Η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, της ψυχικής ασθένειας, του κοινωνικού αποκλεισμού απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θέτει σε ευθεία επερώτηση, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας.
Η επιτυχημένη εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών της ισότιμης συμμετοχής, της αυτοδυναμίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της ισότιμης πρόσβασης σε πληροφορίες, τεχνογνωσία, καινοτομία, αίσθημα ανήκειν και προσφοράς σε μια ευρύτερη τοπική και εθνική-διεθνή κοινότητα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που υποφέρουν από κατάθλιψη και διπολική διαταραχή αποδεικνύει μετά από εξωτερική αξιολόγηση γάλλων, νορβηγών και γερμανών ειδικών ότι μια άλλη ψυχιατρική φροντίδα είναι δυνατή και αποτελεσματική σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και σχεδόν κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας.
Με τη συνεχή και δημιουργική στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες» και με την επιστημονική συνεργασία των ξένων εταίρων μας, το αδύνατο έγινε δυνατό: Περισσότερα από 140 άτομα εκπαιδεύθηκαν στις αρχές των ομάδων αυτοβοήθειας, 50 εντάχθηκαν σε ομάδες αυτοβοήθειας και 120 άτομα εκπαιδεύθηκαν ταυτόχρονα σε ομάδες ψυχοεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε τοπικές κοινωνίες που παραδοσιακά στιγματίζουν, ντρέπονται και συγκαλύπτουν τη διαφορετικότητα μέσα τους. Λήπτες υπηρεσιών συμμετείχαν στη μεταφορά στα ελληνικά του διαδικτυακού εργαλείου αυτοβοήθειας Ifightdepression European Alliance Against Depression.
Η ενεργή συμμετοχή των ληπτών μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις υποκειμενικής οδύνης αλλά και από τις προσπάθειες υπέρβασης των δυσκολιών και αντιστάσεων του κατακερματισμένου και εν πολλοίς ανεπαρκούς και αναποτελεσματικού «συστήματος» υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, η δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας αλληλεγγύης και αυτοβοήθειας, αναδεικνύει μια «μέθεξη ανθρώπων και πραγμάτων» (Μ. Μος) η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά την τεχνική, διοικητική, επιστημονική και ιδεολογική κυριαρχία του βιοϊατρικού μοντέλου στην ψυχιατρική.
«Η δύναμη δεν ανήκει ποτέ σε κάποιον ατομικά, ανήκει στο σύνολο και παραμένει ενεργός όσο το σύνολο συνεχίζει να δρα με συνοχή» έγραφε η Χάνα Αρεντ.
Αυτού του τύπου καινοτόμες πρακτικές ήδη προσκαλούνται από ευρωπαϊκές χώρες και εταίρους να μεταφερθούν ως τεχνογνωσία για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ αναγκών και θεραπευτικών απαντήσεων στην κατάθλιψη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Το επιθυμητό πέρασμα από τις ορθές διακηρύξεις στην αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της «Ψυχικής Υγείας του 18ου αιώνα» του υπουργού Α. Ξανθού υλοποιείται μέχρι τώρα από τη διαβούλευση μιας βασικά ορθής κατεύθυνσης σχεδίου νόμου διοικητικής μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία. Φτωχός απολογισμός σε συνθήκες κρίσης…
Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης είναι καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ