«Πέταξα με δανεικά φτερά πολύ ψηλά. Ολα έδειχναν πολύ εύκολα» εκμυστηρεύεται ενώπιον της ελεγκτικής επιτροπής και των ανακριτών ο Ρέιφ Φάινς ως Τσαρλς Βαν Ντόρεν όταν ξεσκεπάζεται το σκάνδαλο με τις στημένες ερωταπαντήσεις στην εξαιρετική ταινία «Quiz Show» (1994). Στην αποκαλυπτική για τους μηχανισμούς της τηλεοπτικής βιομηχανίας ταινία η τηλεοπτική ουτοπία παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της και απλώς επιβεβαιώνει πως το παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται με τους ίδιους όρους και με την ίδια ακριβώς νοοτροπία.
Δηλαδή με ψευδαισθήσεις οι οποίες διαρκούν πολύ λίγο, εξανεμίζονται αμέσως μόλις η πραγματικότητα διασταυρωθεί με το πλατό. Στη χοάνη του θεάματος συνεχίζουν να «πέφτουν» άγουρα παιδιά με όνειρα, τα οποία ακόμη αισιοδοξούν ότι θα αναδειχθούν με τις κάμερες μπροστά τους και τους κριτές να ανταγωνίζονται σε επίπεδο ελκυστικής και φασαριόζικης ατάκας. Και κάπως έτσι ένας ακόμη τελικός, αυτός του «X-Factor» (ΣΚΑΪ), θα ξεχαστεί πολύ σύντομα, όπως και οι προηγούμενοι. Κι όταν εξαφανιστούν από τα sites και από τις εκπομπές τα παιδιά, τότε η τηλεόραση θα ρίξει την ευθύνη στις δισκογραφικές. Ετσι έγινε και στο παρελθόν, όταν ακόμη υπήρχε χρήμα, έστω και δανεικό, και η σόουμπιζ υποσχόταν καριέρες έστω και στις παραλιακές πίστες. Εν τω μεταξύ τα παιδιά εκπαιδεύθηκαν στα τηλεοπτικά «κόλπα» και όταν με το μικρόφωνο δεν κατάφεραν να κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση αποπειράθηκαν να το πετύχουν με την… όπισθεν (βλ. Νωαίνα). Αλλά ακόμη και αυτά είχαν κάποιο νόημα, να συζητούνται και μόνο, στις μακρινές, σχεδόν ξεχασμένες εποχές του Μικρουτσικιστάν. Τώρα πλέον και το κοινό και οι μπροστά από τις κάμερες εκπαιδεύθηκαν και σχεδόν έπαθαν ανοσία.
Ψευδαισθήσεις έχουν και συνεχίζουν να έχουν και τα πολλά και ξανθά κορίτσια τα οποία θεώρησαν πως στηριζόμενα στα πάνελ και στην αμορφωσιά τους, πουλώντας κρέμες και σκούπες και ποτίζοντας το ημιμαθές κοινό τους με κουτσομπολιά έπιασαν την καλή. Για πόσο ακόμη η απατηλή λάμψη της κάμερας θα συνεχίζει να τα παραμυθιάζει ότι είναι σημαντικά ή ότι αυτό που κάνουν είναι τόσο σπουδαίο;
Στην προαναφερθείσα ταινία «Quiz Show» ο Ρέιφ Φάινς δεν εκτίει κάποια ποινή αλλά μετράει απώλειες. Σταματά να διδάσκει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας ενώ φυσικά από τη μία στιγμή στην άλλη βρίσκεται ουσιαστικά άνεργος καθώς το σκάνδαλο για την τότε «αθώα» κοινωνία της Αμερικής ήταν πολύ βαρύ, σχεδόν ασήκωτο. Οσο για τη φήμη του, αυτή εξανεμίστηκε αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε και η ακροαματική διαδικασία. Απομονώθηκε και αφοσιώθηκε στη συγγραφή βιβλίων. Τουλάχιστον όμως αυτός κάτι είχε να χάσει και κάτι να διεκδικήσει εκ νέου. Η πλειονότητα των παρουσιαστών και των τηλεδιασήμων απλώς θα συμβιβαστεί με το «τίποτα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ