Από τον κατάλογο με τους φακέλους των υποψήφιων καναλαρχών που κατατέθηκαν στο γραφείο του υπουργού-καναλάρχη προκύπτει με σαφήνεια πόσο… αντιδιαπλεκόμενος είναι ο «αγώνας» του. Αν από αυτή τη λίστα των αιτούντων τηλεοπτική άδεια συμπυκνώνεται το όραμα της νέας Αριστεράς των κ.κ. Τσίπρα και Παππά για την ενημέρωση, τότε καλύτερα να αλλάξουμε χώρα. Προλαβαίνουμε.
Ο «κολλητός» του προέδρου, ρεπόρτερ

Κοιτάξτε τι συνέβη με το (κρατικό) ΑΠΕ. Διαθέτει τέσσερις πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ και κατ’ επέκταση τη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού (δηλώσεις, συναντήσεις, επισκέψεις κ.τ.λ.). Στην Κίνα όμως δεν πήγε κανείς από τους τέσσερις. Αντιθέτως πήγε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διορισμένος από την κυβέρνηση, προσωπικός φίλος του Αλ. Τσίπρα. Και επειδή ως πρόεδρος του ΔΣ δεν μπορεί να υπογράφει τα ρεπορτάζ, τα στέλνει, μου λένε, στην Αθήνα υπό τη μορφή non papers. Τα ταξίδια στην Κίνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Πρωθυπουργό αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή δημοσιογραφική αποστολή. Αλλά το να παίρνεις μαζί σου έναν πρόεδρο κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου που τον διόρισες εσύ για να σε καλύπτει δημοσιογραφικά, αλλάζει κάπως το όλο θέμα. Δεν νομίζετε;
Η Ζωή τραβά την ανηφόρα

Περίμενε την 5η Ιουλίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να καταθέσει στον Αρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της Πλεύση Ελευθερίας. Η 5η Ιουλίου είναι σημαδιακή ημέρα για τη Ζωή. Είναι η επέτειος, βλέπετε, του δημοψηφίσματος και η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν πρόκειται να την αφήσει να περάσει έτσι. Πρώτα απ’ όλα θα συγκεντρωθούν έξω από τον Αρειο Πάγο καμιά 200ριά στελέχη της καθώς και η Νεολαία του κόμματος (ναι, διαθέτει και Νεολαία) και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει πολιτικο-καλλιτεχνική εκδήλωση στο πάρκινγκ του Λόφου του Λυκαβηττού. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα θα είναι ανηφορικά και για το κόμμα της προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή, αλλά και για τον κ. Τσίπρα που θα τον έχει από εδώ και πέρα υπό στενή παρακολούθηση.


Maximou… air travel

Απίστευτο και όμως αληθινό. Η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση ανακάλυψε τη χλιδή με τα κρατικά αεροπλάνα και τους έδωσε να καταλάβουν. Τους τελευταίως 17 μήνες τα ταξίδια κρατικών αξιωματούχων με τα Εμπραέρ και το Gulfstream μου λένε εγκύρως ότι είναι πάμπολλα, τα διπλασίασαν σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι πάντες πλέον στην κυβέρνηση (περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας) πετούν με τα κρατικά αεροσκάφη. Να σκεφτείτε ότι μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αλ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί (ανάμεσα στα άλλα) και τούτο: ότι θα περιορίσει για λόγους οικονομίας τις πτήσεις των κρατικών αεροσκαφών και ότι θα πωλούσε μάλιστα το ένα από τα δύο Εμπραέρ. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο. Μάλιστα αξιωματούχος που χειρίζεται τις πτήσεις των κρατικών αεροσκαφών δήλωσε: «Μακάρι να είχαμε και τέταρτο αεροσκάφος γιατί δεν τους προλαβαίνουμε…». Και δεν είναι βεβαίως μόνον οι μετακινήσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και Πρωθυπουργού με τα κρατικά αεροσκάφη, είναι και οι αερομεταφορές, οι περιπολίες και η εκπαίδευση πιλότων.


Tsakalotos Chicken Korma

Το ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος είναι γνωστός για τις πολιτικές και οικονομικές του «κωλοτούμπες» προφανώς θα το γνωρίζετε. Το ότι όμως είναι και ο καλύτερος μάγειρας της κυβέρνησης μόνον ο (καλοφαγάς) υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης το γνωρίζει. Ο κ. Φίλης πήγε σε ινδικό εστιατόριο, κάθισε να φάει, λόγω λήξης του ραμαζανιού, μαζί με ιμάμηδες και αυτό που θέλησε να κάνει είναι να διαφημίσει τις μαγειρικές ικανότητες του κ. Τσακαλώτου, λέγοντας ότι όχι μόνον είναι ο καλύτερος μάγειρος ανάμεσα στους υπουργούς, αλλά ότι μαγειρεύει εξαίσιο ινδικό φαγητό, κυρίως το Chicken Korma και το Biryani. Οι Ινδοί ακούγοντας αυτά ρώτησαν πού έμαθε ο Τσακαλώτος να μαγειρεύει ινδικά. Ο Φίλης έχει πάντοτε έτοιμες τέτοιου είδους απαντήσεις: «Στην Οξφόρδη, τότε που ήταν φοιτητής. Τα φαγητά του τα δοκίμασα και είναι μούρλια». Συνεπώς δεν έχει ανάγκη πλέον ο κ. Τσακαλώτος ούτε να κλαψουρίζει επειδή διαπραγματεύτηκε, συμφώνησε και ψήφισε μνημόνια, ούτε να αφήνει να διαρρέει (τη μια ημέρα) πως θέλει να φύγει από υπουργός Οικονομικών και (την άλλη ημέρα) ότι θέλει να παραμείνει για να εφαρμόσει τα μέτρα. Ούτε βεβαίως να βάζει τους 53 να διαμαρτύρονται για τη φιλελεύθερη στροφή της αριστερής κυβέρνησης στην οποία μετέχει. Μπορεί άνετα να ανοίξει ινδικό εστιατόριο. Θα έχει (δηλωμένο) πελάτη τον κ. Φίλη


Ο Φίλης και τα μπιφτέκια

Και μια και έγινε αναφορά στον Νίκο Φίλη, σας πληροφορώ ότι λύθηκε το μυστήριο του πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις…. Πηγαίνει στο «Μπουκιά και Συχώριο» του Ηλ. Μαμαλάκη στο Κολωνάκι για να φάει. Μου είπε ότι είναι φαν του ζουμερού μπιφτεκιού του συγκεκριμένου καταστήματος και όποτε πεινάσει πάει εκεί να φάει. Αλλά μόνον μπιφτέκια τρώει, καθ’ ότι ισχυρίζεται πως ακολουθεί ειδική διατροφή τις υπόλοιπες ημέρες, φέρνοντας από το σπίτι του ταπεράκια με ψητά λαχανικά ακόμη και στη Βουλή. Ετσι, για να τον βλέπουν και οι άλλοι και να νομίζουν ότι είναι… λιτοδίαιτος.

Το στράπλες της Περιστέρας

Ηταν εντυπωσιακή η εμφάνιση της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα στην ιστορική πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου το πρωί της Δευτέρας. Φορούσε ένα μπορντό στράπλες φόρεμα με μαύρες λεπτομέρειες με μαύρα ψηλοτάκουνα πέδιλα, ενώ είχε πιάσει τα μαλλιά της πάνω. Αντιθέτως οι υπόλοιπες γυναίκες της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως οι Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη και Σία Αναγνωστοπούλου φορούσαν σακάκι. Η σύντροφος του Πρωθυπουργού ξεχώριζε απ΄όλους ήταν ωσάν να ήταν αυτή το τιμώμενο πρόσωπο και όχι ο σύντροφός της. Οσο για τον κ. Τσίπρα καμάρωνε επειδή εξήγαγε… dress code στην Κίνα. Και τούτο γιατί κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί, ο Κινέζος Λι Κετσιάνγκ μόλις τον είδε έτσι χωρίς γραβάτα, έβγαλε κι αυτός την γραβάτα του. Τότε ο «δικός» πήρε εκείνο το γνωστό ύφος με το υπομειδίαμα και είπε: «Δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στην Κίνα». Αλλά οι κινέζοι δεν ξέρουν από τέτοια αστειάκια που πετάει συνήθως στους πάντες ο κ. Τσίπρα; και με σοβαρό ύφος είπε: «η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά». Και τα χαμόγελα σταμάτησαν.

Κατακαλόκαιρο τα εργασιακά

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (ευελπιστώντας ότι θα αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση) τον Αύγουστο τα εργασιακά. Ετσι, νομίζει πως θα περιορίσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία (ποιός θα διαδηλώνει αυγουστιάτικα, λένε) και τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, κυρίως του ΚΚΕ.

Αρχισαν τις άδειες

Θυμάστε που ο Αλ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ότι εφέτος δεν έχει άδεια, ότι η Βουλή θα λειτουργεί όλο το καλοκαίρι γιατί πρόκειται να ψηφίσει αναπτυξιακού χαρακτήρα νόμους; Σας πληροφορώ ότι εννοούσε τον εκλογικό νόμο και τα εργασιακά, τα υπόλοιπα νομοσχέδια μάλλον δεν πρέπει να τα θεωρεί σημαντικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έμαθα πως ζήτησε και έλαβε άδεια απουσίας από τον Πρωθυπουργό από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου. Ετσι δεν θα είναι παρών στην επίσκεψη του Μοσκοβισί στην Ελλάδα. Γιατί όμως να είναι; Σε κανέναν δεν έδωσε λογαριασμό τι θα κάνει στην άδειά του.

HeliosPlus