Ως μηχανή μαζικής παραγωγής ρουσφετιών χαρακτηρίστηκε από ορισμένους στην αντιπολίτευση ο νέος Κανονισμός της Βουλής, η τροποποίηση του οποίου άρχισε ήδη να συζητείται στην Ολομέλεια. Και το σημαντικότερο; Η πλειοψηφία των βουλευτών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα… υπερψήφισε στην Επιτροπή, ίνα δικαιωθεί η λαϊκή ρήση «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Ομερτά, λοιπόν, από μια μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης που προφανώς βολεύεται με ψίχουλα μετακλητών θέσεων που παίρνουν πρώην και νυν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, φορώντας ένα γαλάζιο πουκάμισο από τα έδρανα των βουλευτών, επιχειρούσε να πείσει ότι ο νέος Κανονισμός εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου προκειμένου να μπει φραγμός στις δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, στην ανορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, στην αναξιοκρατία και στην αδιαφάνεια στη διοίκηση της Βουλής, με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ Θ. Παπαθεοδώρου να κάνει λόγο για μηχανισμό ρουσφετιών, «δημιουργείτε μηχανισμός εσωτερικών διευθετήσεων» είπε συγκεκριμένα. Απ’ όλα έχει ο μπαξές των προσλήψεων, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από κηπουρούς, γεωπόνους, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, σκηνοθέτες, αισθητικούς και γραμματείς στα… γκαράζ. Ανοίγει ο δρόμος για να διοριστούν εκατοντάδες νέοι υπάλληλοι σε «προνομιακές» υπηρεσίες της Βουλής, όπως το Κανάλι της Βουλής, το γυμναστήριο, ακόμα και το γκαράζ του Κοινοβουλίου. Τώρα θα πείτε, τι κάνουν ένας γεωπόνος και δύο κηπουροί στο πάρκινγκ της Βουλής; Ε, είπαμε. Το ρουσφέτι της αρκούδας γίνεται…
Παλαιά Βουλή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας

Και ξέρετε τι αποκαλύφθηκε στη συζήτηση για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής; Οτι η Βουλή των Ελλήνων δεν γνωρίζει επακριβώς ποια είναι η ακίνητη περιουσία της. Οτι δεν υπάρχουν, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, τίτλοι ιδιοκτησίας για την Παλαιά Βουλή! Ή μήπως νομίζετε ότι διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας για τα γραφεία των βουλευτών στην οδό Μητροπόλεως; Συνεπώς κρίθηκε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη κάποιος να διεκδικήσει αυτούς τους τίτλους ιδιοκτησίας. Και να, αμέσως παρουσιάζεται ένας άλλος διορισμός. Τον ονόμασαν… «θεσμικό γραμματέα», ο οποίος ανάμεσα στα άλλα θα διεκπεραιώσει και τα θέματα ιδιοκτησίας. Πώς θα διορίζεται; Δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς. Ούτε τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει.


Οικογενειακά υπουργεία

Δεν έχετε παρά να κάνετε μια επίσκεψη στα ιδιαίτερα γραφεία ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αν βεβαίως σας το επιτρέψει η φρουρά των υπουργών). Στα περισσότερα, πίσω από τις υπουργικές πόρτες θα συναντήσετε είτε τις συζύγους των υπουργών είτε τα παιδιά τους, ή άλλους συγγενείς. Πολλά από τα υπουργικά γραφεία, μου λένε, έγιναν οικογενειακή υπόθεση. Ακόμα και οι αστυνομικοί και οι γραμματείς, οι σύμβουλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι σε πολλά από αυτά είναι συγγενείς των υπουργών. Μετακλητοί υπάλληλοι θα πείτε, αλλά συγγενείς και μάλιστα οι πιο πολλοί αμειβόμενοι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπάρχει μάλιστα ένα υπουργείο που προτού περάσεις στο γραφείο του υπουργού, σε υποδέχεται η σύζυγός του, σε κερνάει καφέ και ακούει το πρόβλημά σου. Αφήστε που ορισμένες σύζυγοι εκτελούν και χρέη… leave no papers (μην αφήνεις χαρτιά)! Δηλαδή τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους και εκφράζουν παράπονα επειδή θεώρησαν ότι κάτι δεν γράφτηκε καλά για τον άντρα τους. Και προτού κλείσουν το τηλέφωνο λένε «αυτά που είπαμε παρακαλώ να μείνουν μεταξύ μας».


Οταν χαριεντίζεσαι με τον Φάρατζ

Ισως να προσέξατε τα πλάνα που έδειξαν οι τηλεοράσεις από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου μετά το Brexit. Είδατε τις σκηνές ροκ που εκτυλίχθηκαν με πρωταγωνιστές τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον βρετανό ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ. Ξαφνικά στα πλάνα εμφανίζεται ένας έλληνας ευρωβουλευτής να χαριεντίζεται για αρκετή ώρα με τον κ. Φάρατζ. Ηταν ο Νότης Μαριάς, που ίσως δεν πήρε χαμπάρι ότι τον έδειχνε η τηλεόραση και φαινόταν να ήταν περιχαρής με τα αστειάκια του κ. Φάρατζ. Από τα πλάνα που έδειξαν, ο κ. Μαριάς και η κυρία Μαρί Λεπέν ήταν οι μόνοι που γελούσαν μαζί με τον Βρετανό. Ισως, πάλι, αυτοί οι δύο να μη γνώριζαν ότι λίγα λεπτά αργότερα ο ιδιόρρυθμος ευρωσκεπτικιστής συνομιλητής τους θα εξαπέλυε προσβλητική επίθεση εναντίον όλων των ευρωβουλευτών: «Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά. Είτε έχετε εργαστεί στις επιχειρήσεις είτε στο εμπόριο είτε έχετε δημιουργήσει μια θέση απασχόλησης, ποτέ δεν έχετε λειτουργήσει σωστά» τους είπε κατάμουτρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε το χέρι του μπροστά στον φωτογραφικό φακό για να μη φωτογραφηθεί με τον Φάρατζ, δίνοντάς του όμως ένα φιλί.
Οταν η αλήθεια γίνεται ψέμα

Η απορία μου ήταν γιατί το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε κοτζάμ ανακοίνωση με την οποία ευθέως αποκαλούσε «ψεύτη» τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, για όσα μετέφερε ότι του είπε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους. Οτι δηλαδή δεν μπορεί να δώσει τίποτε από όσα υποσχέθηκε, λόγω των δανειστών. Το είπε αυτό ή όχι ο κ. Τσίπρας; Το ΚΚΕ με νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «όσα είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα» και… διαψεύδει τον Πρωθυπουργό που το διέψευσε. Εψαξα, ρώτησα και σας το μεταφέρω: Ηταν, μου είπαν επίσημα χείλη, μια συνομιλία που έγινε μεταξύ τους και το Μαξίμου λέει ότι δεν μπορεί κάποιος να μεταφέρει τι ειπώθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία. Γι’ αυτό αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση ώστε «να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι», μου είπαν ακριβώς. Τώρα ελπίζω να έχετε καταλάβει πώς το ψέμα γίνεται αλήθεια.

HeliosPlus