ΤΟ ΑΘΛΟΝ δικαιούται ο Αθλητικός Ομιλος Φιλοθέης. Ο φίλος αναγνώστης ας μη παραξενευτεί για τη χρήση της λέξης «άθλον» αντί του «άθλου». Και τούτο γιατί το άθλον –δηλαδή το βραβείο, ο έπαινος –προέρχεται από το ομηρικό «άεθλον», ενώ άθλος σημαίνει πρωταρχικά αγώνας για ένα βραβείο. Ανεπιφύλακτα λοιπόν, ο έπαινος για έναν σύλλογο που δεν απολαμβάνει μεν την προσοχή των προβολέων της δημοσιότητας αλλά κατόρθωσε να γράψει μια δική του σελίδα στην Ιστορία του Ελληνικού Στίβου κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Το συνταίριασμα δηλαδή μέσα στα πλαίσια της ίδιας αγωνιστικής διοργάνωσης του αθλητισμού ανωτάτου επιπέδου και της άθλησης ως αφετηρίας μιας νέας ζωής.
nnn
Η ΚΑΛΥΨΗ αγώνων στίβου αθλητριών (που τιμούν εσαεί και επί 17 χρόνια τη μορφή ενός μεγάλου αθλητή, του θρυλικού μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, δημιούργημα του οποίου είναι ο σύλλογος αυτός) από την ΕΡΤ μας έδωσε τη δυνατότητα μιας φιλαθλητικής απόλαυσης καθώς ταυτόχρονα, πλάι-πλάι, στον ίδιο χώρο νεαρότατες αθλήτριες των 15-16 ετών έδιναν τον αγώνα τον καλό και ωραίο στην ανατολή της αθλητικής ζωής τους με αθλήτριες παγκόσμιου βεληνεκούς, με επίκεντρο φυσικά την Κατερίνα Στεφανίδη, κορυφαία του άλματος επί κοντώ, και την παρουσία οκτώ χωρών.
nnn
Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ αυτής της αθλητικής εκδήλωσης είναι πολλαπλής σημασίας. Αναφορά –ας πούμε αφιέρωμα –στον Στίβο Γυναικών, που εδώ και χρόνια έχει ανοίξει μια διεθνούς αναγνώρισης λεωφόρο σε διάφορα αθλήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην ολυμπιακή αποστολή για το Ρίο ντε Τζανέιρο στα 13 (προς το παρόν) αθλήματα ελληνικής εκπροσώπησης αθλήτριες μετέχουν σε 9. Επί συνόλου 86 συμμετοχών αθλητών και αθλητριών, οι αθλήτριες είναι 35 (ο αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα του αποκλεισμού της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης στη διαδικασία των πέναλτι). Ειδικότερα στον Στίβο, επί 26 συμμετοχών οι 15 αφορούν αθλήτριες!
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την ολυμπιακή εκπροσώπηση είναι ότι σε δώδεκα αθλήματα συμμετοχής αθλητών και αθλητριών συμμετέχουν σε 8 οι αθλήτριες και οι αθλητές σε 10. (Ως επίμετρο να αναφερθεί ότι «Αθλον» ήταν ο τίτλος αξιόλογης έκδοσης του Ομίλου Φίλων του Ολυμπιακού Πνεύματος, στην εποχή της «Αθήνας 2004» με την επιμέλεια του συνεργάτη, τότε, του «Βήματος» Γερ. Τσουλέα.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ