Ισως δεν το συνειδητοποιούν πολλοί, αλλά οι ημέρες που διανύουμε είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές: είναι οι ημέρες στις οποίες, μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, ξεκινά μια βαθιά αναδιάταξη γεωπολιτικού χαρακτήρα στην περιοχή μας, μία από τις πιο κρίσιμες του κόσμου.

Όπως όλες οι αντίστοιχες ιστορικές στιγμές, έτσι κι αυτή προετοιμάζει το αύριο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες. Και αυτό το αύριο δεν θα «συμβεί» όταν το δούμε να συμβαίνει, αλλά πριν το δούμε. Αν φτάσουμε απλώς να το δούμε, θα έχει συντελεστεί ερήμην μας και θα είναι, νομοτελειακά, αρνητικό.

Το κρίσιμο διάστημα είναι τώρα, είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή.

Τώρα η Ελλάδα έχει μπροστά της τις μεγάλες προκλήσεις: πρώτον να σταθεί το γρηγορότερο δυνατόν ξανά στα πόδια της και, δεύτερον, να συνταχθεί ενεργά και αποφασιστικά με την καρδιά του δυτικού κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον έστειλε ήδη το πιο ηχηρό δυνατό μήνυμα δια του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος, χωρίς περιστροφές δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κρίση στην Τουρκία καθιστά επιτακτική όσο ποτέ τη διαμόρφωση μιας ισχυρής Ελλάδας. Και συνέδεσε ευθέως τις γεωπολιτικές εξελίξεις και με το ζήτημα του χρέους, ως προυπόθεση για να μπορέσουν, όπως είπε, να χτιστούν τα νέα ισχυρά θεμέλια της χώρας.

Τώρα η πρωτοβουλία είναι στην ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ποιο είναι το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας, ποιος είναι ο αποφασιστικός της σύμμαχος και τι πρέπει να κάνει, αντί να χάνεται μέσα σε δεύτερης κατηγορίες μάχες και λανθασμένες επιλογές.

Η τυφλή υποταγή της κυβέρνησης στις επιταγές μιας Γερμανίας που βρίσκονται ξεκάθαρα ενάντια στην προοπτική της ισχυροποίησης της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει εδώ. Και η αρχή πρέπει να είναι η πλήρης σύμπλευση με τις θέσεις των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το χρέος, ακόμα κι αν το «κόστος» γι αυτό είναι τα όποια μέτρα το ΔΝΤ ζητά να ληφθούν. Όλα αυτά είναι άνευ σημασίας μπροστά στη μεγάλη, εθνική μάχη της χώρας που τώρα μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αμέσως τις εξελίξεις και να πιάσει το χέρι βοηθείας που της απλώνουν οι ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, είναι δεδομένο και κάθε άλλο παρά ασήμαντο. Αλλά πρέπει και η ίδια να αποδειχθεί έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και η Αγγλία θα βρεθεί κοντά στην Ελλάδα σε μία τέτοια κατεύθυνση. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Ετσι, μια ενεργή και πλήρης σύμπλευση απαιτείται τώρα σε όλα τα επίπεδα με την Ουάσιγκτον: από την επιθετικότερη στάση για το χρέος, μέχρι το πώς η χώρα θα χειριστεί ζητήματα όπως αυτό των οκτώ Τούρκων που βρέθηκαν στο έδαφός της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε όλα αυτά, πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν μαζί και μία ενιαία στάση να διαμορφωθεί.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας βρίσκονται τώρα πιο κοντά παρά ποτέ. Θα αποτελεί εθνικό έγκλημα να αφήσουμε αυτή τη στιγμή να περάσει χωρίς να κάνουμε αυτό που πρέπει και, τώρα, πλέον, μπορούμε.