Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι ήταν πιο προετοιμασμένος από τους άλλους, αιφνιδιάστηκε και αυτός από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Οπως μου λένε, στις συσκέψεις και στις αξιολογήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου από τα χαράματα της Παρασκευής επικρατούσαν προβληματισμός και ανησυχία. Και τούτο γιατί, όπως εκτίμησαν, υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθούν φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη, που κατά τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού έχουν ακροδεξιό και εθνικιστικό υπόβαθρο. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαθεί από την Ελλάδα η ευρωπαϊκή ομπρέλα και γι’ αυτό η στάση του από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτική και στη λογική της διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας.
nnn
Εξασφάλισε πρόσκληση από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου Κορυφής με κύριο θέμα τη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δυο λόγια, ο κ. Τσίπρας συντάσσεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης.
nnn
Την Παρασκευή το πρωί στο Μαξίμου στις απανωτές συσκέψεις που έγιναν για τις επιπτώσεις του Brexit, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βρήκαν τον… χρόνο να επικρίνουν και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε ένα καράβι και βρέθηκε στη Σύρο, σχολίασαν ότι «εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε νησί και εγκαινιάζει γραφεία της ΝΔ». Κάτι όμως που το πληροφορήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και από τη Σύρο απάντησε: «Ναι, βρέθηκα στη Σύρο, μαζί με τον κόσμο, και αυτή είναι η διαφορά μας, εγώ ομιλώ με τον κόσμο, αυτοί δεν μπορούν καν να εξέλθουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν μπορούν, ας περπατήσουν με πολίτες για να ακούσουν τους προβληματισμούς τους».
nnn
Μετά το πέρας των συσκέψεων για το Brexit και τις επιπτώσεις του, ο κ. Τσίπρας θέλησε να απευθύνει ένα είδος τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, αυτό που είδατε στις οθόνες σας, και καλούσε σε επιστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων έναντι της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Χρόνος όμως για να γράψει το διάγγελμα αυτό δεν υπήρχε, αφού ο Πρωθυπουργός θα συναντούσε τον Β. Λεβέντη και τον Στ. Θεοδωράκη. Ποιος λοιπόν θα έγραφε τον λόγο του Πρωθυπουργού; Επιστρατεύθηκε, με πληροφόρησαν, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μετείχε σε όλες τις συσκέψεις και είχε ακούσει τι ακριβώς ήθελε ο κ. Τσίπρας. Οταν τελείωσε το «διάγγελμά του» ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον… λογογράφο του.
nnn
Και μια και ο λόγος για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, σας πληροφορώ ότι ο Β. Λεβέντης μου αποκάλυψε ότι όταν έφυγαν οι κάμερες από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, μετά τις αντιδράσεις που συνάντησε τόσο από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ όσο και από το ΚΚΕ. Του είπε (όπως μου τα μεταφέρει ο κ. Λεβέντης) ότι θα φέρει έναν νόμο στη Βουλή με δύο ή τρία άρθρα με τα οποία θα μηδενίζει το μπόνους των 50 εδρών και θα καθιερώνει την ψήφο στα 17. Πέραν τούτου ουδέν. Με αυτόν τον τρόπο, κατά τα λεγόμενα του κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, όποτε και όταν αυτές διεξαχθούν. Αλλά ο κ. Λεβέντης δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει υποδείξεις στον Πρωθυπουργό, όπως άλλωστε το συνηθίζει και στις ομιλίες του στη Βουλή. Του είπε συγκεκριμένα ότι ο Κάμερον έχασε το δημοψήφισμα επειδή είχε επιβάλει προηγουμένως δυσβάσταχτους φόρους, γι’ αυτό να προσέχει.
nnn
Ο κ. Στ. Θεοδωράκης μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως επικεφαλής κόμματος και θα έφευγε, ελέω Νίκου Παππά, ως… Πρωθυπουργός. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ώρα που τον αποχαιρετούσε ο κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε το Νο2 της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Εντάξει, τα βρήκατε;» ρώτησε αμφοτέρους: «Τα βρήκαμε» απάντησε γελώντας ο Πρωθυπουργός. Και τότε ο κ. Παππάς είπε την επική ατάκα: «Πρόεδρε, άφησε τον Θεοδωράκη να αναλάβει, αφού τα βρήκατε, και εμείς πάμε διακοπές. Θα τα καταφέρει». Αν βλέπατε τον κ. Θεοδωράκη ήταν σαν να κέρδισε λαχείο, είπε ένα «ευχαρίστως», αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε σημασία.
Τους τρέλανε ο Σκουρλέτης


Μαθαίνω ότι εκεί στη ΔΕΗ τους έχουν ζώσει μαύρα φίδια. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης δέχεται καθημερινά από τους γενικούς διευθυντές του αναφορές που περιγράφουν την κατάσταση της επιχείρησης με μελανά χρώματα. Ο πρόεδρος διαβάζει τις αναφορές και του σηκώνονται οι τρίχες, αλλά επειδή τα θέματα άπτονται κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων, αναζητεί έγκριση και κάλυψη από τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη. Και εκεί τρελαίνεται… Καθώς με πληροφορούν δεν βρίσκει ούτε κατανόηση ούτε συμπαράσταση. Οταν ερωτώνται εκεί στη ΔΕΗ τι θα απογίνει η Επιχείρηση, το μόνο που λένε είναι ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο γεγονός ότι ο υπουργός βρίσκεται υπό μετακίνηση. Δηλαδή, με δυο λόγια, έχουν επενδύσει στις προθέσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως μου λένε, βολιδοσκοπεί ως αντικαταστάτη του κ. Σκουρλέτη τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης πάει Μύκονο…


Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αυτό το «αστέρι» της γαλάζιας παράταξης, εθεάθη εσχάτως σε κοσμικές παραλίες της Μυκόνου να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα με τη συντροφιά ωραιότατων νεαρών κυριών. Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο εάν δεν έφθανε το σχετικό βίντεο στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν για τον Μιλτιάδη, γεγονός που, όπως μου είπαν οι πράκτορές μου, εξόργισαν την ηγεσία του κόμματος, η οποία, κατά τα λεγόμενα των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, δίνει καθημερινά δύσκολο αγώνα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να χτίσει τη σοβαρότητα του κόμματος. Και αυτός χαριεντίζεται σε τούτες τις δύσκολες ώρες σε κοσμικές παραλίες με πιτσιρίκες. Δεν τον βλέπω καλά τον Μιλτιάδη.
Συζήτηση στο «Παλλάς»


Μια σπάνια συνύπαρξη τριών κορυφαίων συνταγματολόγων, με διαφορετικές πολιτικές και επιστημονικές προσεγγίσεις, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στο θέατρο «Παλλάς». Η συζήτηση οργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, αφορά το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία και συνομιλητές θα είναι ο Ν. Αλιβιζάτος, ο Στ. Τσακυράκης και ο Ευ. Βενιζέλος. Θυμίζω ότι ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε τη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στα θεσμικά ζητήματα ενώ ο κ. Τσακυράκης ενημέρωσε ότι θα επιχειρηματολογήσει «κατά της άμεσης δημοκρατίας, των δημοψηφισμάτων και της απλής αναλογικής».
Τι φοβάται ο κ. Γιάννης Δραγασάκης

Επειδή ίσως πολλοί να διερωτάσθε πού χάθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, σας πληροφορώ ότι μπορεί να μην κάνει δηλώσεις αλλά μετέχει σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και σε αυτές των λεγόμενων «ειδικού χειρισμού». Σε αντίθεση με τον συνέταιρο στην κυβέρνηση Π. Καμμένο, που το Μαξίμου αποφεύγει να τον καλεί σε συσκέψεις.
nnn
Στους συνομιλητές του ο κ. Δραγασάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στα εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση και αρέσκεται να λέει ότι οι σχέσεις με τους δανειστές είναι πλέον «δοκιμασμένες» αφού «γνωρίζει ο ένας τα χνότα του άλλου». Εχει όμως έναν και μόνο φόβο…
nnn
Φοβάται το Προσφυγικό, ότι πιθανόν να υπαναχωρήσει η Τουρκία από τα συμφωνηθέντα και να υπάρξει δεύτερο κύμα μεταναστών-προσφύγων που θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ