Πως αλλάζουν οι καιροί! Παλαιότερα υπήρχε ένας σεβασμός του πολίτη προς έναν βουλευτή, προς έναν υπουργό. Σήμερα όμως οι πολίτες έχουν απαξιώσει τον πολιτικό.

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του ύφους, του λαϊκισμού και της λάσπης που πρώτα οι ίδιοι πολιτικοί εξαπέλυσαν κατά των αντιπάλων τους.

Τελευταίο παράδειγμα η συνεδρίαση/παρωδία της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Εάν αφήσουμε στην άκρη ότι το μόνο που πραγματικά δεν ενδιέφερε τους πολίτες ήταν ένας καινούργιος εκλογικός νομός, ας δούμε ορισμένα παραδείγματα του πολιτικού λόγου που επικράτησε.

Παλιός μεγαλοϋπουργός αποκάλεσε αρχηγό κόμματος «γραφικό» με αποτέλεσμα ο θιγμένος σχεδόν να του επιτεθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ωρύετο για «άθλια δημοσιογραφικά παπαγαλάκια» ενώ στην συνέχεια η αντιπρόεδρος της Βουλής μιλούσε με απαξιωτικό τρόπο σε βουλευτές και αρχηγό κόμματος από την Έδρα της Βουλής!

Την επόμενη, ο συγκυβερνήτης και υπουργός Αμύνης εξαπέλυε μέσω τουίιτερ άθλια προσωπική επίθεση για θέμα υγείας μάλιστα κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εάν είναι κάποιος γραφικός σίγουρα δεν είναι πολιτικό επιχείρημα – το κρίνουν οι πολίτες. Άλλωστε ο εν λόγω βουλευτής θα μπορούσε να αναφέρει πολλά παραδείγματα… Ο Πρόεδρος της Βουλής αντί να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα θα μπορούσε να αναφέρει ονόματα. Η αντιπρόεδρος ας διαβάσει κάποιο σχολικό εγχειρίδιο περί αγωγής του πολίτη. Στον συγκυβερνήτη η ευχή να μην διαπιστώσει ποτέ τι σημαίνει καρκίνος, ιδιαίτερα για έναν νέο άνθρωπο.

Είναι φυσικό οι πολίτες να απαξιώνουν τους πολιτικούς αφού μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους. Υπάρχει ένα υγιές τμήμα κοινωνίας που πραγματικά επιθυμεί πολιτικούς οι οποίοι είναι σοβαροί και χωρίς φωνές, χωρίς λάσπη αλλά με πραγματικά επιχειρήματα θα προεσελκυσουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την οικονομία και για την χώρα.

Η πολιτική παρακμή επιτέλους να λάβει τέλος.