φθάσουν στα ανώτατα αξιώματα της χώρας.
Και αφού αυτά κατάλαβε ο σπουδαιότερος πολίτης, γιατί να καταλάβει περισσότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πρέπει να είναι μόλις εικοστός στην ιεραρχία των προσωποποιημένων αξιών; Από το υπουργείο του τόνιζαν ότι αυτά «δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση»– λες και στις δηλώσεις της η Λαγκάρντ δεν συμπληρώνει ότι «τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».
Λες και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε πως «το νόμισμα δεν είναι ταμπού» και έτρεχαν τα ευρώ κατά δισεκατομμύρια να φύγουν όπως-όπως από τη χώρα.
Αυτά οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές –που κατάφεραν να έχει τρεις νεκρούς η πρώτη αντιμνημονιακή διαδήλωση στην Αθήνα. Αλλά στα «οργανωμένα συμφέροντα» προφανώς δεν περιλαμβάνονται τα δικαστήρια που ακύρωναν περικοπές μισθών και συντάξεων –προχθές ακόμη το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των καθηγητών πανεπιστημίων, αναδρομικά από το 2012. Πρόκειται για αδέκαστες αποφάσεις που εδράζονται στον ορθό λόγο, το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, την πλήρη κατανόηση των συνθηκών που βρισκόμαστε.
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη


Αλλά αυτά ανήκουν στον Ιούλιο –όπως και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως και η νέα φρικτή δολοφονία υπερήλικου ιερωμένου στη Γαλλία, από δύο προφανώς σαλεμένους νεαρούς, έφηβους σχεδόν. Το ερώτημα για το τι θα γίνει με τη δημοκρατία στην Τουρκία θα πλανάται για καιρό ακόμα –αλλά φαίνεται πως η Γαλλία καθιέρωσε άτυπα την ποινή του θανάτου για τους τρομοκράτες. Γιατί μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως η αντιτρομοκρατική δεν είχε άλλον τρόπο να εξουδετερώσει τους δύο (οπλισμένους μόνο με μαχαίρια) σφαγείς παρά σκοτώνοντάς τους. Μακάρι να έχω άδικο.
Αλλά ας μην αφήσουμε όλα αυτά να σκιάζουν τον Αύγουστό μας –τον Αύγουστο χρειαζόμαστε σκιές από μουριές, πλατάνια, πεύκα, ομπρέλες στην παραλία. Ας αφήσουμε για τον Σεπτέμβριο τις ενοχλητικές σκέψεις, για τότε που θα ψάχνουμε να δούμε πως του φτωχού το σκοινί δεν φτάνει για μία δόση, αλλά για δύο φθάνει και περισσεύει.
l Ευτυχώς η κυβέρνησή μας νοιάζεται για τους φτωχούς, ιδιαίτερα ο φιλεργατικός Γεώργιος Κατρούγελως, που φέρνει δέκα-δέκα και νύχτα τις τροπολογίες στη Βουλή για να τους υπερασπιστεί –άλλωστε και ο Πρωθυπουργός δεν έχει στον νου του άλλο πάρεξ δημοκρατία και λαό, δημοψηφίσματα και επιτροπές που θα κάνουν το Νέο Σύνταγμα να λάμπει σαν αυγουστιάτικο φεγγάρι και να φωτίζει τη Νέα Μεταπολίτευση και τη Νέα Ελλάδα.
  • Αχ αυτός ο αγαπημένος λαός… που καθοδηγούμενος από σοφούς πολιτικούς διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας κραυγάζοντας «οι προδότες στο Γουδί… να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή» ή στους δρόμους της Πόλης φωνάζοντας «θάνατος στους γκιουλενιστές» –αχ οι αγαπημένοι ηγέτες που απαντούν «αφού το θέλει ο λαός…».
Από Σεπτέμβριο λοιπόν ο αγαπημένος λαός (όχι αυτός που είναι άνεργος και πληρώνει σιωπηλά φόρους επί φόρων), αυτός που πάλεψε οργανωμένα, που εμπόδιζε την εφαρμογή των μνημονίων, που προκάλεσε τις πολιτικές κρίσεις που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν –από Σεπτέμβριο, ο περιούσιος λαός θα αναλάβει νέα καθήκοντα: σε κάθε χωριό και συνέλευση, σε κάθε πόλη και επιτροπή –θα ετοιμάζει το Νέο Σύνταγμα ο λαός, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το οποίο όχι μόνο θα απαγορεύει τις περικοπές μισθών και συντάξεων (τα πρόλαβαν άλλοι αυτά) αλλά και την ανεργία, τις αρρώστιες, τα γεράματα, τις ερωτικές χυλόπιτες –ακόμη και τον θάνατο θα μπορέσει ίσως να καταργήσει μέσω του Συντάγματος η λαϊκή σοφία.
Να κηρυχθεί ο θάνατος αντισυνταγματικός! Με αυτό το όνειρο θα κάνω βουτιές για να βγάλω κεραμίδια από τους βυθούς, θα λιάζομαι να μαυρίσω, θα ποτίζω τα λουλούδια μου, θα χορεύω κάτω από πλατανοσκέπαστες πλατείες, θα κάνω καντάδες τραγουδώντας «βάρκα θέ –θέλω ν’ αρματώσω με σαρά –ρία ρία ρο –με σαράντα δυο κουπιά».
Εσύ δεν θα συμμετέχεις σε αυτά, θα μείνεις κλειστό όλον τον Αύγουστο –θα σε ξανανοίξω στις 4 Σεπτεμβρίου, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

170 εθελοντές κωπηλάτες χρειάζεται η «Ολυμπιάς». 11 εκατομμύρια ιθαγενών ασφαλώς και διαθέτουμε τα προσόντα·θα θέλαμε όμως όλοι τη θέση του κελευστού.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΕΡΕΤΩΝ
nnn
Αφήνουμε τα συνήθη «διακύβευμα, μείγμα, αφήγημα» –και λέμε το ελπιδοφόρο: αφού η Δεξιά του Κυριάκου πάει Μοσχάτο, η Αριστερά του Τσίπρα είναι για Δραπετσώνα τουλάχιστον. Ούτω, θα ανασάνει λίγο το Κέντρο των σκόρπιων μικρομεσαίων και θα ψάξει για κοινό αρχηγό.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΑΙ
nnn
Ενα κεφάλι ψήλωσαν, λέει, οι Ελληνες σ’ έναν αιώνα. Μάλλον πρόκειται για το αντιστάθμισμα της φύσης στο ένα κατιτίς του χαμένου μυαλού μας!
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Οι ονομασίες χωρών και πόλεων (Γαλλία, Παρίσι, Νίκαια, Νορμανδία, Γερμανία, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη) δεν θυμίζουν πια προορισμούς διακοπών αλλάτρομοκρατίας και φόβου. Φόβος και βία στοιχειώνουν πια τα όνειρά μας και τη ζωή μας.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
…εκ νέου απαλλαγή των αγροτεμαχίων στην προσμέτρηση του ΕΝΦΙΑ και πρώτη δόση τέλος Σεπτέμβρη, ανακοίνωση κοινωνικοοικονομικών αντίμετρων για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνταγματικής αναθεώρησης σόου αντιπερισπασμού στο προαύλιο της Βουλής… 18/9 ή 25/9 είναι καλές Κυριακές για εκλογές, Αλέξη;…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Κι αυτό το πραξικόπημα / της Χούντας το ατόπημα / το γλίτωσε ο Σουλτάνος.
Γιατί , εκτός απ’ τον Αλλάχ, / πότε με αχ , πότε με βαχ, / τα ‘χει και με τον διάβολο καλά, ο τσαρλατάνος!
Γ. ΚΟΚ., @yahoo.gr>
nnn
«Λουκέτο σε 130 Μέσα Ενημέρωσης βάζει ο Ερντογάν». Εσπευσμένη παραγγελία νέας Μελέτης στο Ινστιτούτο Μελετών Αγκυρας από Ν. Παππά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ