* Το βιβλίο «Ποιο παπάκι με νικελένιο τιμόνι στο προαύλιο» είναι, σύμφωνα με την προμετωπίδα, «αφήγημα επικόν, κεκοσμημένον διά στιχουργημάτων των καλύτερων ποιητών». Δημιουργός του ο Ζορζ Περέκ, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ζωή, οδηγίες χρήσεως» (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Υψιλον.


* Υπό τον τίτλο «Ο Ωνάσης όπως τον έζησα» παρουσιάζεται η αθέατη όψη του χαρακτήρα του έλληνα μεγιστάνα. Τα γεγονότα της προσωπικής ζωής καταγράφει η Κόριννα Σπανίδου, φυσιοθεραπεύτρια που έζησε επί σειρά ετών με την οικογένεια, (Βιβλιοπωλείον της Εστίας).


* Το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών δημοσιεύει τα πρακτικά συμποσίου με θέμα «Το Αιγαίο πέλαγος και το Νέο Δίκαιο της Θάλασσας» (Ρόδος, Νοέμβριος 1994). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.


* Κυκλοφόρησε η μελέτη «Η Μυθο-Λογική του Albert Camus», της Ελένης Ποταμιάνου Παλλάντιου, διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


* Ο Ζοζέφ – Αρτύρ κόμης ντε Γκομπινό υπήρξε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα για τέσσερα χρόνια, από το 1864. Η νουβέλα «Ακριβή Φραγκοπούλου» αναφέρεται στην κόρη γνωστής οικογένειας της Νάξου. Υποστηρίζεται ότι, αν ο ήρωας της ιστορίας ταυτίζεται με τον αφηγητή, η Ακριβή θεωρείται λογοτεχνική μετάπλαση της Ζωής Δραγούμη (μετάφραση Βάσω Μέντζου, εκδόσεις Ολκός).


* Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Serge Renaud «Η μεσογειακή διατροφή, το τέλος του εμφράγματος και το θαύμα της μακροβιότητας, Κρητική δίαιτα». Ο γάλλος καρδιολόγος Ρενό αναφέρεται στα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η διατροφή με ψάρια, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί (μετάφραση Ιάκωβος Μαντάς, επιστημονική επιμέλεια Μιχάλης Ορεστίδης, εκδόσεις Π. Τραυλός – Ε. Κωσταράκη).


* Η εργασία με τίτλο «Επικοινωνώ άρα υπάρχω» του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιώργου Πιπερόπουλου αναφέρεται στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


* Από τη νεανική σειρά «Επιστημονικές ιστορίες» των εκδόσεων Σπουδή κυκλοφόρησαν οι εικονογραφημένες βιογραφίες της Μαρίας Κιουρί και του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Κείμενα Μπέβερλι Μπιρτς, σχέδια Κρίστιαν Μπίρμιγχαμ.


* Κυκλοφόρησε η μελέτη «Η αγορά κατοικίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Συνυπογράφουν οι καθηγητές: Κώστας Βελέντζας, Νίκος Καλογήρου, Στέλλα Καραγιάννη, Ηλίας Κατσίκας, Νίκος Παπαμίχος, Μιχάλης Χατζηπροκοπίου Κώστας Χλωμούδης (εκδόσεις Παρατηρητής).


* «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται» είναι το δεύτερο μέρος του βιβλίου του ψυχιάτρου Μ. Σκοτ Πεκ που κυκλοφόρησε πριν από 15 χρόνια. Υποστηρίζει ότι κάθε ένας πρέπει να χαράζει τον δικό του δρόμο στη ζωή (μετάφραση Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδόσεις Κέδρος).


* Στις οικογένειες με πρόβλημα επικοινωνίας υπάρχουν παγιωμένες σχέσεις μεταξύ των μελών. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν Μουράου Μπάουεν προτείνει τρόπους θεραπείας μέσα από το βιβλίο «Τρίγωνα στην οικογένεια» (μετάφραση Εμυ Γκίκα – Μπιάνκα Λεβί, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


* Τρεις ιστορίες διασταυρώνονται στη Σικελία του 17ου αιώνα στο μυθιστόρημα «Η γοητεία των αισθήσεων» της Σιλβάνα λα Σπίνα (μετάφραση από τα ιταλικά Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Νέα Σύνορα – Λιβάνη).


* «Βάδιζε υγιαίνων. Το νόημα της υγείας και της νόσου» από τον π. Φιλόθεο Φάρο (εκδόσεις Καστανιώτη).


* «Αναπνέοντας την κιμωλία». Κατάθεση απόψεων και εμπειριών από εκπαιδευτικούς (εκδόσεις Σαββάλας).


* Το βιβλίο «Φορολογικά και τελωνειακά θέματα» του Γρ. Α. Κρομπά περιέχει σε περίληψη όλες τις ενδιαφέρουσες αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αναφέρονται σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα (Αθήνα 1996).


* Ο Μαρκ Σοτέ έχει καθιερώσει τις κυριακάτικες συναντήσεις στο καφενείο των Φάρων, στην πλατεία της Βαστίλης, με σκοπό τις δημόσιες φιλοσοφικές συζητήσεις. Ο λέκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι στο βιβλίο του «Εναν καφέ για τον Σωκράτη» υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία πρέπει να βγει από το ελιτίστικο πλαίσιό της (μετάφραση Αγγελική Φιλιππάτου, εκδόσεις Λιβάνη).


*Η συλλογή διηγημάτων «Τυφλοβδομάδα στη Χαλκίδα» του Γιάννη Σκαρίμπα επανεκδόθηκε από τη Νεφέλη. Τα έξι κείμενα δημοσιεύονται απαλλαγμένα από τα τυπογραφικά λάθη, τις διπλοτυπίες και τα προφανή ορθογραφικά λάθη της πρώτης έκδοσης (Μνήμη, 1973). Τα σατιρικά διηγήματα γράφτηκαν από το 1948 ως το 1973, δηλαδή στην όψιμη περίοδο της συγγραφικής παραγωγής του Σκαρίμπα. Στα περισσότερα από αυτά κυριαρχεί κάποιο παράδοξο στοιχείο που δεν αίρεται ως το τέλος της αφήγησης.


* Στο 11ο τεύχος του περιοδικού «Δίφωνο», που κυκλοφόρησε, δημοσιεύονται συνεντεύξεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Σε εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Τον καιρό των συναυλιών» καταγράφεται η ιδεολογική αλλαγή των συναυλιών και δίδονται πληροφορίες για τον τόπο που διοργανώνονται, για το πόσο κοστίζουν και ποιο είναι το κοινό τους.


* Το περιοδικό «Ερουρέμ» μετονομάστηκε σε «Ινδικτος». Το πέμπτο τεύχος έχει θέμα τα Κλασικά Γράμματα και είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Συκουτρή. Παρουσιάζονται επίσης έργα του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη.


* «Ο δεκαπενθήμερος Πολίτης» κυκλοφόρησε με άρθρα των Κ. Προκόβα, Αγγ. Ελεφάντη, Γ. Μαργαρίτη, Τ. Καγιαλή, Π. Μπουκάλα.


* Το τεύχος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Πόρφυρας» περιλαμβάνει αφιέρωμα με τίτλο «Ευρωπαίων ελληνικές σπουδές και προσεγγίσεις» και ένα «μικρό αφιέρωμα στον Νάσο Δετζώρτζη».


* «Αποκαλύψεις, Οι απόρρητοι φάκελοι του Χόλιγουντ» είναι ο τίτλος του αφιερώματος του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Σινεμά». Επίσης η ατζέντα της χρονιάς με ταινίες και πρόσωπα. Η βιντεοκασέτα της ταινίας «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ναγκίσα Οσιμα συνοδεύει την έκδοση.