Αυτός ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα πρέπει να έχει ακριβά χόμπι, όπως άλλωστε έχει όλη η τουρκική ελίτ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας Κερίμ Ουράς (φωτογραφία) κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε ότι το χόμπι του είναι χειριστής πολιτικών αεροσκαφών, συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά πότε και (κυρίως) πού μπορεί να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο. Ενα Black Hawk, για παράδειγμα, του τουρκικού στρατού, αυτό που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας επτά τούρκους αξιωματικούς και έναν πολίτη –«τρομοκράτες που θέλουν να ξεφύγουν από τον νόμο», όπως απαξιωτικά ο πρέσβης τους χαρακτήρισε. Και αντί ευχαριστιών που τους επιστρέψαμε σε ελάχιστο χρόνο το πολεμικό τους ελικόπτερο, μας έκανε… παρατήρηση ότι κακώς του δώσαμε άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αφού ελικόπτερο είναι και μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε: σε ένα χωράφι, στην αυλή ενός σχολείου κ.τ.λ.
nnn
Ο τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος την Παρασκευή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ξενύχτησε, όπως είπε, «παρακολουθώντας τις εξελίξεις, όπως όλοι» (χωρίς βεβαίως να κάνει τότε οποιαδήποτε δήλωση), έδωσε αυτή τη συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά για να ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους «εγκληματίες με στολή» (όπως επίσης τους χαρακτήρισε) όσο το δυνατόν γρηγορότερα, υποσχόμενος δίκαιη δίκη με διαφάνεια. Και βεβαίως δεν γλίτωσε την ερώτηση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Εκεί κάπως διαφοροποιήθηκε αλλά έσπευσε (προς άρση κάθε παρεξηγήσεως με το καθεστώς Ερντογάν) να πει ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Αφού είπε ότι είναι αίτημα του λαού και πρέπει τα κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους, σημείωσε ότι προσωπικά πιστεύει πως δεν πρόκειται τελικά να υπάρξει επαναφορά της θανατικής ποινής. Και βεβαίως δεν ήταν λίγοι στο ακροατήριό του που έλεγαν «μήπως τα λέει όλα αυτά για να πετύχει τη γρήγορη έκδοση των τούρκων στρατιωτικών;».


Τι πιστεύει ο Κυριάκος

Βαθιά πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αποδρομή, ότι η απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τις 15 ποσοστιαίες μονάδες και ότι όποτε διεξαχθούν εκλογές ο κ. Τσίπρας θα τις χάσει και μάλιστα με διαφορά. Το κύριο μέλημα του Κυριάκου είναι, όπως μαθαίνω, να συγκροτήσει ένα σχέδιο πιο συμβατό με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα για να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ ήδη τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και δύο είναι τα θέματα στα οποία θα κριθεί ο κ. Τσίπρας: Πρώτον στο ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και δεύτερον στο ότι με την πολιτική του οδήγησε την ελληνική οικονομία στα τάρταρα. Ενδεικτική του κλίματος ομόνοιας και συνεργασίας που άρχισε να διαφαίνεται μέσα στη ΝΔ είναι και η συνάντηση της Τετάρτης ανάμεσα στον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ευ. Μεϊμαράκη. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη από τη Ρόδο (όπου βρισκόταν για λίγες ημέρες) στήριξης του προέδρου της ΝΔ.
Ο Ευκλείδης… απασφαλίζει

Δεν είναι μόνον η ηχηρή παρέμβαση της κίνησης των «53» (της οποίας ηγείται ο Ευκλ. Τσακαλώτος) κατά της πολιτικής Αλ. Τσίπρα για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου του καταλογίζει «λαϊκισμό και ηγεμονική συμπεριφορά», αλλά και η όλη η συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες ημέρες ο τσάρος της Οικονομίας. Θέλει, μου λένε, παράλληλα με τα μνημόνια νομοσχέδια για κοινωνική πολιτική, περισσότερη αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών, πλην όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον κ. Τσίπρα. Επιπλέον θεωρεί ότι ο Γ. Χουλιαράκης είναι αυτός που ακολουθεί τη σκληρή γραμμή των δανειστών, είναι αυτός που βλέπει επενδυτές στο Λονδίνο και αλλού. Μου λένε μάλιστα ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο ανασχηματισμός για να απαλλαγεί από το μαρτύριο του υπουργού Οικονομικών. Το Μαξίμου όμως αφήνει να διαρρεύσει ότι ο ανασχηματισμός θα πάει ως το τέλος του χρόνου και οπωσδήποτε μετά το Συνέδριο του κόμματος, όπου όμως ο κ. Τσακαλώτος και η παρέα των «53» δεν θα μείνουν σιωπηλοί.
Μια παραίτηση με νόημα

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) εξέφρασε ο Ι. Καπλάνης. Στενός συνεργάτης και συμμαθητής του κ. Χουλιαράκη που θα τον ακολουθήσει και στα μελλοντικά του καθήκοντα. Ποια είναι αυτά; Μήπως θα είναι ο νέος «τσάρος»;


Ενας δήμαρχος φαρσέρ

Παλαιότερα έλεγαν ότι όποιος στη Θεσσαλονίκη ήθελε να πάρει «χάρη» ή «ευλογία» προσέφευγε στον μητροπολίτη της, δηλαδή στον Ανθιμο. Από τότε όμως που εξελέγη δήμαρχος ο Ι. Μπουτάρης, αυτός έγινε ο περιζήτητος για τέτοια πράγματα. Στον κανόνα δεν πήγε κόντρα ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επέλεξε τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης ως την πρώτη «γκλάμορους» πολιτική επαφή μετά την ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Ο κ. Μπουτάρης πάντως έδειξε την υψηλή του κλάση ως… χιουμορίστας, κάνοντας μια πολύ «προχώ» κίνηση. Φρόντισε στη συνάντηση να παρευρεθεί από πλευράς δήμου ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σπύρος Πέγκας, ο οποίος είναι πολιτευτής και στέλεχος με το… Ποτάμι, δηλαδή το κόμμα που δεν θέλει να βλέπει τον Χάρη Θεοχάρη ούτε ζωγραφιστό, και τον κατηγορεί ότι κάνει κόμμα με κλεμμένη από το Ποτάμι έδρα! Ωραίος φαρσέρ ο δήμαρχος…

HeliosPlus