από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Τα ΑΕΙ και η ευθύνη της πολιτείας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν φυλάσσονται, ούτε προστατεύονται, αλλά συχνά αποτελούν χώρους αυθαίρετης χρήσης από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και με όποιον τρόπο αυτός θεωρεί συμφέροντα για τον ίδιο.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει και αποσταθεροποιεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αποθαρρύνει πανεπιστημιακούς και φοιτητές να αφοσιωθούν στο έργο τους, ζημιώνει την ελληνική κοινωνία, βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, και βέβαια ανοίγει δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως σχήματα που θα ήταν δυνατόν να μας απαλλάξουν από τέτοιες παθογένειες.

Απέναντι σε όλα αυτά, η ελληνική κοινωνία ανησυχεί, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας παρακολουθούν με αμηχανία συνδυασμένη με ένα μείγμα αδυναμίας και ανευθυνότητας, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν και η πανεπιστημιακή κοινότητα - καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι - αισθάνεται φοβισμένη και έντονα προβληματισμένη.

Οι αρχές και αντιλήψεις περί δημοκρατίας και ελευθερίας που κληροδότησε το σύμβολο του Πολυτεχνείου στο μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο έχουν παρερμηνευτεί από ορισμένους, και το αποτέλεσμα είναι ορατό στους χώρους του ίδιου του συμβολικού μνημείου. Ηρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι Πανεπιστήμιο θέλουμε και να αναλάβουμε ο καθένας μας τις ευθύνες που του αναλογούν. Πρωτοπόρος αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι η δημοκρατική πολιτεία.

Ο κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης είναι πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.