Η ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ πολυμορφία του ποδοσφαιρικού θεάματος ξεδιπλώθηκε απλόχερα στις ημέρες του Euro 2016. Εστω και αν δεν υπήρχαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες της μπάλας, ήσαν διάχυτα εκείνα τα συστατικά του ποδοσφαίρου που το καθιστούν τόσο δημοφιλές και ελκυστικό άθλημα.
Ενα από τα πιο δραστικά συγκινησιακά στοιχεία –που και ως καταγραφή της ιστορίας έχει, κατά περίπτωση, τη θέση του –είναι η αποκαλούμενη ανατροπή «μιας λογικής» προεκτίμησης του αποτελέσματος. Ετσι είδαμε την περίπτωση της αθλητικής αντιπροσωπείας μιας μικρής νησιωτικής χώρας του Βόρειου Ατλαντικού, της Ισλανδίας, των ψαράδων, να αναδεικνύεται αυτό που στη ροή του χρόνου και της ζωής εκφράζεται με φραστική ποικιλία: από την αρχαιότατη –και θρησκευτική –γραμματεία (Δαβίδ και Γολιάθ ή τον άθλο στην αρένα του ταπεινού Νέστορα) ως την πιο επιτυχημένη φραστική παρότρυνση του προπονητή «Εντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς».
nnn
ΕΝΑ άλλο στοιχείο που συναρπάζει τους θεατές είναι η έκβαση του αγώνα να κρίνεται την ύστατη χρονική στιγμή. Τέτοια εικόνα την είδαμε σε πολλούς αγώνες. Αλλωστε είναι ουσιώδες συστατικό της αγωνιστικής αναμέτρησης λίγο-πολύ όλων των ομαδικών και ατομικών αθλημάτων. Σε διαφορετική πρακτική έκφραση και εφαρμογή. Από το «μοιραίο καλάθι» στο μπάσκετ ακόμη και σε «νεκρό χρόνο», το καρφί ή το «πλασέ» στο βόλεϊ, το γκολ στην υδατοσφαίριση και στο χάντμπολ, ως την ύστατη γροθιά στην πυγμαχία, την «πλάτη» στο καναβάτσο της πάλης και το δρομικό «επάνω στο νήμα» του στίβου καθώς και το εκατοστό και λιγότερο σε μία ρίψη. Και αυτό το συστατικό προφέρθηκε αρκετές φορές στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
nnn
ΤΡΙΤΟ στοιχείο συγκίνησης η διαδικασία των πέναλτι. Σκληρό επιστέγασμα μιας αναμέτρησης με διακυμάνσεις επί 120 λεπτά. Την επιβολή της «εσχάτης των ποινών» την είδαμε στην εκτέλεση 17 πέναλτι ως το καταδικαστικό λάθος από τη μία πλευρά… Αριθμός μάλλον πρωτοφανής στα ποδοσφαιρικά χρονικά («Γερμανία-Ιταλία»). Και ενώ η διαδικασία της ανάδειξης του νικητή μέσα από την έσχατη αγωνιστική δοκιμασία φάνταζε ως «φυσιολογική λύση» του γόρδιου δεσμού, ήρθε το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, η ανατροπή… στον τελικό αγώνα Πορτογαλίας-Γαλλίας 1-0. Στο 109ο λεπτό! Και, ως επίμετρο, ένα ερώτημα: Οπως αναδείχθηκε από τα ίδια τα γεγονότα, η απουσία του «μεγάλου ηγέτη» (Ρονάλντο) μήπως έδρασε θετικά και καταλυτικά για την πλήρη ψυχολογική αποδέσμευση των συμπαικτών του; Λαμπρή επιτυχία βέβαια και διαχείριση της κρίσης από τον προπονητή κ. Σάντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ