Οι αυριανές εκλογές στην Ισπανία θα είναι το πρώτο απτό άλλα και «εν θερμώ» πολιτικό αποτέλεσμα που θα προκύψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Ήδη από την Πέμπτη, και σύμφωνα με Ισπανούς αναλυτές που σχολίαζαν αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η διαφορά μεταξύ Ραχόι και Ποδέμος βρίσκονταν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η άνοδος των Ποδέμος δεν φάνηκε να συγκρατείται ούτε από τις αποκαλύψεις περί χρηματοδότησης από την Βενεζουέλα αλλά ούτε και από τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα.

Το ερώτημα που πλανώνταν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν κατά πόσο θα επικρατήσει η επιθυμία για μια πλήρη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι νέοι της χώρας (όπως και οι δικοί μας) δεν έχουν αντίρρηση να ρισκάρουν κυρίως για να τιμωρήσουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα (πάλι όπως οι δικοί μας).

Το brexit μάλλον διασφαλίζει την νίκη των Ποδέμος καθώς σκορπίζει ενθουσιασμό στους ευρωσκεπτικιστές αλλά και σε αυτούς που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει – άλλωστε γεμίζει και αέρα στα πανιά και στους αντίστοιχους δικούς μας.

Μόνο όμως που η Ισπανία (και πόσο μάλλον η Ελλάδα) δεν έχει την οικονομική δύναμη της Βρετανίας.