Το μήνυμα έστειλαν πρώτοι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε την περασμένη Κυριακή. Σε άρθρο τους στο «Βήμα», παρότι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας απέφυγαν να κάνουν ευθεία παρέμβαση για τις εξελίξεις που διέβλεπαν στη Βρετανία, τόνιζαν:

«Τώρα πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Το κόστος της «μη Ευρώπης» είναι τεράστιο. Μια πλήρως ολοκληρωμένη ενιαία αγορά θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία μας. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποτελεί στόχο τον οποίο αξίζει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε, όταν ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους είναι ακόμη άνεργος».
Οπως έδειξαν όμως οι βρετανικές κάλπες, οι φωνές της λογικής άργησαν. Και δεν ακούστηκαν όταν τα μηνύματα είχαν σταλεί προ πολλού όχι μόνο στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, και της προσφυγικής που τον τελευταίο χρόνο φούντωσε τους εθνικισμούς και δίχασε την Ευρώπη.
Την Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έστειλε το δικό του μήνυμα:

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες»
.
Για να συμπληρώσει χθες, μέσα στο χάος που έφερε το αποτέλεσμα των βρετανών ψηφοφόρων: «Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο όραμα, όχι για λιγότερη αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη».
Το ευτύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πλέον μετά την περιπέτεια του ελληνικού δημοψηφίσματος το 2015 η βούληση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας δείχνει να είναι ίσως περισσότερο ισχυρή από ποτέ.
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υπέρ του Brexit από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς. Μια μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς. Με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση».
Ποιοι άραγε δεν συμφωνούν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ