Οι σχέσεις του Ευ. Τσακαλώτου με τον Πρωθυπουργό δεν είναι και οι καλύτερες. Ο υπουργός Οικονομικών ηγείται της ομάδας των «53», έχει εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις του για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και παρότι μετέχει σε αυτήν την κατηγόρησε για «λαϊκισμό». Αλλά μην του θίξεις τα… ελληνικά του. Αμέσως αλλάζει χαρακτήρα. Μετατρέπεται σε έναν ακραιφνή συριζαίο, βρίζει σκαιότατα («φύγε από εδώ, ρε ξεφτίλα», «άντε φύγετε από εδώ, ρε ξεφτίλες» είναι μερικές από τις εκφράσεις που εκτόξευσε εναντίον των «γαλάζιου» Χρ. Κέλλα όταν τόλμησε να του θίξει τα ελληνικά του). Και ύστερα από αυτό το ξέσπασμα πήγε ήρεμος και χαμογελαστός στο καφενείο της Βουλής, παρήγγειλε έναν βαρύ και όχι, συνομιλώντας με τους συντρόφους του (φωτογραφία) στα… ελληνικά, σαν να μη συνέβη τίποτε.
nnn
«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία, με θεωρούσαν όλοι αυτοί δεξιούλη» είχε πει κάποτε, για να εξηγήσει ότι «παρότι με έλεγαν και με λένε δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά». Σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και ήταν συμφοιτητής με τον Ι. Στουρνάρα, με τον οποίο συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας μαζί το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες. Εκνευρίζεται επίσης όταν τον αποκαλούν… «δεξιούλη» ή όταν του θυμίζουν ότι είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Εκείνο που τον κάνει έξω φρενών είναι όταν του λένε πως δεν ξέρει καλά ελληνικά. Και τούτο επειδή, όπως λέει, δούλεψε πολύ πάνω στη γλώσσα, ώστε να ξεφορτωθεί τη βρετανική προφορά του και να μπορεί να εκφραστεί με άνεση και στα ελληνικά. Εκεί που φαίνεται πως έκανε πρόοδο είναι στις… ύβρεις. Καθόλου δεν διακρίνεται η βρετανική του προφορά όταν βρίζει από τα έδρανα της Βουλής «ξεφτίλα, γελοίοι, άντε φύγε από εδώ ρε» ή «είσαι η πεμπτουσία του γελοίου» (το τελευταίο το είπε για τον Αδωνη Γεωργιάδη)
nnn
Υπάρχει ακόμη ένα «ζητηματάκι» με το οποίο εκνευρίζεται ο «τσάρος της Οικονομίας». Και αυτό έχει σχέση με τον χαρακτηρισμό που του έδωσαν οι ίδιοι οι σύντροφοί του: «αριστερός αριστοκράτης». Το «ζητηματάκι» αυτό είχε προκύψει στο τέλος του 2013, όταν το «πόθεν έσχες» του γινόταν αντικείμενο κριτικής λόγω των υψηλών επενδύσεων στην BlackRock και στην JP Morgan. Τότε είχε απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για πατρική περιουσία, αλλά ήρθαν και άλλα στοιχεία, όπως δύο σπίτια στην Κηφισιά, ένα γραφείο στην Αθήνα και ένα σπίτι στην Πρέβεζα (απ’ όπου κατάγεται). Και για αυτά έδωσε απαντήσεις, όπως και για το πώς έγινε ΣΥΡΙΖΑ: Οταν έγινε μέλος του κόμματος, συνήθιζε να πηγαίνει στα φεστιβάλ νεολαίας και να κάθεται στο ταμείο ή να μοιράζει χαρτάκια προτεραιότητας στις ουρές για τα… σουβλάκια.


Τσακαλώτε, μην παίζεις με την οικογένεια

Η Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε πιο πρακτική (ή πιο πονηρή, όπως προτιμάτε). Αφού άφησε να περάσει ο σαματάς και για να μη γραφτεί τίποτε στα πρακτικά, πλησίασε τον Ευ. Τσακαλώτο στα υπουργικά έδρανα (την ώρα που άρχιζε η ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής) «για να του πει δυο λογάκια πρόσωπο με πρόσωπο». Ο κ. Τσακαλώτος φαινόταν να έχει χαλαρώσει, αλλά του χάλασε τη διάθεση η Ντόρα: «Τσακαλώτε, σε προειδοποιώ να μην παίζεις με την οικογένεια. Αυτές τις ειρωνείες για το βρέφος στην Αντίσταση να τις αφήσεις, ακούς; Μην παίζεις μαζί μας. Η χούντα δεν άφηνε τη Μαρίκα, τη μάνα μας, ούτε βόλτα με το καροτσάκι να βγάλει τα παιδιά της. Την είχαν σε κατ’ οίκον περιορισμό». Δεν γνωρίζω αν ο Τσακαλώτος κατάλαβε, πάντως κούνησε καταφατικά το κεφάλι του.
Αλαφούζος: Ο Καλογρίτσας έχει ευνοηθεί από την κυβέρνηση

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Είπε πως δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα μέσα ενημέρωσης για να πάρει δουλειές στην Ελλάδα ενώ άφησε αιχμές για άλλους επιχειρηματίες που έχουν «σύνθετες σχέσεις» με την κυβέρνηση και έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα. Ανέφερε ότι ο Σκάι αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του και δεν έχει κάνει καμία ρύθμιση οφειλής με το Δημόσιο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στα τέλη Ιουνίου κατέβαλε μια δόση αποπληρωμής δανείου ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Οι ανταγωνιστές του Σκάι, είπε, παρότι δεν εξοφλούν τα δάνειά τους, εν τούτοις συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με πιο ευνοϊκές συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική δίωξη που υφίσταται τηλεοπτικός σταθμός, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες πιέζονται πολιτικά από την κυβέρνηση να μη δίνουν δάνεια σε ΜΜΕ. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κατήγγειλε ότι ο εκ των συμμετεχόντων Χρήστος Καλογρίτσας έχει ευνοηθεί από την κυβέρνηση ως εργολάβος με την κατάτμηση του έργου της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, και μάλιστα πρόσφατα, καθώς ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε το απαιτούμενο πτυχίο για να αναλάβει μεγαλύτερα έργα. Αποκάλυψε δε ότι του δόθηκε μεγάλη εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Αττικής για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Επίσης ανέφερε ότι στο σχήμα της αίτησης του Ιβάν Σαββίδη, που ζητούσε τηλεοπτική άδεια, μετείχαν στελέχη από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Χρυσόγονος: Προσοχή στους Εσκομπάρ

Επανήλθε (μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha) ο καθηγητής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ζήτησε για άλλη μια φορά να προσέξει η κυβέρνηση να μην υπάρξουν για τις τηλεοπτικές άδειες… Εσκομπάρ. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι «πρέπει να θωρακιστεί ο δημόσιος βίος από την πιθανότητα να διεισδύσουν άνθρωποι που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Να μην βρεθούν στα χέρια προσώπων που έχουν ποινική καταδίκη, να μην συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με τις άδειες. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Να εκπίπτει από τη διοίκηση και να υποχρεώνεται να μεταβιβάσει τις μετοχές του, όποιος έχει δεχτεί δίωξη. Στην περίπτωση που έχουμε ομολογημένα ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί, δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης», είπε συγκεκριμένα. Σε ερώτηση εάν όλα αυτά που λέει τα ακούουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Ευρωβουλευτής, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε άλλο και όποιος κατάλαβε- κατάλαβε. Εκείνο που έμαθα είναι ο Πρωθυπουργός έχει πολύ καιρό να συνομιλήσει μαζί του. Προτιμά μου λένε να συνομιλεί με τον άλλον καθηγητή και σε θέματα εκλογικού νόμου, αλλά και τηλεοπτικών αδειών, κάτι βεβαίως που καθόλου δεν αρέσει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονο.

Αρχισε τις βολιδοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός βολιδοσκοπεί διάφορες προσωπικότητες και εκτός κόμματος για διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού ή ανεξάρτητων αρχών. Μαθαίνω ότι έχει βολιδοσκοπήσει τον Κώστα Μενουδάκη πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (είχε διαδεχθεί τον Π. Πικραμένο) για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Ο κ. Μενουδάκος είχε διατελέσει από το 1998 έως το 2001 προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, Πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και πειθαρχικών συμβουλίων, επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής , διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών κ.α.

Η μητέρα πασών των τροπολογιών

Σίγουρα πρόκειται για πρωτάκουστο αριστερό γεγονός. Η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος, εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Πάρο, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο οι συνοδοί ασφαλείας και οι συνοδοί μελών κυβερνητικών αποστολών. Το Δημόσιο, κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι, θα καλύπτει δηλαδή τα έξοδα των αστυνομικών-φρουρών καθώς και κυβερνητικών παρατρεχάμενων για να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως κατήγγειλαν στελέχη της αντιπολίτευσης, στην κυβερνητική αποστολή (για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Πάρο) υπό τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο θα μετέχουν 54 άτομα. Την τροπολογία, η οποία εισήχθη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού, υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

HeliosPlus