από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Τα παράδοξα της αλλαγής του εκλογικού νόμου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το εκλογικό σύστημα είναι κορυφαία επιλογή, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Διαμορφώνει τους, εκλογικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Καθορίζει την πορεία των χωρών, την οικονομική, κοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα εκλογικά συστήματα είναι αναλογικά και διαθέτουν, μηχανισμούς εξισορρόπησης της πολιτικής εξουσίας. Στην δική μας δυστυχώς, τα κόμματα μεταφέρουν την δική τους αδυναμία και ανεπάρκεια, πολλές φορές εκβιαστικά, στους πολίτες.

Τα συνήθη συνθήματα είναι:

Ή εμείς, ή αυτοί.

Αν, όχι τώρα, πότε;

Εδώ και τώρα.

Το παλιό και το νέο.

Το διεφθαρμένο και το ηθικό.

Το μανιχαϊστικό τους περιεχόμενο, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, διχάζει και αποπροσανατολίζει τους πολίτες.

Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η δίψα για δημοκρατία, πρόοδο και Ευρωπαϊκή ένταξη, απορροφούσε τους αφορισμούς των κομμάτων των ΜΜΕ και όχι μόνο. Όταν η κοινωνία βρέθηκε, στην δίνη της κρίσης, τα διχαστικά κηρύγματα, δημιούργησαν τα ετερόκλητα κοινωνικά και πολιτικά κύματα των "αγανακτισμένων",

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΣΑΝΕΛ, είναι το βασικό δημιούργημά τους. Το πλειοψηφικό σύστημα, που κατήγγειλαν στο παρελθόν, τους έδωσε την δυνατότητα να κυβερνήσουν αυτοδύναμοι και τους αποκάλυψε. Τώρα, που το εκλογικό σύστημα, ετοιμάζεται να τους εκδικηθεί, προτείνουν την αλλαγή του.

Τα αποθέματα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκούν, για να διατηρήσουν την πρωτιά. Δυστυχώς ο λαϊκισμός επανεμφανίζεται στην ΝΔ και σε στελέχη του ευρύτερου χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Δικαιολογημένα πολλά στελέχη νιώθουν, ότι αδικηθήκαν και λοιδορήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση, έχασαν, ή χάνουν καριέρες.

Μπορούν όμως, αυτοί οι λόγοι, να τους οδηγούν στην άρνηση να αξιοποιήσουν, την σημερινή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ ξέρει τι θέλει, γι' αυτό και επιμένει στον δικό της εκλογικό νόμο. Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, φοβάμαι δεν έχουν καταλάβει, ότι αυτό που προτείνουν, εύκολα μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα, από το σημερινό. Με τα σημερινά δεδομένα, όπου κανένα κόμμα δεν πλησιάζει το 40%, οι έδρες θα κατανεμηθούν με βάση την σημερινή πρόταση της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση δεν θα σχηματιστεί, γιατί τα δύο πρώτα κόμματα, θα επιδιώξουν με την πόλωση, να πάρουν το 40% και να πάρουν το μπόνους που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Για να φθάσουν όμως, αυτό το ποσοστό, θα έχουν εξαφανίσει, τα κόμματα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Σύριζα το γνωρίζει αυτό. Την τελευταία στιγμή κάνοντας επίδειξη συναινετικού πνεύματος, πιστεύω θα μετακινηθεί, προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Έτσι, πετυχαίνει τρεις στόχους ταυτόχρονα :

* Δείχνει συναινετικό πνεύμα.

* Απομονώνει την ΝΔ.

* Ενσωματώνει εκλογικά και πολιτικά τα κόμματα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας και κυρίως τους ψηφοφόρους τους.

Γι' αυτο πιστεύω, μόνο από ατύχημα δεν θα βρεθεί συμφωνία μεταξύ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Η ειρωνεία είναι, ότι το εκλογικό σύστημα, που εξυπηρετεί, σήμερα την χώρα και τα κόμματα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τρικυμία εν κρανίω | 18/07/2016 21:53
  Πόσες ΑΝΟΗΣΙΕΣ σε ένα μικρό κείμενο. 1. Το εκλογικό σύστημα ... καθορίζει την ...πνευματική ανάπτυξη. (ΤΙ ΛΕΕΙ ο ΓΜ) 2. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα εκλογικά συστήματα είναι αναλογικά (π.χ. Στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο , ε;) και 3. διαθέτουν, μηχανισμούς εξισορρόπησης της πολιτικής εξουσίας (τους οποίους ο ΓΜ με την πρόταση του ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ).. 4. ... πολλά στελέχη νιώθουν, ότι αδικηθήκαν... από την σημερινή κυβέρνηση, έχασαν, ή χάνουν καριέρες (ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΓΜ ;) 5. Από εκεί και κάτω "τρικυμία εν κρανίω".
  Citizen_D
  απάντηση30
   
   
  ψήφος 17χρονων και 16,5χρονων | 18/07/2016 09:17
  ενώ στον Αστικό Κώδικα πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα εχει ο 18χρονος.Ψηφοφόροι ανώριμοι και ευεπηρέαστοι με περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα, μόνο και μόνο επειδή ο αρχηγός του μεγαλύτερου συγκυβερνώντος κόμματος είναι νέος και,παρά τα όσα προηγήθηκαν, θεωρεί οτι προσελκύει ακόμη τη νεολαία ,με τα νιάτα ,το χαρούμενο και δήθεν ειλικρινές χαμόγελο,την αμεσότητα και ευθύτητα των τρόπων,την αντισυμβατικότητα και το ασικλίκι του.Η ψήφος όμως είναι πολύ σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση και το ισχύον όριο ηλικίας πρέπει να παραμείνει.
  γηγενής θεσσαλονικεύς
  απάντηση121