Ποιος έδωσε την εντολή για το περίφημο Σχέδιο Β’ (Plan X) που εκπονήθηκε για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση στη νέα δραχμή; Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στην ιστοσελίδα Diem 25 φωτογραφίζοντας (ποιον άλλον;) τον Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας είχε δώσει μόνος του στοιχεία για το ποιος έδωσε την εντολή, σε ανύποπτο χρόνο, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την ύπαρξη ή όχι Σχεδίου Β’. Σας μεταφέρω ακριβώς από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας στις 31 Ιουλίου 2015 στη Φώφη Γεννηματά. «Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Οταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε;» διερωτήθηκε. Είπε μάλιστα ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και όταν η πρόεδρος του ΠαΣοΚ «τόλμησε» να κάνει μια παρατήρηση για το πόσο παράνομη και αντισυνταγματική ήταν αυτή η πράξη, ο κ. Τσίπρας… θύμωσε και με υποτιμητικό τρόπο της είπε ότι «λέει… σαχλαμάρες»! Εν συνεχεία δικαιολογήθηκε λέγοντας «ό,τι έγινε έγινε με εντολή μου για να προστατευθεί η χώρα και όχι για να βρεθεί εκτός ευρώ». Αυτά ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός που πιθανόν και ο ίδιος να μην τα θυμάται, αφού χαρακτήριζε τότε τον κ. Βαρουφάκη ως «asset» για την κυβέρνηση.
Ποιος είναι αυτός ο Γκαλμπρέιθ;
Ισως πάλι κάποιος ή κάποιοι να του υπενθύμισαν από την Κίνα όπου βρισκόταν ότι υπάρχουν στα πρακτικά της Βουλής οι δηλώσεις του, ότι δηλαδή αυτός ήταν που έδωσε την εντολή στον κ. Βαρουφάκη. Ετσι, έμαθα ότι προγραμμάτισε σύσκεψη με την προσγείωσή του στην Αθήνα για να δει πώς θα χειριστεί επικοινωνιακά το όλο θέμα. Να σημειώσω ότι το ζήτημα αυτό παίρνει συνεχώς διαστάσεις. Η ΝΔ διά του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη ζητεί να γίνει συζήτηση στη Βουλή «εδώ και τώρα» για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο Ευ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, ενώ και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν φωνές που ζητούσαν εξηγήσεις. Και τι έκανε νομίζετε η κυβέρνηση; Εβαλε τον Γ. Χουλιαράκη να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας «ποιος είναι ο Γκαλμπρέιθ;» έως ότου επιστρέψει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να χαραχθεί ενιαία γραμμή… υπεράσπισης.
Διαρροές, παλιά μας τέχνη κόσκινο

Αρχισαν ήδη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο οι διαρροές (σ.σ.: άθλημα στο οποίο επιδίδονται μετά μανίας οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού όταν τα βρουν δύσκολα) για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρώτα απ’ όλα προεξοφλούν (και το αφήνουν να διαρρεύσει προτού καν γίνει η αξιολόγηση) ότι από τις 11 υποψηφιότητες θα μείνουν οι πέντε στην πρώτη αξιολόγηση. Δεύτερον, ότι στην πορεία της συζήτησης ο υπουργός-καναλάρχης Νίκος Παππάς πιθανόν να δεχθεί οι άδειες για εθνική εμβέλεια να είναι περισσότερες των τεσσάρων. Ηδη (γνωστοποιούν) ότι δήθεν πιέζει για αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Και τρίτον, ότι είναι πολύ πιθανόν να καθυστερήσει όλη η διαδικασία ώστε να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερομένους και να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία, αλλά και να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Και όσο καθυστερούν τόσα απρόβλεπτα γεγονότα μπορεί να συμβούν. Τώρα, θα πείτε, γιατί τα λένε όλα αυτά; Μα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, ώστε να περάσουν τα σχέδιά τους, χωρίς εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις και να πουν ότι «χτύπησαν το τρίγωνο της διαπλοκής». Αλλά, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος την Τετάρτη στη Βουλή, «δεν είναι πόλεμος με τη διαπλοκή να κλείσουν οι σταθμοί που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση».

Γαλάζιες ανατροπές

Μεγάλες ανατροπές μαθαίνω ότι πρόκειται να συμβούν αν γίνει δεκτή στο Εκλογοδικείο η ένσταση κατά της μη εκλογής του πρώην υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη. Η απόφαση αναμένεται από ημέρα σε ημέρα και αν όντως γίνει δεκτή, τότε μου λένε ότι μπαίνει ο κ. Στυλιανίδης στη Βουλή και εξέρχονται της Βουλής οι Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη και Αθ. Μπούρας. Επίσης εισέρχονται στη Βουλή οι κ.κ. Αλ. Κοντός στην Ξάνθη (που σήμερα δεν διαθέτει γαλάζιο βουλευτή) και Στέφανος Γκίκας στην Κέρκυρα. Ανω-κάτω δηλαδή θα γίνει και θα αλλάξουν και οι εσωκομματικές ισορροπίες, εάν βεβαίως γίνει δεκτή η ένσταση.
Ο ανορθόγραφος υπερκαναλάρχης
Στη βιασύνη του να δώσει όσο περισσότερες συνεντεύξεις μπορεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός-καναλάρχης Νίκος Παππάς κάνει ορθογραφικά λάθη. Γράφει το «Επικρατείας» ως… «Επικρατίας». Τόσο απρόσεκτος ή ανορθόγραφος είναι;


Διάσπαση στο κόμμα Λαφαζάνη

Και όμως συνέβη και αυτό: διασπάστηκε η ΛΑΕ! Το κόμμα του Π. Λαφαζάνη και όσων αποχώρησαν τον Αύγουστο του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με την μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα του Αλ. Τσίπρα και το τρίτο μνημόνιο, μετρά ήδη λιγότερες δυνάμεις. Μετά την «αυτονόμηση» της συνοδοιπόρου Ζωής Κωνσταντοπούλου που ίδρυσε την Πλεύση Ελευθερίας, αποχώρησε και η Κομμουνιστική Τάση λόγω διαφωνίας της «με βασικές πολιτικές επιλογές του ηγετικού πυρήνα του νέου φορέα». Έχει ενδιαφέρον ότι ένα από τα ζητήματα που έθετε η «συνιστώσα» αυτή -που προέρχεται από τον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ- ήταν η άποψη ότι για να γίνει η ΛΑΕ η πολιτική δύναμη που έχει ανάγκη σήμερα ο εργαζόμενος λαός, θα έπρεπε να θεμελιωθεί εκτός των άλλων και στην «παραδοχή των μεγάλων πολιτικών ευθυνών της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας (σ.σ. Λαφαζάνης, Χουντής, Λεουτσάκος, Ήσυχος κλπ.) για την ανενόχλητη επιβολή της προδοσίας από την ομάδα Τσίπρα». Με λίγα λόγια ζητούσαν από τον κ. Λαφαζάνη να παραδεχθεί το λάθος του να στηρίξει στο παρελθόν τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα του. Όμως «όχι μόνο δεν προέβησαν στο ελάχιστο στην αναγκαία παραδοχή των λαθών, αλλά αντίθετα, επιχειρούν να πείσουν τους αριστερούς αγωνιστές ότι θα πρέπει να τους ευγνωμονούν για το ότι δεν έγιναν ανοικτά προδότες σαν τον Τσίπρα…», αναφέρει η «τάση».

Ψάχνοντας τους κωδικούς του ΥΕΘΑ

Κάποιο μπέρδεμα πρέπει να υπάρχει με τους κωδικούς για τα ισοδύναμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τους οποίους, όπως δήλωσε στην Βουλή προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, δεν έχει λάβει ούτε από το εν λόγω υπουργείο ούτε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας. Ο λόγος για τα ισοδύναμα που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να βρεθούν ώστε να μην υπάρξει «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, μέλη ΔΕΠ, δικαστικούς κλπ. Ο κ. Χουλιαράκης είχε «αδειάσει» επί της ουσίας τον Π. Καμμένο, λέγοντας ότι δεν έλαβε τους σχετικούς κωδικούς: «Περιμένουμε να σταλούν και να αξιολογηθούν», είχε πει. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι κωδικοί είναι στα χέρια του κ. Χουλιαράκη. Αυτό τουλάχιστον λέει ο Π. Καμμένος (ο αυτοαποκαλούμενος και…Alpha Bravo, όπως τις αμερικανικές… φώκιες) ο οποίος ήταν κατηγορηματικός στην επιτροπή της Βουλής που συζητά νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της αρμοδιότητάς του. «Ο κ. Χουλιαράκης τους έχει τους κωδικούς», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν ότι δεν έχει έρθει το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τα θέματα των ειδικών μισθολογίων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τελικά, ποιος λέει αλήθεια;

HeliosPlus