Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία) ηχογραφούσε συζητήσεις. Το αποκάλυψε μάλιστα υπερηφάνως ο ίδιος. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι η επομένη των αποκαλύψεων του στενού συνεργάτη του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για τα σχέδια Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015 βρίσκει τον ιδιόρρυθμο πρώην «τσάρο της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης» και «σφαγέα της ελληνικής Οικονομίας», «ήρεμο» και, όπως μου είπε, «δικαιωμένο» και «με καθαρή τη συνείδησή του». Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται τα πάντα και κυρίως την ύπαρξη του Σχεδίου Β’ (αυτό με την επιστροφή στη δραχμή, την επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, την εθνικοποίηση τη Τράπεζας της Ελλάδος κ.τ.λ.) λέγοντας: «Οταν είσαι υπουργός Αμυνας είσαι υποχρεωμένος να έχεις σχέδια για την αποτροπή εισβολής από την Τουρκία. Δεν σημαίνει ότι κήρυξες και τον πόλεμο κατά της Τουρκίας».
nnn
Ο Γιάνης θεωρεί… σημαδιακή(!) την ημέρα που βγήκαν όλες αυτές οι αποκαλύψεις του Γκάλμπρεϊθ επειδή συνέπεσε, όπως λέει, με την επέτειο του δημοψηφίσματος, αυτό κατά το οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστεψε και σε αυτόν και στον κ. Τσίπρα και τελικά διαπιστώθηκε ότι έγινε το αντίθετο από αυτό που ψήφισαν. Τα έχει βάλει αυτή την περίοδο με τους «Νίκους», δηλαδή τους Ν. Παππά και Ν. Κοτζιά, γιατί είπαν ότι ήταν έτοιμος να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά. Αφού και τους δύο τους χαρακτηρίζει «μνημονιακούς» (ενώ αυτοί τον χαρακτήρισαν «τροϊκανό») διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ήθελε να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά και την ίδια ημέρα να αποκαλύπτεται σε βιβλίο στενού συνεργάτη του ότι «ήθελε να καταλύσει το πολίτευμα με ένα πραξικόπημα τύπου Βενεζουέλας», όπως το χαρακτήρισε.
nnn
Ο κ. Βαρουφάκης πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση που ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Τους δημοσιογράφους τους επικρίνει λέγοντας ότι «συμμετέχουν σε ένα βρώμικο παιχνίδι εναντίον του» και έχει το θράσος να δηλώνει «ήρεμος, καθαρός» και ωραίος. Και ούτε έχει τύψεις συνειδήσεως τη στιγμή που διέπραξε ένα από τα επαχθέστερα οικονομικά εγκλήματα. Το δημοψήφισμα κόστισε στη χώρα 70 δισ. ευρώ και το κόστος αυτό το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της. Μάλιστα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το έγκλημα «συνειδητό, αφού τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που ενέκριναν την απόφασή του γνώριζαν πολύ καλά τις συνέπειες». Απλώς να συμπληρώσω ότι δύο φορές ο κ. Τσίπρας κάλυψε δημοσίως τον κ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον «asset» για την κυβέρνηση. Μία φορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μια άλλη στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά).


Η παρεξήγηση που δεν έγινε εξήγηση

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται την «Προδοσία» του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά εμένα μου την υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο γραφείο του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας σχολίασε στους δημοσιογράφους ότι από την επιμονή της ΝΔ να θέτει τα ζητήματα που θέτει δημιουργούνται παρεξηγήσεις. «Εγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δεν δώσαμε…» που έλεγε και το τραγούδι του αξέχαστου Μάνου, ο οποίος πάντως έδινε και διέξοδο: «Στείλε μου μιαν εξήγηση να φύγει η παρεξήγηση» κατέληγε το υπέροχο αυτό άσμα…
nnn
Εν προκειμένω, εξήγηση δόθηκε –ή επιχειρήθηκε να δοθεί –αλλά αμφιβάλλω ότι η… παρεξήγηση λύθηκε. Κι αυτό διότι η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε στα capital controls και στο «περήφανο» τρίτο μνημόνιο κατατέθηκε από τις 30 Μαρτίου και ακόμα να συζητηθεί. Με τα πολλά, πάντως, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει προτού πάει η Βουλή διακοπές, δηλαδή προς τα τέλη του Ιουλίου. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόταση της ΝΔ καθώς συμπίπτει με τον έναν χρόνο από το «περήφανο» δημοψήφισμα που οδήγησε στην «περήφανη» κυβίστηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και τις αποκαλύψεις του Γκάλμπρεϊθ για τις μέρες και την πολιτεία του αξέχαστου Γιάνη Βαρουφάκη που μας πήγαινε «φουλ» για τη Νέα Δραχμή, για εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ.
nnn
Η παρεξήγηση πάντως αφορούσε και τα του Κοινοβουλίου, αφού και η επιστολή του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη προς τον κ. Βούτση έμενε αναπάντητη. Αλλά και εδώ δόθηκε εξήγηση από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είπε ότι απάντησε στις ενστάσεις της ΝΔ για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και της νομοθετικής λειτουργίας κατά τη συζήτηση επί του Κανονισμού της Βουλής που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βούτσης τα «έσουρε» κανονικά στους υπουργούς ότι δεν σχεδιάζουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους με αποτέλεσμα να νομοθετούν διά των τροπολογιών. Και να ήταν μόνον αυτό…


Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού…

Πιο επίκαιρη από ποτέ μου φαίνεται ότι είναι η διαπίστωση που έκανε τις προάλλες στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες ο Ευ. Βενιζέλος: «Οταν δοθούν οι άδειες και όσοι τις πάρουν ανέβουν στα δένδρα για να ελεγχθούν, τότε, όπως λέει η παροιμία, θα φανούν τα οπίσθιά τους. «Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού»…». Ε, λοιπόν, ανέβηκαν ψηλά και εμφανίστηκαν πολλά, τόσα που η δήλωση του υπουργού-καναλάρχη ότι «βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής» εκλαμβάνεται πλέον ως (κρύο) ανέκδοτο. Ούτε να γελάσεις δεν μπορείς με αυτήν.

Ο Τσίπρας και η πάπια Πεκίνου

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης ένα λακωνικό SMS ήρθε στα δημοσιογραφικά γραφεία, δημιουργώντας αναστάτωση. Αποστολέας του ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα που μετείχε στην κυβερνητική κουστωδία στο Πεκίνο. Το μυστηριώδες SMS έγραφε: «Γράψε τίτλο: Τσίπρας με Ξηρό στη Σαγκάη τα…πίνουνε, πίνουν ποτό μαζί». Πέραν τούτου ουδέν και όπως καταλαβαίνετε προκλήθηκε μια μικρή ταραχή. Με ποιον Ξηρό ο Πρωθυπουργός τα πίνει σε μπαρ της Σαγκάης; Έπρεπε να περάσει περίπου μισή ώρα ψάξιμο στους Ξηρούς για να έρθει ένα δεύτερο συμπληρωματικό SMS: «Ξηρό λένε τον πρόξενο», της Ελλάδος της Σαγκάης. Από το δεύτερο SMS και μετά άρχιζε και πάλι το ψάξιμο…

***

Σας πληροφορώ ότι μόλις το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του από το Πεκίνο στην Σαγκάη προσγειώθηκε πήγαν εν σώματι σ΄ένα μπαράκι (στον 7ο όροφο) για να πιουν ένα κινέζικο κρασάκι ώστε να ξεμουδιάσουν. Εκεί γνώρισαν και τον Βασίλη Ξηρό τον πρόξενο ο οποίος πρέπει να σας πω είχε πολλά κοινά με τον κ. Τσίπρα αφού είναι απόφοιτος του ΕΠΜ (Χημικός Μηχανικός). Εγινε καλή συζήτηση, αλλά το κυβερνητικό κλιμάκιο άλλα είχε να συζητήσει. Οχι όπως μπορεί να πάει ο νους σας στις 9 συμφωνίες που υπογράφηκαν, αλλά στο Great Hall of the People (το Μέγαρο του Λαού) στο Πεκίνο…

***

Τους άφησε άφωνους το εντυπωσιακό αυτό συγκρότημα κυρίως όταν πληροφορήθηκαν ότι η κατασκευή του (το 1959) έγινε εξολοκλήρου με την εθελοντική συμμετοχή ομάδων αγροτών και εργατών και διήρκησε μόνον δέκα μήνες. Καλύπτει μια επιφάνεια 171.800 τ.μ. και αποτελεί την έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Πέντε ώρες διήρκησε η ξενάγηση και στις πέντε ώρες αυτό που έκανε εντύπωση ήταν βεβαίως η ογκώδης κατασκευή του («υπήρχαν αίθουσες που ήταν τόσο μεγάλες σαν ποδοσφαιρικά γήπεδα»- έλεγε συνεχώς ο Κ. Μάρδας), αλλά και ότι κανείς δεν τόλμησε να βγει έξω για τσιγάρο. Μάλιστα ο κ. Μάρδας πείραξε την Ολγα Γεροβασίλη: «Δέκα λεπτά υπουργικού συμβουλίου και βγαίνετε έξω να καπνίσετε. Πώς συγκρατήθηκες εδώ μέσα;».

***

Μετά την πεντάωρη ξενάγηση οι πάντες ήταν εξουθενωμένοι και πεινασμένοι. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να πάνε σ΄ένα εστιατόριο, εκεί κοντά για να δοκιμάσουν την περίφημη πάπια Πεκίνου, προτού αναχωρήσουν για την Σαγκάη: «Τις τσακίσαμε ήταν νοστιμότατες», έλεγαν μετά οι υπουργοί του, που ομολογουμένως έφαγαν με όρεξη. Στον κατάλογο υπήρχε και το jellyfish φοβερός μεζές για τους κινέζους, αλλά όταν έμαθαν τι ακριβώς είναι, προτίμησαν την ξεροψημένη πάπια.

HeliosPlus